ΤΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα κατά της πολιτικής «ΔΝΤ»

Αναδημοσίευση από Ηπειρωτικός Αγών         

 

Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011      

|

Γιώργος Τσαντίκος

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, το Εργατικό Κέντρο εκδίδει ψήφισμα τόσο γενικού περιεχομένου, με τις υπογραφές πολλών και σημαντικών φορέων της πόλης.

 


Το ψήφισμα καταγγέλλει την κυβέρνηση, την «τρόικα» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα και τονίζει ότι «έχει οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα». Οι όροι δεν εξαντλούνται σε αυτούς, καθώς το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα εφαρμόζονται «οριζόντια» και είναι «άδικα και αναποτελεσματικά». Αν το ψήφισμα υπέγραφαν «κλασικά αντικυβερνητικοί» φορείς, δεν θα ήταν τόσο μεγάλη η είδηση. Τώρα όμως, στη σύνταξη του υπάρχουν παρουσίες όπως του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Περικλή Γραβάνη, του Μάκη Χατζηεφραιμίδη από την παράταξη Ήπειρος, τόπος να ζεις, του δήμου Κόνιτσας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, του Οδοντιατρικού Συλλόγου. Επίσης υπογράφουν ο περιφερειακός σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης Νίκος Ζήκος, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Συνεταιρισμός Πτηνοτρόφων, το σωματείο Εργαζόμενων στη Δωδώνη, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στη ΖΩ-ΔΩ, ο σύλλογος Διοικητικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνοτροφικού Συλλόγου και το σωματείο Γεωπόνων-Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου-Λευκάδας.

Κατά ΔΝΤ, τρόικας, κυβέρνησης

Το ψήφισμα καταγγέλλει την «κυρίαρχη οικονομικά τάξη η οποία άφησε έκθετη τη την οικονομία μας στις επιθέσεις κερδοσκόπων και τώρα προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στους εργαζόμενους», αλλά και «την τρόικα, το ΔΝΤ και την κυβέρνηση για την άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, αφήνοντας στα μαλακά εκείνους που έχουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή άθλια κατάσταση». Στο ψήφισμα, ενσωματώνονται αιτήματα όπως η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ανάσχεση της ακρίβειας και της μείωσης των εισοδημάτων των εργαζόμενων, η στήριξη των μικρομεσαίων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων και η αποτροπή ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης» και της ΖΩ-ΔΩ με παράλληλη στήριξη της κτηνοτροφίας. Το ψήφισμα δηλώνει ότι οι φορείς θα εντείνουν τους αγώνες τους «για αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση και για δίκαιη-αλληλέγγυη κοινωνία» και ότι «θα αντισταθούν σε κάθε αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για να προστατέψουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τα συνταγματικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων».

 

 

 
    αριθμός επισκεπτών