Πολιτισμός

"μουσική"

Συναυλία με το ενόργανο σύνολο
Idee Fixe
Ensamble

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΦΟΡΟΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΑΓΑΘΟΕΡΓΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΑΡΗ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Στις 9 Απριλίου 2001, ημέρα Σάββατο και ώρα 8.30 μ.μ.,

στην Αίθουσα  "Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος"

της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας

το Ίδρυμα Κ. Κατσάρη

οργανώνει Συναυλία με το ενόργανο σύνολο

Idee Fixe Ensamble.

   

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

 

Η Διοικούσα Επιτροπή        


το ενόργανο σύνολο Idee Fixe Ensamble

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

 

Ν. Αστρινίδης (1920-2010)

«Deux pieces en style Grec» op.16 για βιολί και πιάνο

Prelude No 1 op 14. Για σόλο πιάνο

Prelude No 2 op 14. Για σόλο πιάνο

«Capriccio in modo balcanico» για τσέλο και πιάνο

 

Γ. Κωνσταντινίδης (1903-1984)

8 νησιώτικοι χοροί (Μεταγραφή για ακορντεόν Κ. Ράπτης)

 

Β. Μέρος

 

Θ. Αντωνίου (1936)

Lament for Manos Σόλο κλαρινέτο

Duo για κλαρινέτο και μπαγιάν

 

Χ. Ζερμπίνος (1950) 

«Aphierosis» για ακορντεόν σόλο

 

Θ. Αντωνίου

Celebration για κουαρτέτο (κλαρινέτο, βιολί,τσελο & πιάνο)

 

Ερμηνεύουν οι μουσικοί του ενόργανου συνόλου idee fixe-ensemble in residence

  • Μαρία Σπανού βιολί

  • Βίκτωρ Δάβαρης βιολοντσέλο

  • Δημήτρης Λεοντζάκος κλαρινέτο

  • Κωσταντίνος Ράπτης μπαγιάν

  • Ερατώ Αλακιοζίδου πιανο

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Το ενόργανο σύνολο απαρτίζεται από μία ομάδα μουσικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει καλλιτεχνική δράση από το 2001.Αφορμή για την συνάντηση των μουσικών στάθηκε το 2001 η πρώτη τους συνεργασία για την παρουσίαση πρωτοποριακών έργων Ελλήνων συνθετών, με τον Χαράλαμπο Λεφάκη -καλλιτεχνικό διευθυντή της «Ηχοσυγκυρίας»- θεσμός βραχύβιος που αποδείχτηκε όμως ορόσημο διότι έκτοτε δημιουργηθήκαν πολλά συγκροτήματα που έχουν σαν στόχο την προώθηση της σύγχρονης μουσικής δωματίου. Από το 2001 η ομάδα αυτή των μουσικών μοιράζεται την αγάπη της για την μουσική δημιουργία παρουσιάζοντας μια μεγάλη γκάμα έργων για διάφορους συνδυασμούς.Από το 2004 με πρωτοβουλία της Ε. Αλακιοζίδου, κοινός παρανομαστής δράσης των μουσικών που απαρτίζουν το σύνολο είναι το φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και ο διαγωνισμός σύνθεσης «Συνθέρμεια», κατά το οποίο ερμηνεύει(υπό την διεύθυνση του Μ. Λογιάδη) τα έργα των 6 φιναλίστ του διαγωνισμού που διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης.

 


 

Επίσημα το σύνολο φέρει την ονομασία «idée fixe»(έμμονη ιδέα) από το 2006, τονίζοντας με χιούμορ την εμμονή των μελών του σχήματος με την μουσική και την επίμονη ανάγκη τους για δημιουργία. Το ενόργανο σύνολο αποτελείται από έναν κορμό δώδεκα μουσικών ο οποίος διευρύνεται και εναλλάσσεται ανάλογα με τις ανάγκες των καλλιτεχνικών προγραμμάτων που παρουσιάζει. Η δράση και η παρουσία του συνόλου είναι πολυποίκιλη. Εκτός από τη βασική του συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ “Συνθέρμεια” το ενόργανο σύνολο παρουσιάζει σημαντικά έργα διεθνούς ρεπερτορίου και αφιερώματα σε Έλληνες συνθέτες. Παράλληλα πλαισιώνει και το τμήμα σύνθεσης(τάξη Θ. Αντωνίου) του Δημοτικού ωδείου Θέρμης. Σημαντικό είναι ότι το ενόργανο σύνολο Idee Fixe είναι το μοναδικό σύνολο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το οποίο δρά στον χώρο της ωδειακής εκπαίδευσης στηρίζοντας τους σπουδαστές σύνθεσης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.Κύριος στόχος του συνόλου εκτός από τη διάδοση των έργων των Ελλήνων συνθετών, είναι η προσέγγιση του κοινού μέσω της σύγχρονης δημιουργίας.Η πλειοψηφία των μουσικών του συνόλου εργάζεται στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης.

Το ενόργανο σύνολο Idee Fixe παρουσιάζεται σε διάφορους συνδυασμούς και αποτελείται από τους-(αλφαβητικά)| Ερατώ Αλακιοζίδου- πιάνο, Ευτυχία Βενιωτά-πιάνο, Αλεξάντρα Βόλτση-βιόλα, Όμηρος Γιαβρούμης-βιολί, Βίκτωρ Δάβαρης-βιολοντσέλο, Νικολός Δημόπουλος-φλάουτο, Ντόλλυ Λιανά-κρουστά, Δημήτρης Λεοντζάκος -κλαρινέτο, , Γιάννης Πολυμενέρης-κοντραμπάσο, Κωσταντίνος Ράπτης-Ακορντεόν Κοντσέρτου(μπαγιάν), Μαρία Σπανού-βιολί, Θεόφιλος Σωτηριάδης-σαξόφωνο, Ευτυχία Ταλακούδη(βιολί).

Συνεργάζονται επίσης με το σύνολο οι: Αγγελική Καθαρίου-(μέτζο σοπράνο), Γιώργος Παπαδόπουλος-κλαρινέτο),Κώστας Μακρυγιαννάκης (κιθάρα), Θάνος Μήτσαλας (κιθάρα), Απόστολος Χανδράκης(βιολοντσέλο), Αλέξανδρος Μιχαηλίδης-κλαρινέτο, Σοφία Κυανίδου(σοπράνο). Με το σύνολο έχουν συνεργαστεί επίσης οι μουσικοί: Γιάννης Ανιγέγκος(φλάουτο), Γιάννης Χατζής(κοντραμπάσο), Αντώνης Σουσάμογλου(βιολί), Πάρις Αναστασιάδης(βιόλα). Το σύνολο έχει εμφανιστεί υπό την διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη (Συνθέρμεια 2005), Μίλτου Λογιάδη(Συνθέρμεια 2007 & 2009) και Θόδωρου Αντωνίου.

     

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Μετά την πρόσφατη απώλεια του σπουδαίου συνθέτη Νίκου Αστρινίδη, η παρούσα δισκογραφική έκδοση αποκτά μία τραγική επικαιρότητα. Πρόκειται για το αφιέρωμα στα 90κοστα γενέθλια του Νίκου Αστρινίδη, μιας εξέχουσας μουσικής προσωπικότητας της διασποράς και αναμφίβολα αποτελεί για τους φίλους της ελληνικής μουσικής δημιουργίας ένα σημαντικό γεγονός. Μουσουργός, αρχιμουσικός, πιανίστας και παιδαγωγός, ο Νίκος Αστρινίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της μεταπολεμικής Ρουμανίας, όπου ευτυχής συγκυρία ήταν να συναντηθεί με τον Dinu Lipatti και να διδαχθεί από αυτόν πιάνο και σύνθεση. Η επιρροή βέβαια του μεγάλου αυτού δασκάλου υπήρξε καταλυτική για την καλλιτεχνική του πορεία. Μια πορεία πλούσια από κάθε άποψη με πάνω από 3.000 συναυλίες σε όλο τον κόσμο είτε ως σολίστ είτε σε σύμπραξη με άλλους καλλιτέχνες. Η συνθετική του δημιουργία δυστυχώς είναι ελάχιστα γνωστή δεδομένου ότι η δισκογραφική του παρουσία είναι δυσανάλογη με το εύρος των έργων του. Ένας από τους σοβαρούς λόγους που καθιστούν αυτό τον δίσκο τόσο σημαντικό είναι ότι περιέχει έργα που αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους της ζωής του. Την πρωτοβουλία να καταγράψει τα μουσικά έργα του Νίκου Αστρινίδη ανέλαβε από το 2003 η πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου στην οποία οφείλεται και η άρτια παρούσα συλλογή. Στα εννέα συνολικά έργα του δίσκου πρωταγωνιστεί το πιάνο, το οποίο συνδιαλέγεται με το βιολί (Μαρία Σπανού), με το βιολοντσέλο (Βίκτωρ Δάβαρης), με το σαξόφωνο (Θεόφιλος Σωτηριάδης), συνοδεύει την μέτζο σοπράνο Αγγελική Καθαρίου και τον τενόρο Ιωάννη Νεάγκου και τέλος μαζί με ένα άλλο πιάνο (Ευτυχία Βενιωτά) κλείνει χορευτικά με ένα χαριτωμένο κομμάτι το «Dance Antillaise» ολοκληρώνοντας ένα ακρόαμα υπέροχης ηχητικής ομορφιάς. Όλοι οι συμμετέχοντες μουσικοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στις ερμηνείες, πράγμα που και ο ίδιος ο συνθέτης μας το επιβεβαιώνει στο ένθετο που συνοδεύει το δίσκο. Για την παραγωγή ένωσαν τις δυνάμεις τους η Ερατώ Αλακιοζίδου, το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, ο σύλλογος καθηγητών του εν λόγω ωδείου και η Subways η οποία με συνέπεια και συνέχεια πλουτίζει τη δισκοθήκη μας με έργα της ελληνικής μουσουργίας. Επίσης, η εξαιρετική απόδοση του ήχου οφείλεται στον Κώστα Κόντο και στο Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Οπωσδήποτε ένας δίσκος συλλεκτικός.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη|Εφημερίδα Η εποχή|Φεβρουάριος 2011

 

Κριτική cd “90th birthday Anniversary-Nikos Astrinidis”

 

Η παρούσα δισκογραφική έκδοση, αφιέρωμα στα ενενηκοστά γενέθλια του Νίκου Αστρινίδη, εξέχουσας μουσικής προσωπικότητας της διασποράς, αναμφίβολα αποτελεί για τους φίλους της ελληνικής μουσικής δημιουργίας ένα σημαντικό γεγονός. Μουσουργός, αρχιμουσικός, πιανίστας και παιδαγωγός ο Νίκος Αστρινίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της μεταπολεμικής Ρουμανίας, όπου ευτυχής συγκυρία ήταν αν συναντηθεί με τον Dinu Lipatti και να διδαχθεί από αυτόν πιάνο και σύνθεση………

Η συνθετική τους δημιουργία είναι δυστυχώς ελάχιστα γνωστή, δεδομένου ότι η δισκογραφική του παρουσία είναι δυσανάλογη με το εύρος των έργων του. Ένας από τους σοβαρούς λόγους που καθιστούν αυτόν τον δίσκο τόσο σημαντικό είναι ότι περιέχει έργα  που αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους της ζωής του. Την πρωτοβουλια να καταγράψει τα έργα του Νίκου Αστρινίδη ανέλαβε –από το 2003- η πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου, στην οποία οφείλεται και η άρτια από κάθε άποψη παρούσα συλλογή. Στα εννέα συνολικά έργα του δίσκου πρωταγωνιστεί το πιάνο το οποίο συνδιαλέγεται με το βιολί(Μαρία Σπανού),με το βιολοντσελο(Βίκτωρ Δάβαρης), με το σαξόφωνο(Θεόφιλος Σωτηριάδης),συνοδεύει την μέτζο σοπράνο Αγγελική Καθαρίου και τον τενόρο Ιωάννη Νεάγκου και τέλος κλείνει χορευτικά με ένα χαριτωμένο κομμάτι το Danse Antillaise(Ευτυχία Βενιωτά) ολοκληρώνοντας ένα ακρόαμα υπέροχης ηχητικής ομορφιάς. Όλοι οι συμμετέχοντες μουσικοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στις ερμηνείες, πράγμα που και ο ίδιος ο συνθέτης μας το επιβεβαιώνει στο ένθετο που συνοδεύει το δίσκο. Για την παραγωγή ένωσαν τις δυνάμεις τους οι Ερατώ Αλακιοζίδου, το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης,ο σύλλογος καθηγητών του εν λόγω ωδείου και η Subaways, η οποία με συνέπεια και συνέχεια πλουτίζει τη δισκοθήκη μας με έργα της ελληνικής μουσουργίας. Επίσης, η εξαιρετική απόδοση του ήχου, οφείλεται στον Κώστα Κόντο και στο Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής του Α.Π.Θ. Οπωσδήποτε ένας συλλεκτικός δίσκος.

Περιοδικό ΔΙΦΩΝΟ|Δεκέμβριος 2010 Λιάνα Μαλανδρενιώτη

 

Τα τρίτα Συνθέρμεια (Απρίλης 2009)

ΠΡΟ ΔΙΕΤΙΑΣ («EΞΠPEΣ» 16.6.2007) παρουσιάσαμε τα δεύτερα «Συνθέρμεια», μίνι μπιεννάλε σύγχρονης μουσικής οργανωμένη από το Πολιτιστικό Κέντρο (Π.K.) του παραθεσσαλονίκειου Δήμου Θέρμης: ψυχές του, ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος Π.K. Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος, λαμπρές εξαιρέσεις στον κανόνα πλήθους πολιτιστικώς αδιάφορων Nεοελλήνων δημοτικών αρχόντων, και η διοργανωτικώς υπερδραστήρια διευθύντρια του υποδειγματικού Δημοτικού Ωδείου Θέρμης πιανίστα Eρατώ Aλακιοζίδου. Ως δημιουργικά δραστηριοποιούμενοι περιφερειακοί μουσικοί θεσμοί, Ωδείο και «Συνθέρμεια» έλαβαν τιμητική διάκριση της Eνώσεως Eλλήνων Θεατρικών και Mουσικών Kριτικών (βραβεία 2008), ενώ πρόσφατα το συγκρότημα τζαζ τους απέσπασε χρυσό βραβείο, σε διεθνή διαγωνισμό (Tσεχία). Τέλος, το Ωδείο απέκτησε διεθνών ερμηνευτικών προδιαγραφών οργανικό σύνολο, το Idée Fixe (γαλλ. Έμμονη ιδέα): υπό τον Mίλτο Λογιάδη, αντιμετωπίζοντα κάθε παρτιτούρα με αμείωτη αγάπη και εμπνευσμένα σχολαστικήν επιμέλεια ερμήνευσε τα προκριθέντα έργα του απαραίτητου διαγωνισμού συνθέσεως. Διότι το τριήμερο φεστιβάλ («εργαστήρια» συνθέσεως, ενδιαφέρουσες διαλέξεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης κ.λπ.) σπονδυλώνουν μεν δύο συναυλίες αλλά κορυφώνει ο διαγωνισμός – φέτος 28 συμμετοχές!….

Μέλη κριτικής επιτροπής: Γιώργος Kουρουπός, πρόεδρος και αλφαβητικά: Νίκος Aθηναίος, Γιώργος Kουμεντάκης (απών λόγω ασθενείας), Xοσέ-Mανουέλ Λόπεζ-Λόπεζ, Άλκης Mπαλτάς, Nigel Osborne, Χρήστος Xατζής. Ακόμη καταχαρήκαμε διάλεξη Kουρουπού για το μεγάλο μας Αργύρη Kουνάδη (γ. 1924) όπου παίχθηκαν έξοχα τα αριστουργηματικά «Τέσσερα Κομμάτια» (19 φλάουτο, βιολοντσέλο, πιάνο) και διάλεξη του πάνσοφου Osborne»: ωραιότατο βίντεο σε ονειρικό παραλίμνειο βραχότοπο, μας μύησε στους συναρπαστικούς πολυρρυθμικούς-πολυφωνικούς αυτοσχεδιασμούς της Ουγκάντα (Αίθουσα Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, 24-26/3/2009).

16/5/2009  Γιώργος Λεοντζάκος Εφημερίδα Express

   

Πληροφορίες για το ενημερωτικό σημείωμα του συνόλου, και βιογραφικά μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.ideefixe.gr

     

   αριθμός επισκεπτών
       --