Πολιτισμός

"χορός"

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Αγ. Μαρίνας 55, 452 21 Ιωάννινα

τηλ 26510 83951 & 26510 83940, fax: 26510 77550,

email: pkdi1@otenet.gr, www.pkdi.gr

 

Ιωάννινα: 29/9/2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΑΡΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΧΟΡΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΧΡΥΣΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ» ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ.

 

       Με μια σημαντική εκδήλωση ξεκίνησε η καινούρια εκπαιδευτική- καλλιτεχνική χρονιά του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών,  τη βράβευση των συντελεστών του που πέτυχαν, το φετινό καλοκαίρι,  μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στην ιστορία των ελληνικών συγκροτημάτων Παραδοσιακών Χορών.

       Κατέκτησαν την πρώτη θέση και το χρυσό βραβείο στην κατηγορία του χορού και την τρίτη θέση με το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία του τραγουδιού με τους χορευτές του, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Παράδοσης «Λουλούδι του Ήλιου» της πόλης Σιαουλί, στη Λιθουανία.   

       Η διπλή επιτυχία (εκ των οποίων η μία χρυσή) στα δύο κυριότερα αντικείμενα που πραγματεύονται τα σύγχρονα συγκροτήματα της χώρας μας αποτελεί τη μεγαλύτερη στιγμή του συγκροτήματος (με την οποία έκλεισε την ιδιαίτερα εντυπωσιακή 25η επετειακή χρονιά από την ίδρυσή του) και είναι ίσως ή μεγαλύτερη διάκριση για συγκρότημα της Ελλάδας σε διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ.

       Μεγαλύτερη αξία, και ιδιαίτερη αίσθηση στον ευρύτερο χώρο, απετέλεσε η επικράτηση του γιαννιώτικου συγκροτήματος απέναντι σε 20 σύνολα από παραδοσιακές μεγάλες χορευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, όπως αυτές των «ανατολικών» κρατών (Γεωργία, Πολωνία κ.ά.), αλλά και άλλων αξιόλογων και εντυπωσιακών συνόλων από διάφορα κράτη του κόσμου, όπως Κορέα, Ινδία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σλοβενία κ.ά. Επίσης, το γεγονός ότι παράλληλα συμμετείχαν πολλά Λιθουανικά συγκροτήματα, ενώ και οι κριτές ήταν από την ίδια χώρα και από κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. 

       Η πρώτη θέση στο χορό αποτελεί την επιβράβευση του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και του Τμήματός του για την επιστημονική και σε βάθος δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα, ενώ η τρίτη θέση -για το τραγούδι από τους ίδιους τους χορευτές του- ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από χρόνια και αποσκοπούσε στο να ξανασυνδέσει το χορό με το τραγούδι, αφού μαζί με το μέλος ήταν η φυσιολογική ακολουθία στην παραδοσιακή κοινωνία. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε αυτούς να μπορούν σήμερα να ερμηνεύουν, χορεύοντάς τα παράλληλα, πάνω από 150 τραγούδια από όλη την Ελλάδα. 

       Το φεστιβάλ εντάσσονταν στα πλαίσια του εορτασμού της χιλιετίας από την ίδρυση του κράτους της Λιθουανίας και ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη βόρεια περιφέρεια αυτής της Βαλτικής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

       Διέποταν από τα στάνταρ των διαγωνιστικών φεστιβάλ και ήταν εξαιρετικό στη διοργάνωσή του, ενώ το ελληνικό συγκρότημα, που εκτός των βραβείων, κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα και τα ιδιαιτέρως ευμενή σχόλια κοινού, διοργανωτών, κριτών και των άλλων κρατών παρουσιάστηκε δέκα φορές σε διάφορες εκδηλώσεις.

       Η συγκίνηση στην εκδήλωση της βράβευσης ήταν έντονη, αφού ακόμα είναι νωπές στη μνήμη όλων των μελών του, οι ιδιαίτερα έντονες στιγμές της σκληρής προετοιμασίας και του διαγωνισμού, ενώ η ώρα της διαδοχικής αναγγελίας του ελληνικού συγκροτήματος ως νικητή είναι κάτι που δύσκολα θα ξεχαστεί.

       Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών που τίμησε την εκδήλωση, αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές της επιτυχίας, αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά και το υψηλό επίπεδο του συγκροτήματος καθώς και στην υποχρέωση όλων να διαφυλάξουν και να αξιοποιούν τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού της Ηπείρου και της Ελλάδας, ενώ ακολούθως απένειμε το βραβείο στο συγκρότημα και τα μετάλλια στις χορεύτριες ευχόμενος η ανοδική πορεία όλων να έχει συνέχεια. Κατόπιν έγινε η απονομή μεταλλίων, επαίνων και βραβείων σε όλους τους συντελεστές από τους: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιωαννιτών, κ. Βασίλη Κοσμά, Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Φώτη Μπουραντά, Πρόεδρο Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών κ. Νίκο Φάη, Αντιπρόεδρο Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κ. Κωνσταντίνο Καραγιαννίδη και κ. Βασιλική Μάντζιου, μέλος Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, οι οποίοι παρευρέθησαν στην τελετή.

       Με την εκδήλωση αυτή ξεκινά η καινούρια εκπαιδευτική χρονιά, όπου εκατοντάδες χορευτές θα επανδρώσουν τα 16 τμήματα όλων των ηλικιών, όπου οι μεν νέοι χορευτές θα γνωρίσουν ένα σημαντικό πεδίο πολιτισμού και αξιών με μεγάλη σημασία για το σύγχρονο άνθρωπο, ενώ οι μεγαλύτεροι, παράλληλα με αυτό, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν σε δεκάδες παραστάσεις, στην Ήπειρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

       Η επετειακή 25η  χρονιά, που πέρασε, περιελάμβανε τη διοργάνωση τριών παραγωγών σε διάστημα μόλις τριών μηνών με παράλληλη συμμετοχή σε αυτές χορευτών του Τμήματος και τη συνεργασία πολλών και σημαντικών συλλόγων.

       Αυτές ήταν: «Παραδομένα ηπειρωτικά και κρητικά βήματα για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων» (21/2/2009), «25 Μαρτίου 1821 – 25 Μαρτίου 2009 -Χορεύουμε και τραγουδάμε για την εθνική παλιγγενεσία», «Κοινός λόγος σε χορούς της Ελλάδας» και «Προσωπίδες και Τζαμάλες».

       Παράλληλα, έδωσε και δεκάδες παραστάσεις, μεταξύ των οποίων παραστάσεις ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε πανελλήνια συνέδρια, πανελλήνιους αγώνες, σε σημαντικές εκδηλώσεις στη Ζάκυνθο, την Άρτα κ.ά., ενώ μια σημαντική αναγνώριση του έργου του είναι η θέση στην οποία το κατατάσσει η ΕΡΤ ως άξιο εκπρόσωπο της Ηπειρώτικης Παράδοσης προβάλλοντας παραστάσεις του στο ψηφιοποιημένο αρχείο της, το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. 

 


Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών στη Λιθουανία


Χορεύτριες στη βράβευση


επίσημοι προσκεκλημένοι και συνετελεστες


Φωτογραφίες από τη Λιθουανία

 

αριθμός επισκεπτών
    --