Η Δωδώνη περνάει στα χέρια της SI

Αναδημοσίευση από   ΚΕΡΔΟΣ ON LINE 06-10-2012    

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  

Στο κοινοπρακτικό σχήμα SI, βρετανο-ρωσικο-ελληνικών συμφερόντων, «περνά» η Δωδώνη. Το πλειοψηφικό πακέτο 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνης ΑΕ πουλήθηκε στο κοινοπρακτικό σχήμα SI, στο οποίο μετέχουν με 90% η επενδυτική εταιρεία Strategic Initiatives UK LLP και 10% η Σίμος Food Group AE, έναντι τιμήματος περίπου 21 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, προκαλώντας άμεσα τις έντονες αντιδράσεις του μειοψηφικού πακέτου της εταιρείας που κατέχουν οι συνεταιριστές της Ηπείρου. Η ανακοίνωση της πώλησης οδήγησε τους συνεταιριστές της Ηπείρου - ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας - που κατέχουν πάνω από 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Δωδώνης, να προχωρήσουν σε κατάληψη των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας στα Ιωάννινα, όπως δήλωσε στο «Κέρδος» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης. Η κοινοπραξία «SI» τερμάτισε πρώτη στην κούρσα διεκδίκησης που έγινε στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού που κήρυξε η ΑΤΕ, αφήνοντας πίσω της τους άλλους διεκδικητές, την πολυεθνική Lactalis και τον ελληνικό όμιλο Τυράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ, υπογράφηκε η συμφωνία για την εξαγορά του κατεχόμενου από αυτή ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Δωδώνης με το κοινοπρακτικό σχήμα SI και σύμφωνα με τις ανειλημμένες από τον αγοραστή συμβατικές υποχρεώσεις, με τη συμφωνία, εκτός των άλλων, επιδιώκεται:
- Η ανάπτυξη της Δωδώνης στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά με διατήρηση της έδρας της στα Ιωάννινα.
- Η αξιοποίηση του προσωπικού.
- Οι επενδύσεις στις υποδομές, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και στην προώθηση των προϊόντων.
- Η διατήρηση και ανάπτυξη της τοπικής ζώνης γάλακτος.
- Η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρείας με τους κτηνοτρόφους και γενικά με τους προμηθευτές της με σεβασμό στο περιβάλλον.
- Η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Σύμβουλοι της ΑΤΕ ΑΕ υπό ειδική εκκαθάριση είναι η Alpha Bank ΑΕ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ και η δικηγορική εταιρία Σαραντίτ.


 

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ο κ. Μπαλτογιάννης τόνισε ότι τη Δευτέρα θα καταθέσουν αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης πώλησης, ώστε να «παγώσει» η διαδικασία, καθώς οι συνεταιριστές δεν συμφωνούν με την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Κατηγόρησε όλους τους κυβερνώντες, γιατί όπως είπε, «αν και υποσχέθηκαν ότι η Δωδώνη θα διατηρήσει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της και θα υιοθετήσουν την πρόταση των ΕΑΣ, τελικά δεν τήρησαν καμία υπόσχεσή τους». «Οι κυβερνώντες θα πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμόζουν ό,τι υπόσχονται και επαγγέλλουν» τόνισε, εκφράζοντας την πικρία του για την όλη εξέλιξη. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι συνεταιριστές δεν θα συμφωνήσουν με την πώληση αυτή και θα φροντίσουν να ακυρωθεί η συμφωνία». Ζήτησε και πάλι να γίνει σεβαστό το καταστατικό της Δωδώνης, που δίνει δικαίωμα αγοράς στους υφιστάμενους μετόχους να αποκτήσουν το ποσοστό που θέλει να μεταβιβάσει κάποιος μέτοχος. Επανέλαβε τις κατηγορίες του ότι η πώληση στο συγκεκριμένο κοινοπρακτικό σχήμα είχε μεθοδευτεί εξ αρχής.

Να σημειωθεί ότι στη Strategic Initiatives UK LLP, αν και η έδρα της είναι στο Λονδίνο, μετέχουν σε αυτήν Ρώσοι επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει μία γαλακτοβιομηχανία στη Ρωσία, την οποία στη συνέχεια μεταβίβασαν σε μία πολυεθνική. Η Σίμος Food Group ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη Δωδώνη ως αντιπρόσωπός της στην Αττική και κατάφερε να γίνει και ιδιοκτήτριά της. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο κ. Νικόλαος Νιάκαρος.

Πάντως οι νέοι ιδιοκτήτες της Δωδώνης θα έχουν ένα δύσκολο μέτωπο να αντιμετωπίσουν, αυτό των συνεταιριστών, που θα πρέπει να διαπραγματευτούν μαζί τους για το ποσοστό που κατέχουν και τις προθέσεις τους. Το δεύτερο μέτωπο είναι το ποσοστό 7,7% των μετοχών που διεκδικούν οι συνεταιριστές δικαστικά, αν και πρωτόδικα ήταν αρνητική γι’ αυτούς η απόφαση. Οι αντιδράσεις της μετοχικής μειοψηφίας και της τοπικής κοινωνίας είναι άγνωστο σε τι βαθμό θα εκδηλωθούν και πόσο θα διαρκέσουν.

Οσον αφορά την ιστορία της Δωδώνης, ιδρύθηκε το 1963 από την ΑΤΕbank και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου και δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή τυριού, καθώς και στην παραγωγή νωπού γάλακτος, γιαουρτιού και γαλακτοκομικών προϊόντων. Σήμερα, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες τυριών, με την ισχυρότερη και πλέον αναγνωρίσιμη εμπορική επωνυμία στα προϊόντα φέτας στην Ελλάδα. Είναι περιζήτητη, γι’ αυτό εξάλλου αρχικό ενδιαφέρον στον διαγωνισμό εκδήλωσαν 15 εταιρείες, 7 ελληνικές και 8 ξένες.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 96,68 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι 112,78 εκατ. ευρώ το 2010, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14,28%. Τα μικτά αποτελέσματα αυξήθηκαν από 14,58 εκατ. ευρώ το 2010 σε 14,88 εκατ. ευρώ το 2011, σημειώνοντας αύξηση 2,04%, ενώ το μικτό περιθώριο διαμορφώθηκε σε 15,39% έναντι 12,93% το 2010.
Τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 29,53% και διαμορφώθηκαν σε 9,25 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι 7,13 εκατ. ευρώ το 2010 και τα καθαρά κέρδη προ φόρων για το 2011 ανήλθαν σε 3,59 εκατ. ευρώ, έναντι των 2,28 εκατ. ευρώ του 2010, αυξημένα δηλαδή κατά 58,16%.


Κέρδος 6/10/2012 06:00

Και άλλα άρθρα για την πώληση της Δωδώνης

Εκτός από τη Δωδώνη… χαρίζουν κι άλλα 90 εκατομμύρια

Δωδώνη …Και η Ακρόπολη της Ηπείρου πουλήθηκε...