Πολιτισμός

"φωτογραφία"

Άγγελος Καλογερίδης

Βιογραφικό σημείωμα


Άγγελος Καλογερίδης

       Ο Άγγελος Καλογερίδης γεννήθηκε στο Εκκλησιοχώρη Ιωαννίνων το 1922 όπου τελείωσε τη βασική του εκπαίδευση. Τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου παρακολούθησε στην Ιόνιο Σχολή Αθηνών. Εκεί πήρε και τα πρώτα λίγα μαθήματα ζωγραφικής από τον κ. Γαλανό μετέπειτα διευθυντή της Σχολής Σχεδίου ABC. Τις τρεις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου της παρακολούθησε στην παλιά Ζωσιμαία Σχολή, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει την κλίση του στο σχέδιο και τη ζωγραφική με καθηγητή τον εξαίρετο ζωγράφο κ. Αρώνη (παπα-Αρώνη). Κλείνοντας τις σπουδές του στο Γυμνάσιο το 1940 άφησε αναρτημένα πάρα πολλά έργα του, κυρίως με μολύβι και σινική μελάνη στους τοίχους της αίθουσας τελετών, τα οποία καταστράφηκαν με τα ασβεστώματα των τοίχων, εγκαταλειμμένα στην επελθούσα Κατοχή.

  • Σκηνογράφησε τον Οιδίποδα Τύραννο – παράσταση που δόθηκε για το κοινό στο βόρειο προαύλιο της Σχολής.

  • Στην Ιταλική και Γερμανική κατοχή έλαβε μέρος στην Υπηρεσία Κατασκοπείας, διοχετεύοντας πληροφορίες, που υπεξαιρούσε από το τμήμα της Γερμανικής Μεραρχίας που υπήρχε στο Ξενοδοχείο Ακροπόλ.

  • Για τη δράση του φυλακίστηκε ένα χρόνο στις φυλακές Αβέρωφ στην Αθήνα.

  • Με την απελευθέρωση φιλοτέχνησε εξώφυλλα των βιβλίων   του λογοτέχνη ποιητή Βασ. Κραψίτη και Κώστα Αγνάντη.

  • Επίσης στη δεκαετία του 1980, φιλοτέχνησε με φωτογραφίες του αρκετά βιβλία ποίησης της ποιήτριας Άννας Δερέκα. Παράλληλα η φιλία και η επαφή του με τον εξαίρετο φωτογράφο Απόστολο Πανταζίδη, του δημιούργησε την επιθυμία να ασχοληθεί και με ένα άλλο μέσο έκφρασης, την φωτογραφία. Στο Παρίσι, γνώριμη πόλη  από σπουδές του φίλου του, είδε πόσο πλατύς  είναι ο διεθνής ορίζοντας σε κάθε μορφή Τέχνης.

  • Ταξίδεψε πολλές φορές στην Ευρώπη συλλέγοντας εντυπώσεις και εμπειρία από Πινακοθήκες, μουσεία και εκθέσεις, αλλά και μια ευρύτερη γεύση του κόσμου της Ζωής και των αξιών.

  • Πήρε μέρος, με πολλές διακρίσεις σε διεθνείς και Ελληνικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας.

  • Επίσης σε τοπικές εκθέσεις στα Γιάννενα, την Κέρκυρα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε προβολές διαφανειών.

  • Είναι από τα πρώτα μέλη της ΕΗΜ, της Στέγης Γραμμάτων και τεχνών, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία-ΕΦΕ, των Free Lance Photographers των ΗΠΑ και συνεργάτης των εκδόσεων του ΕΟΤ σε τουριστικά έντυπα και της ΔΕΘ, για λογαριασμό της οποίας έχει φωτογραφίσει πολλά αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας.

Εραστής του σκηνικού της φύσης αλλά και της πόλης, δέχεται τόσα μηνύματα, που αισθάνεται πως ο χρόνος είναι τόσο λίγος για να εκφράσει σε τέχνη, όποια τέχνη.

  

 

Φωτογραφίες του Καλλιτέχνη Φωτογράφου

 


Αναδρομική έκθεση Φωτογραφίας στα Γιάννενα 24 Αυγούστου 2005
στα πλαίσια των «Ζωσιμάδων Δράσεις 2005» με την υποστήριξη
της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, του Δήμου Ιωαννιτών
και με τη συμμετοχή και συνδιοργάνωση
του τμήματος Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
του Συλλόγου Παλιών Γιαννιωτών, του Πολιτιστικού Συλλόγου του «Κάστρο»
και του Συλλόγου Αποφοίτων Εμπορικής Σχολής

     Όλα τα παρακάτω Video βρίσκονται αποθηκευμένα στο You Tube

       


Σημείωμα σύνταξης: Ποτέ δεν συγκρίνεται η ομορφιά μιας φωτογραφίας που τυπώθηκε στο χαρτί, με αυτήν που εμφανίζεται στο ιντερνετ, επειδή μειώνεται η ανάλυση της φωτογραφίας.

   αριθμός επισκεπτών
       URL Counter