Γιάννης Μότσιος

Ελεγεία και άλλα ποιήματα

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μότσιου Ελεγεία και άλλα ποιήματα που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 Νοέμβρη 2013, στις 19:30 στο Θέατρο ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ (Θεμιστοκλέους 69)

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

  • ΛΑΟΚΡΑΤΗΣ ΒΑΣΣΗΣ, φιλόλογος – συγγραφέας

  • ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΖΑΡΗΣ, διδάκτωρ φιλολογίας

  • ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΛΙΝΗΣ, συγγραφέας – ηθοποιός

Θα διαβάσουν ποιήματα οι:

  • ΛΗΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ηθοποιός – θεατρολόγος

  • ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΛΙΝΗΣ

 Ολόκληρη η παρουσίαση του βιβλίου σε 11 βίντεο με την επιμέλεια του Ναπολέοντα Ροντογιάννη

 από την συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία 22/11/2013

 


  

-Ποιο βιβλίο παρουσιάζετε τη Δευτέρα, που, πότε και ποιοι μιλούν;


 

-Τί είναι το νέο σας βιβλίο; Βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα;

 

Στίχους εγώ δε γράφω, μόν’ τη ζωή μου αντιγράφω,

καθώς θυμούμαι, ξαναζώ περιστατικά και σκόρπιες ιστορίες,

και τις φυτεύω σε λευκό χαρτί, ν’ ασπρίσει ο μαύρος κόσμος.

 

Τα ΕΛΕΓΕΙΑ βγήκαν από το μεγαλείο τής πράξης αγωνιστών. Το νόημα τής αυτοθυσίας με απασχολεί ακατάπαυστα. Του δικού μας αγώνα: τότε και τώρα. Για μια Ελλάδα έξω από τούτη του απαίσιου καπιταλισμού· από την  όποια ξένη εξάρτηση και εποπτεία, που δεν έλειψε: τότε και σήμερα.  Με την πεποίθηση, ότι πρέπει να γίνουμε νοικοκύρηδες στη χώρα μας. Να απαλλαγούμε από καταστροφικές εξουσίες, ξεκινώντας από το ξήλωμα της  διπλής συγκυβέρνησης.

 

-Τι σας δίδαξε η  δοκιμασία του εμφυλίου πολέμου στο Γράμο, ως μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού;

Όσο η χώρα μας θα βρίσκεται υπό ξένη κατοχή και εξάρτηση (τότε και τώρα) άμεση ή έμμεση, στρατιωτική, πολιτική ή οικονομική, με όλες μου τις δυνάμεις (έχω πολλές ακόμα) θα υπερασπίζω με κάθε μέσο την ελευθερία, την  ανεξαρτησία, τη δημοκρατία,  την ατομική και τη συλλογική αξιοπρέπεια. Οι αγώνες δίνουν πεποίθηση και προοπτική στο κοινωνικό όραμα.

 

-Αποδέχεστε τον όρο ποιητής του Γράμου;

Με τίμησε ο Λαοκράτης Βάσσης, ο νουνός του όρου «ποιητής του Γράμου». Οι τέσσερεις δημοσιευμένες ποιητικές συλλογές, τα πολλά ανέκδοτα ποιήματά μου μαρτυρούν ότι με ενδιαφέρει η ζωή στο σύνολό της. Γι’ αυτό δίπλα στα κοινωνικά-αγωνιστικά, θα βρείτε ιστορικά, ερωτικά, φυσιολατρικά, στοχαστικά, ανακρεόντεια και άλλα ποιήματα. Το ημιστίχιο «μόν’ τη ζωή μου αντιγράφω» δείχνει το εύρος των ενδιαφερόντων μου στην ποίηση. Εξάλλου, πάνω από 100 πυκνά τυπωμένες σελίδες είναι μεταφράσεις από άλλες γλώσσες, κυρίως σλαβικές.

 

-Με μάτια αμετάθετα «προς του μέλλοντος τους αγίους τόπους»;

Είμαι αισιόδοξος ως προς την ιστορική προοπτική των κοινωνικών αγώνων που στηρίζονται σε ιδανικά ανθρώπινα  και πανανθρώπινα. Τα τρία παιδιά του ΧΑΡΟΥ-ΣΠΑΝΟΥΡΑ έδωσαν το μέτρο των προσπαθειών: να αγωνίζεσαι ως την τελευταία στιγμή. Κι όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις και να αγωνίζεσαι,  να θυσιάζεσαι «Για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά». Το αίμα που χύνεται για τη λευτεριά δεν πάει ποτέ χαμένο (Μπαλζάκ). Αυτό ισχύει εξίσου για τον πόλεμο και την ειρήνη. Προπαντός για σήμερα. Νυν υπέρ πάντων ο αγών. Κι αυτόν τον όμορφο αγώνα θα τον φέρουμε εις πέρας, όσο δύσκολος κι αν είναι. Και όντως είναι. Δεν έχουμε άλλη επιλογή ως έθνος και λαός.

 

-Στη Σοβιετία πόσα χρόνια ζήσατε ως πρόσφυγας;

Είκοσι έξι. Από το 1949 ως το 1976. Πήγα τελειόφοιτος 6-ης Οκταταξίου, επέστρεψα επιστήμονας –νεοελληνιστής φιλόλογος, αφήνοντας πίσω μου δέκα βιβλία στα Ρωσικά: τις πρώτες δυο μονογραφίες στην ιστορία Ρωσίας και ΕΣΣΔ για την  ελληνική λογοτεχνία· τις πρώτες (και τελευταίες ως σήμερα) εκδόσεις βιβλίων με ποιήματα Σολωμού και Παλαμά· τις πρώτες μεταφράσεις δυο μυθιστορημάτων του Καζαντζάκη κ.ά.· μια συλλογή με ποιήματά  μου, μεταφρασμένα στα Ρωσικά. Ήμουν ο πρώτος νεοελληνιστής σε Ρωσία και ΕΣΣΔ με πλήρη απασχόληση, εργαζόμενος ως τον επαναπατρισμό μου στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Λογοτεχνίας Γκόρκι της  ΑΕ της ΕΣΣΔ, το μεγαλύτερο  κέντρο φιλολογικών ερευνών της ΕΣΣΔ.

 

-Τι σημαίνει σήμερα αγωνιστής της αριστερής διανόησης;

Να κάνει το καθήκον του: να αφουγκράζεται τους Έλληνες και να είναι μαζί τους. Απλός μαχητής και οδηγός. Να εμπνέεται από τους αγώνες  και να εμπνέει με την ενεργή συμμετοχή του στους όμορφους αγώνες. Με όλο το είναι του. Να ενώνει την Αριστερά και την Ελλάδα. Καθήκον ιερό και ιερότερη υποχρέωση.

 

Ελάτε να καθαρίσουμε τα επιστρώματα της σκόνης / από μορφές και καταστάσεις». Θα πάρει ακόμα πολύ καιρό για να απο-συμβολοποιηθεί ο «Γράμος» απ' αυτά που τον αγριεύουν;

Ο Γράμος είναι πανέμορφος. Και ήρεμος. Στη δεκαετία του 1770 οι Τούρκοι έκαψαν ολοσχερώς τα χωριά του Γράμου, γιατί οι κάτοικοι είχαν πάρει μέρος στην εξέγερση κατά των Οθωμανών. Οι αγώνες ομορφαίνουν και εμπλουτίζουν με νέο νόημα τον τόπο. 40 χρόνια τώρα επισκέπτομαι τρεις και τέσσερεις φορές το χρόνο το Γράμο. Κοιμούμαι πολλές νύχτες. Με παρέα και μόνος μου. Νιώθω όμορφα και σιγουριά.

 

-Τι ταράσσει την ψυχή σας σήμερα; 

Η αφαίμαξη της πατρίδας με την ’έξοδο’ εκατοντάδων χιλιάδων νέων με πανεπιστημιακά πτυχία. Δευτερώνει την αφαίμαξη της αγροτιάς στον Εμφύλιο: το σατανικό κι ανθελληνικό σχέδιο των ‘συμμάχων’ (τότε και τώρα): να αδειάσουν την  Ελλάδα από παραγωγικά χέρια και μυαλά.

Η ‘τρόικα’ που μπήκε για καλά στα σπίτια μας, έγιναν σχεδόν οικογένεια, αντί να τους κλείσουμε ερμητικά την πόρτα.

Τα κανάλια που επανδρώθηκαν και με πρώην στελέχη της αριστερής διαφώτισης, όλους τους πουλημένους για καλό ‘παχνί’. Με τί ευκολία περνούν από κανάλι σε κανάλι! Για έναν παρά!

Το έλλειμμα αγωνιστικότητας, η φτηνή φιλοσοφία στον καναπέ: «Βρε δε βαριέσαι, αδερφέ. Εμείς θα σώσουμε την Ψωροκώσταινα!».

Το μέγα ζητούμενο των ημερών μας: η πολυπόθητη ενότητα της Αριστεράς σε ΕΑΜ της εποχής μας για να μεγαλουργήσουμε και πάλι, να σώσουμε την  Ελλάδα, κάνοντας  στο ακέραιο το καθήκον μας. Με διασπασμένη την Αριστερά τρίβουν τα χέρια τους μόνο οι εχθροί της πατρίδας. Η ΕΝΟΤΗΤΑ: το προαπαιτούμενο και η επείγουσα απαίτηση της κοινωνίας. Και της εποχής. Εκ των ων ουκ άνευ!

 


 Πάνω Αρένα (υψ. 2196). Αριστερά, στο βάθος,  το 2521 του Γράμου

 

 


Οι κορυφές: Σκίρτζη (και Περήφανος), δεξιά η Κιάφα, Αριστερά και πίσω το 2521

 

 

 

 

  

  

 

  

19/10/2013

Η κορυφή πάνω από την ‘αλπική’ λίμνη

 Γκιστόβα: υψόμετρο (λίμνης) 2360.

Στα 2 χμ, αριστερά (της φωτ.), το 2521 του Γράμου.

  

  

  

  

  

  

 

 


Μπροστά μου και χαμηλά η Γκιστόβα. Αριστερά η Αλβανία.

(19/10/2013)

 

 


Γκιστόβα, στα 50 μ. από τα σύνορα με την Αλβανία.

(19/10/2013)

 

 

 


Με την κόρη μου και τον εγγονό μου. Εδώ και 12-14 χρόνια. Ο Αλ. Είναι τώρα 24 χρονώ.

 

 


Με τον τότε μικρό εγγονό Αλέξανδρο.

 

 


Γκιστόβα

 


Ο φίλος μου Βασίλης Ντούντας ,τσέλιγκας, έχει κοπάδι με 600 γαλάρια και 350 στέρφα.

 

 

 

 

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών