ΤΑ ΝΕΑ

Τυφλή με σκύλο οδηγό; ΟΥΣΤ!

Αναδημοσίευση από την Espresso 6.5.2009

Όταν η ανθρωπιά θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους, τότε είναι αναπόφευκτο η κοινωνία να μετατρέπεται σε ζούγκλα χωρίς ελπίδες για τους αδύναμους. Ένα χρόνο μετά τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε φόρο τιμής στη δύναμη ψυχής μιας τυφλής γυναίκας, δύο εστιάτορες στο Χαλάνδρι της απαγόρευσαν την είσοδο μόνο και μόνο επειδή συνοδευόταν από τον εκπαιδευμένο σκύλο οδηγό της!


Στα 29 της χρόνια, η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου δεν έχει δει το φως, δεν ξέρει πώς είναι τα χρώματα. Γεννήθηκε τυφλή, αφού οι αμφιβληστροειδείς των ματιών της καταστράφηκαν εξαιτίας της κακής παροχής οξυγόνου στη θερμοκοιτίδα!

Όμως, δεν έχει απλώς μάθει να ζει με την αναπηρία της, αλλά αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει η ανθρώπινη θέληση, έστω κι αν η ζωή βάζει εμπόδια. Ο κοπιαστικός δρόμος που διάλεξε στη ζωή της, αλλά και τα όσα έχει πετύχει το αποδεικνύουν. Από μικρή είχε πάρει την απόφαση ότι η έλλειψη όρασης δεν θα την εμπόδιζε να γεμίσει την ψυχή και το μυαλό της! Έχοντας κάνει μαθήματα γαλλικών, σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στη Σορβόννη, Ψυχαναλυτική και Πολιτική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πειραματική Ψυχολογία, στη Γνωσιακή Επιστήμη και στην Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη στις Βρυξέλλες.

Το χειροφίλημα του Προέδρου

Τώρα πια, κάνει διδακτορικό στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου μελετά ένα ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται Τύφλωση στην Αλλαγή. Παράλληλα, όμως, εργάζεται με υποτροφία ως ερευνήτρια του Εργαστηρίου Επικοινωνίας Ανθρώπου-Μηχανής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης. Και εκεί δημιούργησε έναν ηλεκτρονικό σταθμό εργασίας για τυφλούς, που αποτελείται από ένα PC, μία οθόνη αφής και πολλά ειδικά προγράμματα πλήρως προσβάσιμα!

Αυτά τα προγράμματα παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν επισκέφτηκε το ΙΤΕ, πριν από έναν ακριβώς χρόνο… Και τότε, με έντονα χαραγμένη τη συγκίνηση στο πρόσωπό του, ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε ένα απλό μάθημα σε όλους μας για το πώς οφείλουμε να σεβόμαστε αυτούς που είναι νικητές της ζωής: υποκλίθηκε μπροστά της και της φίλησε το χέρι!

«Ήταν σαν να με κοίταξε βαθιά μέσα στα μάτια! Η κίνησή του σήμαινε ότι σέβεται αυτό το χέρι, που στην ουσία για μένα είναι τα μάτια μου!» θα δήλωνε αργότερα στην εφημερίδα «Πατρίς» η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου.

Αν το χέρι που φίλησε ο κ. Παπούλιας είναι το ένα «μάτι» της τυφλής επιστήμονα, το δεύτερο «μάτι» της ακούει στο όνομα «Λάρα». Είναι ένα πανέμορφο μαύρο λαμπραντόρ που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της! Δεν είναι μόνο φίλος, αλλά και φύλακάς της εδώ και έξι χρόνια. Την απέκτησε από έναν εκτροφέα που ήθελε να τη χαρίσει σε άτομο με αναπηρία και την έστειλε για ενάμιση χρόνο στην Ιταλία. Εκεί εκπαιδεύτηκε από ειδική σχολή ως σκύλος οδηγός τυφλού - ο μοναδικός στην Ελλάδα!

«ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΑ ΝΑ ΦΑΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΩ ΛΕΞΗ, ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΕΝΤΑΞΕΙ;»

Κι όμως, αυτή τη γυναίκα που τίμησε ο πρώτος πολίτης της χώρας γιατί πάλεψε με την αναπηρία της όσο λίγοι και πέτυχε όσα ακόμη λιγότεροι δεν τη σεβάστηκαν οι ιδιοκτήτες δύο εστιατορίων του Χαλανδρίου! Και αιτία ήταν ο πιστός της σύντροφος! Να πώς περιγράφει η ίδια τη συμπεριφορά τους την Πρωτομαγιά, με την καταγγελία που έκανε στη φιλοζωική ιστοσελίδα animalpress:
«Ζω στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου η πρόσβαση του σκύλου-οδηγού επιτρέπεται παντού. Και στην πολιτισμένη -υποτίθεται- πρωτεύουσα; Σήμερα Πρωτομαγιά, θέλησα να πάω με μια φίλη για φαγητό σε ταβέρνα που βρίσκεται δίπλα στο πατρικό μου, στο Χαλάνδρι. Στην είσοδο ο υπεύθυνος μας πληροφόρησε πως απαγορεύονται τα σκυλιά. Απαντήσαμε ότι έτσι κι αλλιώς θα τρώγαμε στην αυλή, αφού είχε ωραία μέρα. Εκείνος αντέτεινε πως ο σκύλος απαγορεύεται ακόμα και στην αυλή και πρότεινε να… μας βγάλει ένα τραπέζι στο δρόμο! Φύγαμε και πήγαμε ακριβώς δίπλα, σε άλλη ταβέρνα. Δυστυχώς, κι εκεί η ίδια αντιμετώπιση: ο σκύλος δεν επιτρεπόταν ούτε καν στην αυλή! Κι ερωτώ τους φίλτατους αναγνώστες:

  1. Αξίζει ένας άνθρωπος να φάει στο δρόμο επειδή βλέπει με τα μάτια ενός σκύλου;

  2. Μπορεί ο μάγειρας της εκάστοτε ταβέρνας να μαγειρέψει χωρίς τις κατσαρόλες του;

  3. Εάν ήμουν φορέας της γρίπης των χοίρων και πήγαινα να φάω δίχως να πω λέξη, θα ήμουν εντάξει;»

Φυσικά, οι δύο εστιάτορες κατάλαβαν ότι η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου είναι τυφλή! Όμως, προτίμησαν να της στερήσουν τα «μάτια» της, παρά να αντιμετωπίσουν την όποια δυσφορία των υπόλοιπων πελατών τους για την παρουσία του ζώου!

Ίσως, βέβαια, η αντιμετώπιση να ήταν διαφορετική αν η 29χρονη επιστήμονας είχε επιλέξει άλλο δρόμο και τη θαυμάζαμε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, όπως τόσους και τόσους πραγματικά αξιοθαύμαστους άντρες και γυναίκες με αναπηρίες. Άσχετα αν έπειτα από λίγο δεν θυμόμαστε ούτε τα ονόματά τους!

Όμως, αν τέτοιου είδους ρατσιστικές συμπεριφορές εμφανίζονται σε μια χώρα με παραδοσιακά φιλόξενους και συμπονετικούς κατοίκους, μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον της.

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

 

 

    αριθμός επισκεπτών