Πολιτισμός

"χορός"

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΕΝ ΧΟΡΩ» (Ήπειρος TV1)

 

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ηλίας Χ. Γκαρτζονίκας

Δ/νση:                                Διογένη 8, 452 21 Ιωάννινα (Ελλάδα)

Τηλ. Κιν:                           (+30) 6945 991763,

τηλ & fax:                         (+30) 26510 75752

Ιστοσελίδα:                       www.enxoro.gr ,

Ηλεκτρονική διεύθυνση:  email: ilgartz@otenet.gr

 

Ιωάννινα: 12/5/09

Προς: τα ΜΜΕ της Ηπείρου και τις ιστοσελίδες πολιτιστικού περιεχομένου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Συρράκο: «Πέτρα και Μνήμη και Φώς»*

 

Στο Συρράκο Ιωαννίνων, ένα από τα σημαντικότερα αρχοντοχώρια της Ηπείρου είναι αφιερωμένες οι δύο επόμενες εκπομπές της παραγωγής «Εν Χορώ», που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1».

Το ιστορικό βλαχοχώρι της Πίνδου με το ιδιαίτερο στίγμα στο πέρασμα των αιώνων, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, την εξαιρετική αρχιτεκτονική και την πλούσια παράδοση, που έδωσε στην Ελλάδα ανθρώπους οι οποίοι διέπρεψαν σε πλήθος τομέων.

Από τον ποιητή του «Βουνού και της Στάνης» Κώστα Κρυστάλλη, τον πρωθυπουργό Ιωάννη Κωλέττη, τον αγωνιστή Ιωάννη Ζαλοκώστα, τους ευεργέτες, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών κ.α, ως τους ονομαστούς τσελιγκάδες των δεκάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων των οποίων προϊόντα είχαν κάνει γνωστό το όνομα της τότε κωμόπολης στα πέρατα της Ευρώπης, αφού τα μάλλινα όπως οι κάπες εφοδίαζαν ακόμα και το στρατό του Μεγάλου Ναπολέοντα ή το κεφαλοτύρι τους πωλούνταν στα μεγάλα εμπορικά κέντρα που είχαν ιδρύσει οι Συρρακιώτες σε χώρες της γηραιάς ηπείρου.  

Η εξέλιξη θέλησε έτσι ώστε η πρόσκαιρη ερήμωση των τελευταίων δεκαετιών λόγω της αστικοποίησης, να μην αποτελέσει καίριο χτύπημα για την ύπαρξη του Συρράκου, αφού τελικά, τα συστατικά στοιχεία που αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του όπως η «Πέτρα και η Μνήμη και το Φώς» του στάθηκαν ικανά να ξαναδώσουν το έναυσμα της ανάκαμψης.

Η συγκεκριμένη εκπομπή της τηλεοπτικής παραγωγής που κλείνει την 9η χρονιά της, ήταν η πιο σημαντική ως σήμερα, αφού τα γυρίσματα κράτησαν 2 χρόνια και αποτυπώθηκε το χωριό στη διάρκεια όλου του χρόνου και με κάθε καιρική συνθήκη.

Το πρώτο μέρος θα μεταδοθεί την Παρασκευή 15 Μαΐου 2009, στις 10 το βράδι και σε επανάληψη την Κυριακή17 Μαΐου στις 2 μ.μ.

Υπεύθυνος παραγωγής και παρουσιαστής είναι ο Ηλίας Γκαρτζονίκας. Κάμερα- Μοντάζ: Γιώργος Γεωργούλας. Ειδικός Συνεργάτης: Δημήτρης Γκαρτζονίκας.

Ο δικτυακός τόπος της είναι: www.enxoro.gr

 

*Ο τίτλος είναι από το Περιοδικό «Συνάντηση» του Μάρκου Αντωνίου

Το Συρράκο

αριθμός επισκεπτών
    --