Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

Ημερίδα-Αφιέρωμα στον Μενέλαο Λουντέμη

Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

ΤΡΙΤΗ 30 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 07.00 μμ

   «Η εκδήλωση»         

Χαιρετίζουν:

  • Κώστας Καρούσος, πρόεδρος ΕΕΛ,

  • Χρήστος Τσάντης εκδ.΄΄Ροδάμανθυς΄΄

Ομιλητές:

  • Γιώργος Σταυράκης, Γεν.έφορος ΕΕΛ. Κριτ.λογοτ., Ποιητής.

  •  Άννα Κασαλίδα, Α΄γραμμ. πρεσβείας Ρουμανίας.

  •  Δημήτρης Δαμασκηνός συγγρ.του βιβλίου΄΄Μενέλαος Λουντέμης΄΄.

  •  Φαίδρα Ζαμπαθά- Παγουλάτου πρώην Γεν.γραμμ.ΕΕΛ.

  •  Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση πρώην Αντ/δρος ΕΕΛ.

Διαβάζει:

  • Μάρθα Παπαδοπούλου, Φιλόλογος, Ποιήτρια.

Συντονίζει:

  • Παύλος Ναθαναήλ, Αντ/δρος ΕΕΛ.

 


 

Ο Μενέλαος Λουντέμης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Βαλασιάδη) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912. `Ηρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1924, ενώ από πολύ μικρός αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη. Μετήλθε ποικίλα μέσα και διάφορα επαγγέλματα. `Εκανε το γραμματοδιδάσκαλο, τον ψάλτη και τον υπάλληλο, για να καταλήξει αρχιεργάτης στα τεχνικά έργα του Γαλλικού. Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Λουντέμης εντάχθηκε στην Αριστερά και έλαβε μέρος στην Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση χρημάτισε γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων του ΕΑΜ.

Ο Λουντέμης υπήρξε ένας καθαρά στρατευμένος λογοτέχνης. Πολύ συχνά έβαζε στα έργα του τις πολιτικές του απόψεις, καθώς και τις προσωπικές του εμπειρίες. Εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων γνώρισε διωγμούς και εξορίες και γενικά ταλαιπωρήθηκε πολύ στη ζωή του. Το 1956 δικάστηκε για το βιβλίο του “Βουρκωμένες μέρες”, στο οποίο περιγράφει τα βάσανα των εξόριστων. Δυο χρόνια αργότερα κατέφυγε στη Ρουμανία, όπου και έζησε ως τη μεταπολίτευση. Το 1962 του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1975. Πέθανε το 1977 από καρδιακή προσβολή, ενώ οδηγούσε.

Στα γράμματα ο Λουντέμης εμφανίστηκε μετά το 1930 με ποιήματα και διηγήματα τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Νέα Εστία”. Το πρώτο βιβλίο του, η συλλογή διηγημάτων με τίτλο “Τα πλοία δεν άραξαν” (1938), τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο πεζογραφίας. Ως συγγραφέας ο Λουντέμης υπήρξε πολύ παραγωγικός. `Εγραψε πάνω από σαράντα έργα, καλύπτοντας ποικίλες περιοχές του λόγου. Η ρεαλιστική αντιμετώπιση της κοινωνικής πραγματικότητας είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό του έργου του.

Ο Λουντέμης έγραψε πολλά έργα, κυρίως διηγήματα και μυθιστορήματα. Κάποια από αυτά είναι: “Τα πλοία δεν άραξαν” (1938), “`Εκσταση” (1944), “Γλυκοχάραμα” (1944), “Συννεφιάζει” (1948), “`Ενα παιδί μετράει τ’ άστρα” (1956), “Θυμωμένα στάχυα” (1965), “Βουρκωμένες μέρες” (1953), “Καληνύχτα ζωή” (1946), “Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος” (1956), “Της γης οι αντρειωμένοι” (1976) κ.α.

 

Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Διεύθυνση: Ακαδημίας & Γενναδίου 8 Αθήνα 10678

   

 

   αριθμός επισκεπτών
       --