Πολιτισμός

"εκθέσεις"

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΣTEΛIΟΣ TPIANTHΣ
Ο γλύπτης που μιλούσε με το μάρμαρο και την πέτρα

ΤΑ ΝΕΑ , 22-06-2004

Της Π. ΚΑΤ.

 

       Τη διπλή ζωή του Στέλιου Τριάντη, που θεράπευε τα αρχαία αγάλματα και αφηνόταν στον έρωτα της γλυπτικής μετά τη δουλειά, αποκαλύπτει μια αναδρομική του έκθεση στα Γιάννενα.

       Ο Άρης Βελουχιώτης με τη μελαγχολία στο βλέμμα του, το αγέρωχο κεφάλι του Μπίλυ Μπο, το ατίθασο άτι που ίππευσε ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μερικά μόνο από τα έργα του αείμνηστου γλύπτη Στέλιου Τριάντη (1931-1999), που συγκεντρώθηκαν στο Κάστρο των Ιωαννίνων σε μια σπάνια αναδρομική έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου. Ο Στέλιος Τριάντης είναι κυρίως γνωστός για το αρχαιολογικό του έργο. Ήταν εκείνος που έστησε από χίλια κομμάτια τα εντυπωσιακά γιγάντια γλυπτά του Ναού του Διός στο Μουσείο της Ολυμπίας, εκείνος που ξανάδωσε πνοή αέρινη στη Νίκη του Παιωνίου μοντάροντας υπό γωνία εκατοντάδες θραύσματα. Οι αρχαιολόγοι, οι πιο αυστηροί κριτές σε θέματα γλυπτικής, τον θεωρούν δάσκαλο (που έφυγε πρόωρα και κανείς δεν είναι σήμερα σε θέση να τον αντικαταστήσει επάξια). H Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για την αφανή προσφορά του το 1982. Στις αίθουσες της παλιάς πυριτιδαποθήκης του Αλή Πασά στο Κάστρο βλέπεις ότι ο Τριάντης ήταν πάνω από όλα γλύπτης. Μιλούσε με το μάρμαρο, την πέτρα, το μέταλλο. Αγαπούσε την ανθρώπινη μορφή σε όλες τις ηλικίες. Το αποδεικνύουν τα δεκάδες τρυφερά παιδικά πορτρέτα, τα στιβαρά σώματα, τα εκφραστικά και στοχαστικά πρόσωπα των πορτρέτων, των προτομών και των ανδριάντων που φιλοτεχνούσε στο μικρό του εργαστήριο στη σκιά της Ακρόπολης μετά το τέλος της δουλειάς.

       Το αποκαλύπτουν οι κυβιστικές, αφαιρετικές συμπαγείς συνθέσεις του, κυρίως μακέτες, από την περίοδο του Παρισιού και από τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Έργα που, όπως επισημαίνει ο επιμελητής αυτής της σπάνιας αναδρομικής έκθεσης γλυπτικής, ιστορικός της Τέχνης Θάνος Χρήστου, αποκαλύπτουν ότι ο Στέλιος Τριάντης ήταν γνήσιος γλύπτης, γνώριζε να ισορροπεί την ηρεμία και την ένταση, τη στάση και την κίνηση, τη σωματικότητα και την πνευματικότητα σ' ένα πλούσιο έργο που αποκαλύπτει τη διπλή ζωή του. Αν η αρχαιολογία υπήρξε η επίσημη σύντροφός του, η καλλιτεχνική δημιουργία ήταν ο πρώτος και μεγάλος έρωτας, που δεν σταμάτησε παρά με το τέλος της ζωής του το 1999. Παιδί της Ηπείρου - ο Τριάντης γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1931 - τιμάται σήμερα με μια έκθεση που συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Πλαστικών Τεχνών), η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Σύλλογος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής.

 

INFO
Στέλιος Τριάντης, αναδρομική, Ιτς Καλέ Κάστρου Ιωαννίνων. Διάρκεια ώς 4 τις Ιουλίου

 

ΤΑ ΝΕΑ , 22-06-2004 , Σελ.: P42
Κωδικός άρθρου: A17970P422

αριθμός επισκεπτών
    --