ΤΑ ΝΕΑ

Στη Μνήμη του ιστορικού Hermann Frank Meyer (1940 - 2009)


Hermann Frank Meyer

Έχασε τη ζωή του, στις 12 Απριλίου, ενώ ποδηλατούσε στο χωριό Dorf­mark της Γερμανίας, ο πρωτοπόρος και ειλικρινής γερμανός ερευνητής Hermann Frank Meyer Πρωτοπόρος, για τα έγγραφα που αναδιφούσε στα γερμανικά κρατικά Αρχεία, και ειλικρινής, για τον τρόπο με τον οποίο τα επεξεργάστηκε.

Πράγματι, ο Χέρμαν Φρανκ Μάγιερ έφερε στο φως πάμπολλα έγγραφα που αφορούσαν τη δράση του γερμανικού στρατού Κατοχής στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο, όπου είχαν εγκατασταθεί το 1943 αντίστοιχα η 1η και 117η Ορεινή Μεραρχία. Είναι έγγραφα κυρίως, όπως, απογευματινές και ημερήσιες αναφορές καθώς και αλληλογραφία των Σωμάτων αυτών με την Κεντρική στρατιωτική και πολιτική κατοχική Διοίκηση.

Αποδεικνύεται από τα παρουσιαζόμενα αυτά έγγραφα ότι η Βέρμαχτ, δηλαδή ο κανονικός γερμανικός στρατός στον οποίον ανήκαν η 1η και 117η Ορεινές Μεραρχίες, συμμετείχε εκτενώς σε μαζικά εγκλήματα πολέμου: και η μεν 1η Ορεινή Μεραρχία, στο γνωστό εκτεταμένο «δίκτυο» ολοκαυτωμάτων των χωριών της Ηπείρου (Κεφαλόβρυσο, Μουσιωτίτσα, Λυγκιάδες, κ.ο.κ.), καθώς και στη σφαγή των 10.000 Ιταλών στρατιωτών της Κεφαλονιάς, η δε 117η Ορεινή Μεραρχία στο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Καταρρίπτεται έτσι και σε αυτές τις περιπτώσεις ο μύθος που καλλιεργήθηκε ολόκληρες δεκαετίες στη Δυτική Γερμανία ότι η Βέρμαχτ παρέμεινε άσπιλη εγκλημάτων πολέμου, και ότι σε αυτά τα εγκλήματα συμμετείχαν σχεδόν αποκλειστικά τα στρατιωτικά σώματα των S.S. ή και άλλες επίλεκτες ναζιστικές μονάδες. Ας σημειωθεί, για ένα ακόμη παράδειγμα ότι ο εκτοπισμός της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων έγινε από διάφορα τμήματα είτε μυστικά αστυνομικά είτε απλά στρατιωτικά, τα οποία ανήκαν στο 22ο Ορεινό Σώμα Στρατού, όπου και η 1η Ορεινή Μεραρχία, και όχι βέβαια από τμήματα των S.S. ή της Gestapo (Geheime Staatspolizei) που δεν υπήρχαν βέβαια στα Γιάννενα· άλλωστε, και ο Kurt JosefWaldheim, κανονικός στρατιωτικός, μετέφερε στα Γιάννενα την εντολή και τα σχέδια της εκτόπισης.

Ο Χέρμαν Φρανκ Μάγιερ έγραψε τα βιβλία Η φρίκη του Κομμένου, Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα, και Το αιματοβαμμένο Εντελβάις,, το οποίο τελευταίο επικεντρώνεται στην εγκληματική δράση της 1ης Ορεινής Μεραρχίας. Το δίτομο αυτό έργο εμπεριέχει σημαντικότατα στοιχεία για την αιματηρή δράση των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής στην Ήπειρο το 1943, 1944, και όχι μόνον.

Στο έργο του i>ΤΤο αιματοβαμμένο Εντελβάις εκτίθεται επίσης η ανασύσταση του Ομοσπονδιακού Γερμανικού στρατού στη δεκαετία του ‚50, στον οποίον, για την δημιουργία των νέων καταδρομικών -ορεινών τμημάτων αυτού, συμμετείχαν και πρώην αξιωματικοί της 1ης Ορεινής Μεραρχίας, της βεβαρυμμένης με πολλαπλά εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού. Επιπλέον, στο ίδιο αυτό έργο διερευνάται το ατιμώρητο των γερμανών εγκληματιών πολέμου της 1ης Ορεινή Μεραρχίας εκ μέρους των δικαστικών αρχών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Ο Χέρμαν Φρανκ Μάγιερ είχε την ευγενή καλοσύνη να μου εγχειρήσει πλήθος γερμανικών εγγράφων της εποχής, ενώ το 2002 μου είχε αναγγείλει σε επιστολή του τη πρόθεσή του να συγγράψει ένα «περισσότερο βαθύ βιβλίο για το 22ο Σώμα Στρατού στην Ήπειρο/i>»», αναγγελία την οποία και επισυνάπτω «Εις Μνήμην του».

Ελένη Κουρμαντζή

Γιάννενα 23 Απριλίου 2009

Περισσότερα για τον Hermann Frank Meyer και το Ματωμένο Έντελβαϊς

 

      αριθμός επισκεπτών