ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΓΟΡΙΤΗ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ-ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
«ΗΠΕΙΡΟΣ»

 

Φίλες και φίλοι,

 

        Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα -πρώτα πρώτα ως Ηπειρώτης και εγώ- να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην παρουσίαση αυτού του πανέμορφου από άποψη αισθητικής αλλά και έγκυρου από άποψης περιεχομένου, λευκώματος «Ήπειρος». Και θα ήθελα να ξεκινήσω με έπαινο στον δημιουργό, στον συγγραφέα-αρχιτέκτονα Μιχάλη Αράπογλου. Άνθρωπο δραστήριο, πολυτάλαντο, με πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά.

        Ο κ. Αράπογλου ανήκει σε μια προνομιακή κατηγορία ανθρώπων  που γράφουν, που διασώζουν, που συντηρούν με την πνευματική δραστηριότητά τους την πολιτισμική κληρονομιά μας.

        Και είναι πολύ σημαντικό για μας τους Ηπειρώτες της αποδημίας, -που η ιδιαίτερη πατρίδα μας, αποτελεί το αγαπημένο μας καταφύγιο, στο οποίο με λαχτάρα κάθε τόσο καταφεύγουμε-, αλλά και για τα αδέλφια μας που ζουν στον αγαπημένο τόπο, που έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέχουμε τις ώρες της σχόλης ή τις ελεύθερες ώρες σ’ αυτό το λεύκωμα και να μεταφερόμαστε νοερά σε τόπους αγαπημένους.

 

Φίλες και φίλοι,

 

        Το λεύκωμα που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης συνιστά μια εξαιρετική συγγραφική και εκδοτική προσπάθεια.

        Από τον λιτό του τίτλο ακόμα αποκαλύπτεται η διάθεση του δημιουργού να εστιάσει το ενδιαφέρον του στην Ήπειρο χωρίς εντυπωσιασμούς. Χωρίς «φτιασιδώματα». Απλά και απέριττα.

        Το ξεφύλλισμα του βιβλίου-λευκώματος, όπως ο ίδιος ο Μ. Αράπογλου επιλέγει να το χαρακτηρίσει, προσφέρει, αναμφίβολα, ένα περιπετειώδες ταξίδι στη «δική του Ήπειρο»,

που δεν περιορίζεται στα στενά όρια μιας διοικητικής περιφέρειας, αλλά καλύπτει έναν ευρύτερο γεωγραφικό χώρο που ορίζεται με στοιχεία ιστορικά, γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά.

        Ένα χώρο που έχοντας ως σημείο αναφοράς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, μας μεταφέρει σε μια ονειρεμένη φύση στην οποία δένουν αρμονικά παμπάλαιες πέτρινες εκκλησιές, παραδοσιακοί οικισμοί, χιονισμένα αρχοντικά, θρυλικά κάστρα και τοξωτά γεφύρια.

        Μας μεταφέρει στα αγέρωχα βουνά με τα ορμητικά ποτάμια, στους κάμπους με τους ανθισμένους αγρούς και κατ’ επέκταση μας γυρίζει πίσω και αναδεικνύει την ιστορία του τόπου, την ιστορία της Ηπείρου. Από την Αρχαιοελληνική, τη Ρωμαϊκή, την Ελληνορωμαϊκή, τη Βυζαντινή, την Ενετική, την Οθωμανική μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

        Μας μεταφέρει σε τόπους, σε αρκετούς από τους οποίους έχουμε περπατήσει, έχουμε μαγευτεί από την απαράμιλλη ομορφιά τους. Σε τόπους όπου μαζί με αγαπημένα πρόσωπα ζήσαμε χαρές και λύπες και έχουμε συμμετάσχει σε λαϊκά γλέντια και τοπικές παραδόσεις.

        Ξεφυλλίζοντας κανείς το λεύκωμα, καταλαβαίνει αμέσως ότι ο Μιχάλης Αράπογλου, αν και ο ίδιος δεν είναι Ηπειρώτης, δεν μπορεί να κρύψει ότι κι αυτός είναι «ερωτευμένος» με την Ήπειρο. Τον προδίδει η «ματιά» του. Το πάθος του -μέσα από μια ανθρωπογεωγραφική προσέγγιση- να «ανακαλύψει την ψυχή της Ηπείρου». Να μην περιοριστεί μονάχα στα φυσικά χαρίσματα της περιοχής, στους μοναδικούς ορεινούς όγκους, στις πανέμορφες ακτές της, αλλά να πάει ακόμα παραπέρα. Να «συμμετάσχει», όπως λέει ο ίδιος.

        Γι’ αυτό και επιλέγει την επιτόπια μελέτη. Την ενδελεχή έρευνα. Προκειμένου να δημιουργήσει στη βάση της δικής του εμπειρικής, βιωματικής «ματιά».

        Έτσι πετυχαίνει οι φωτογραφίες -πάνω από 500 αν μέτρησα καλά- να δένουν αρμονικά με τα κείμενα και αντιστρόφως τα κείμενα να συμπληρώνουν αυτό που η φωτογραφία δεν μπορεί να εξηγήσει.

        Πετυχαίνει σε κάθε επίπεδο, τόσο στο περιεχόμενο όσο και εικαστικά, να αποτυπώνονται εύστοχα τα μοναδικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου, σε φύση, ιστορία, πολιτισμό και ανθρώπινο δυναμικό,

αποπνέοντας συνάμα και μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης, που τόσο σημαντική είναι στις μέρες μας.

        Αυτό το έργο, αυτό το πολυτελές λεύκωμα για τους τυχερούς-μυημένους στο ηπειρώτικο τοπίο είναι η αφορμή για να έρθουν ξανά στην επιφάνεια αναμνήσεις, «μυρωδιές» και βιώματα. Για τους αμύητους είναι ένα θερμό καλωσόρισμα στην ηπειρώτικη γη. Για όλες και όλους, όμως, είναι μία πρόταση – πρόσκληση να κάνουν αυτές τις διαδρομές από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

        Είναι ένας εναλλακτικός, διαφορετικός οδηγός, που αν ο αναγνώστης τον ακολουθήσει μόνο κέρδος θα έχει.

        Είναι βέβαιο ότι το κοινό θα επιβραβεύσει το έργο αυτό του κ. Αράπογλου. Ως Ηπειρώτης τον ευχαριστώ -όπως και τον εκδότη κ. Νίκο Χαϊδεμένο-, τον συγχαίρω και γι’ αυτή του την συγγραφική προσπάθεια, και του εύχομαι ολόψυχα να ακολουθήσουν κι άλλες, εξίσου εμπνευσμένες. 

 


Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου

 

 

 
        αριθμός επισκεπτών