Πληκτρολογήστε ταχύτερα από το ρεκόρ Γκίνες με το Fleksy

Αναδημοσίευση από FortuneGreece.com      

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ   09/09/2013

Ο Γιάννης Βερδελής, απευθείας από τη Silicon Valley, εξηγεί στο FortuneGreece.com πώς ετοιμάζεται να κάνει τη Syntellia μια από τις πιο επιτυχημένες startups.

Μπορείς να το κατεβάσεις από http://fleksy.com/

Κώστας Ελευθερίου                   Γιάννης Βερδελής

«16,5 δευτερόλεπτα. Τόσο χρόνο παίρνει στους ταχύτερους από τους χρήστες μας να πληκτρολογήσουν την επίσημη φράση με την οποία μετράται το ρεκόρ Γκίνες: “The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human”. Είναι 25% ταχύτερα από το σημερινό ρεκόρ και ήδη είμαστε σε επαφή με τους υπεύθυνους του Γκίνες για να οργανωθεί μια επίσημη καταμέτρηση».

Ο Γιάννης Βερδελής ακούγεται ενθουσιασμένος, καθώς μιλάει για το δημιούργημά του στο FortuneGreece.com απ’ ευθείας από το Σαν Φρανσίσκο. Είναι ο ενθουσιασμός του ανθρώπου που μετά από δύο χρόνια συνεχούς προσπάθειας, ανάπτυξης του προϊόντος, εξαντλητικών δοκιμών -αλλά και σημαντικών διακρίσεων, βραβείων και σχεδόν 3 εκατ. δολαρίων από επενδυτές- ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά το δημιούργημά του.

«Ιδρύσαμε τη Syntellia  το 2011 μαζί με τον Κώστα Ελευθερίου, τον CEO. Ο Κώστας έχει δημιουργήσει άλλα τρία startups πριν από αυτό, συνεπώς έχει εμπειρία τόσο επιχειρηματική όσο και τεχνολογική και αυτό είναι ανεκτίμητο», λέει για τον συνέταιρό του. Το Fleksy εμφανίστηκε στο Appstore της Apple τον Ιούλιο του 2012 ως βοήθημα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και αναδείχτηκε ως μία από τις 20 καλύτερες εφαρμογές της χρονιάς. Διακρίθηκε σε τεχνολογικούς διαγωνισμούς και κέρδισε το πρώτο βραβείο στα AppleVis Awards ως «η εφαρμογή που βοήθησε περισσότερο από κάθε άλλη τους τυφλούς».

Διαβάστε ακόμη: Τρία εκατ. δολάρια για το «ελληνικό» Fleksy

«Είναι ένα απόλυτα mobile “τυφλό” σύστημα στο οποίο, για να φτάσουμε, περάσαμε από τους τυφλούς. Κυριολεκτικά» λέει σήμερα ο Γιάννης Βερδελής και εξηγεί πώς λειτουργεί: «Δεν μετράει τόσο πολύ ποια γράμματα πατάει ο χρήστης, όσο το πού πατάει στην οθόνη και πώς. Δηλαδή, μελετάμε τα “στίγματα” που αφήνουν τα taps και από εκεί αρχίζουμε και “διορθώνουμε” με βάση το ιστορικό του συγκεκριμένου χρήστη, δηλαδή ποιες λέξεις γράφει περισσότερο από κάποιες άλλες και πού πατάει σύμφωνα με το δικό του muscle memory. Για παράδειγμα, το δικό μου Q είναι δεξιότερα από ότι είναι σε ένα κλασικό πληκτρολόγιο. Το Fleksy θα το ανιχνεύσει αυτό και θα προσαρμόσει το μοντέλο του. Σαν να έχεις το δικό σου layout».

    


 

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η Syntellia επανεφευρίσκει το πληκτρολόγιο αφής. Η υλοποίησή τους δεν μοιάζει με τίποτε άλλο, αλλάζουν εντελώς τον τρόπο λειτουργίας και την εμπειρία. «Ένα από τα πράγματα που συνειδητά έχουμε παραλείψει είναι η έννοια του “κουμπιού”. Ο αλγόριθμός μας δεν δουλεύει με βάση τα πλήκτρα, προτιμούμε να αφήσουμε τον χρήστη ελεύθερο να πατήσει περίπου εκεί που νομίζει ότι είναι τα γράμματα χωρίς να χρειάζεται να τα πετύχει». Δηλαδή, μπορούμε να πληκτρολογούμε και σε κενή οθόνη; «Ναι, φυσικά. Υπάρχει επιλογή στα settings που μπορεί να το εξαφανίσει τελείως».

Δεν υπάρχει όμως κίνδυνος να «τρομάξει» ο χρήστης από τόση… καινοτομία; «Πράγματι, το έχουμε σκεφτεί, για αυτό προσπαθούμε να βρούμε την ισορροπία μεταξύ του νέου, του εντυπωσιακού, αλλά και του γνώριμου. Κρατήσαμε το QWERTY ως βασικό layout, κρατήσαμε το tap ως βασική πράξη -και όχι το σύρσιμο όπως άλλες εφαρμογές- και έχουμε προσθέσει τα gestures που αντικαθιστούν κουμπιά (π.χ. με left swipe σβήνεις τη λέξη, δεν χρειάζεσαι delete). Το Fleksy μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος αποτελεσματικά από την πρώτη στιγμή. Αλλά με τον καιρό, μαθαίνοντάς το, γίνεται όλο και ταχύτερος, όλο και καλύτερος».

Παρά τη μεγάλη επιτυχία στην ταχύτητα, ο Κώστας και ο Γιάννης ξέρουν πως η ουσία δεν βρίσκεται εκεί. Το σχέδιό τους περιλαμβάνει ένας ακόμα εντυπωσιακότερο στόχο, που δεν έχει πετύχει κανείς: «Θα εξαφανίσουμε το μειονέκτημα που έχει η πληκτρολόγηση αφής σε σχέση με εκείνη σε κανονικό πληκτρολόγιο. Στο λάπτοπ ή στο κινητό με κουμπιά μπορώ να γράψω χωρίς να κοιτάω, αλλά τα πλήκτρα στην οθόνη θέλουν την απόλυτη προσοχή μου. Στο Fleksy αυτό δεν θα έχει διαφορά. Ήδη οι δοκιμές μάς δικαιώνουν και συνεχίζουμε».

    


 

Business στη SILICON VALLEY
Πώς είναι όμως η εμπειρία του να επιχειρεί κανείς στη Μέκκα των τεχνολογικών εταιρειών; «Έχοντας ζήσει και στην Ελλάδα, και στην Αγγλία και, τώρα, στο Σαν Φρανσίσκο βλέπω πως η μεγάλη διαφορά είναι η γενική αισιοδοξία που έχει εδώ κάποιος όταν ξεκινάει κάτι. Όταν είπα σε φίλους στην Ελλάδα ότι θα πάω στην Καλιφόρνια για να φτιάξω μια εταιρεία, κάποιοι με είπαν τρελό. Ενώ εδώ είναι τελείως φυσιολογικό για έναν νέο που έχει σπουδάσει και έχει κάποια χρόνια εμπειρίας να προσπαθήσει κάτι δικό του. Στην Ευρώπη το βλέπουν ως τεράστιο βήμα, εδώ ως φυσική συνέχεια».

Τι μπορεί να διδαχθεί η Silicon Valley από το Λονδίνο;

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα. «Πολλοί πιστεύουν ότι στην Αμερική όλα δουλεύουν ρολόι, ότι είναι όλα κανονισμένα και πως αν θες να κάνεις κάτι ο δρόμος είναι στρωμένος και απλώς θα τον ακολουθήσεις. Δεν είναι καθόλου έτσι. Νέος επιχειρηματίας εδώ σημαίνει να μπορείς να βγάλεις άκρη μέσα στο χάος, να ξεκινήσεις και να πειραματίζεσαι συνεχώς με την ιδέα σου, να τη σκέφτεσαι μέρα-νύχτα και να την αλλάζεις αν χρειαστεί».

Υποθέτοντας ότι κάποιος έχει μια πραγματικά καλή ιδέα, πόσο πιθανό ή πόσο εύκολο είναι να βρει επενδυτή στη Silicon Valley; «Πολλοί πιστεύουν πως αν έρθεις εδώ με οποιαδήποτε ιδέα, ακόμα και μέτρια, θα βρεις και λεφτά και πελάτες μέσα σε δύο μήνες. Δεν είναι έτσι. Είναι εξίσου δύσκολο με οπουδήποτε αλλού. Ναι μεν ευνοείται η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα αλλά έχεις και τρομερό ανταγωνισμό. Ωστόσο υπάρχουν μέτριες startups που βρίσκουν χρηματοδότηση επειδή μπορεί ο τομέας τους να υποεξυπηρετείται και να έχει μεγάλες δυνατότητες, επομένως να “χωρούν” περισσότεροι. Τότε, μετά τους πέντε καλύτερους θα περάσουν και μερικοί ακόμα που ελπίζουν να επιπλεύσουν μαζί με την παλίρροια που τους σηκώνει όλους».

Τι «τράβηξε» όμως τους επενδυτές συγκεκριμένα στη Syntellia; «Το προϊόν της, το πληκτρολόγιο, είναι σε συνεχή επαφή με τον χρήστη, δεν είναι μια εφαρμογή που θα την ανοίξει τρεις φορές την εβδομάδα, την χρησιμοποιεί δεκάδες φορές την ημέρα. Επίσης έχει δική του τεχνολογία, νέα τεχνολογία, πράγμα που προσθέτει αρκετή αξία. Επιπλέον, η επιτυχία του είναι απολύτως μετρήσιμη. Τόσοι χρήστες, τόσοι αγοραστές, τόσα χρήματα. Σε αντίθεση, π.χ., με social εφαρμογές όπου οι εκατομμύρια χρήστες μπορούν να μην σου φέρνουν δεκάρα».

Η κατάσταση στην Ελλάδα απασχολεί τους δημιουργούς του Fleksy. «Απορώ πώς στην Ελλάδα, που υπάρχουν τόσοι πτυχιούχοι και ταλαντούχοι άνθρωποι, δεν υπάρχουν περισσότερα startups. Δεν χρειάζεσαι και πάρα πολλά, δεν θα νοικιάσεις γραφεία και αποθήκες και μηχανήματα. Για να φτιάξεις κάτι που είναι καλή ιδέα, και που μπορείς να παρουσιάσεις σε επενδυτές, θέλει περισσότερο χρόνο και πάθος παρά χρήματα. Συχνά επικοινωνούν μαζί μας άνθρωποι από την Ελλάδα και εμείς τους βοηθάμε όπως μπορούμε. Δίνουμε συμβουλές, διδάγματα από την εμπειρία μας, επαφές κ.λπ.»

Στόχος του Γιάννη Βερδελή και του Κώστα Ελευθερίου είναι να καθιερωθεί το Fleksy ως το κύριο πληκτρολόγιο αφής για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. «Η εφαρμογή μας δεν μοιάζει με καμία, λύνει ένα πραγματικό πρόβλημα και αναβαθμίζει εξαιρετικά την εμπειρία. Από τις λίγες εκατοντάδες άτομα που χρησιμοποιούν τώρα το Fleksy σε beta θα φτάσουμε στα δισεκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα. Έχουμε πολύ δρόμο, είμαστε στην αρχή, αλλά έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι»

Κοντινότερος στόχος, οι εφαρμογές των συσκευών της Apple. «Θα είμαστε το πρώτο custom keyboard στο iOS. Μπορεί να μην επιτρέπεται να αλλάξεις το ίδιο το πληκτρολόγιο του τηλεφώνου, αλλά επιτρέπεται αν είναι μέσα σε εφαρμογή. Έχουμε κάνει συμφωνίες με developers οι οποίοι θα συμπεριλάβουν την επιλογή να χρησιμοποιεί ο χρήστης το Fleksy για να εισάγει κείμενο όσο βρίσκεται στη δική τους εφαρμογή (π.χ. email, note taking, chat κ.ά.).

 


 

 

 



 
τον φάκελο "κίνηση ιδεών"
     τον διαβάσανε:

       
 
      αριθμός επισκεπτών