Πολιτισμός Λογοτέχνες

Γιάννης Μότσιος

«… Αν τίποτε άλλο δεν κερδίσουμε, 

Μάθαμε τουλάχιστο πως αύριο θα συναντηθούμε»

      Γιάννης Ρίτσος   

 


 Γιάννης Μότσιος

Τα λόγια του Ρίτσου είναι αποτυπωμένα πάνω σε μια μαυρόασπρη φωτογραφία, όπου στα Ελεύθερα Ελληνικά Βουνά χορεύουν αντάρτες – μαχητές του ΔΣΕ. Κάπου ανάμεσά τους μπορεί να χορεύω κι εγώ.

Η φωτογραφία, όπου οι αντάρτες και τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου, του Ποιητή της Ρωμιοσύνης, δένονται και συνδιαλέγονται με το θέμα της ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ σε καθαρά ποιητικό και φιλολογικό επίπεδο: «Η ελληνική ποίηση της περιόδου 1944-1952»  (« Γιώργος Σεφέρης, «Τελευταίος Σταθμός», Τα Δεκεμβριανά, ο Θάνατος του Διγενή του Σικελιανού, ο αγώνας του ΔΣΕ, ο Κώστας Γιαννόπουλος, η άνιση αντίσταση και τα βασανιστήρια αριστερών στις φυλακές, τις εξορίες και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και πώς όλ’ αυτά εκφράστηκαν στην ελληνική ποίηση της περιόδου.- Μίλτος Σαχτούρης και Τάκης Σινόπουλος»).

Η θεματολογία της ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ βασίζεται εξολοκλήρου στην ποίηση της χώρας και του λαού μας, που είναι σχεδόν ανεξερεύνητη επιστημονικά – φιλολογικά που πάει να πει, ότι  χρίζει ειδικής μελέτης για να μην αποτελεί ‘λευκή σελίδα’ στην ιστορία και τη θεωρία της λογοτεχνίας.

 

Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ οργανώνεται στο Νεστόριο (30  Ιουλίου  2021), όπου θα λάβουν χώρα  ανακοινώσεις και απαγγελίες ποιημάτων, ενώ στις 31 Ιουλίου θα συνεχιστεί στο Γράμο, στη λίμνη Μουτσάλια, στους πρόποδες της Πάνω Αρένας.

 

Ονόματα φιλολόγων που θα πραγματευτούν θέματα της ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ:

Νεστόριο: Άρης Αλεξάνδρου: Δημήτρης Κόκορης.-Τάσος Λειβαδίτης και Άρης Αλεξάνδρου: Αντρέας Λάζαρης.- Τίτος Πατρίκιος: Αντωνία Καππέ. Καλλιόπη Βέττα, Τάσος Λειβαδίτης. Γιάννης Μότσιος, Η Ποίηση της περιόδου 1944-1952.

 

Στο Γράμο, λίμνη Μουτσάλια: Γυναίκες από τη Δεσκάτη Γρεβενών θα τραγουδήσουν αντάρτικα τραγούδια.

 

Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ θα αρχίσει με το ποίημα του Σεφέρη Τελευταίος Σταθμός και θα συνεχιστεί με το ποίημα ΑΘΗΝΑ του Πωλ Ελυάρ, στα Γαλλικά, που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε το Δεκέμβρη του 1944 στο Παρίσι και αφορά τα Δεκεμβριανά. Θα διαβαστεί  και  σε μετάφραση του Σικελιανού.

Θα εκτεθεί ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι» σε άριστη απόδοση του πρωτοτύπου, 50Χ70 (ΠΡΟΚΟΣ), που εγγράφεται φυσιολογικά στο γράμμα και στο πνεύμα της φιλολογικής μας εκδήλωσης. 

Επίσης, για την διημερίδα, ο Σπαρτάκ Πασκαλέφσκι, στέλνει δύο πίνακες ζωγραφικής, με τους τίτλους, Ο Πικάσο στο Γράμο και Χορός Ανταρτών.

 

Στίχους θα απαγγείλουν οι: Κώστας Γιαλίνης, Ηθοποιός, ποιητής, ζωγράφος, δοκιμιογράφος. Και η Λήδα Δημητρίου, Ηθοποιός, Θεατρολόγος.

Οι συντελεστές της Διημερίδας :

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Καλλιόπη Βέττα, Βουλευτής Π.Ε.Κοζάνης- Σύριζα Π.Σ. Ερμηνεύτρια,

Αντωνία Καππέ,  Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου "Δημιουργικής Γραφής" από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

 Δημήτρης Κόκορης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο.

Αντρέας Λάζαρης, Διδάκτωρ θεωρίας και ιστορίας της λογοτεχνίας –Ποιητής.

 Γιάννης Μότσιος, συνταξιούχος, φιλόλογος-πανεπιστημιακός, συγγραφέας, μεταφραστής.

 

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ:

Γιαλίνης Κώστας, Δημητρίου Λήδα, Πόπη Πασχαλίδου,  Ανίλ Κισικιόλ, Λάζαρη θεοδώρα.


Γιάννης Ρίτσος
    

Τάσος Λειβαδίτης

 

ΜΟΥΣΙΚΗ:

Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

 

ΚΑΜΕΡΑ: ΓΙΑΝΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ.

 

Διοργανωτές της ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ είναι:

 

-Οργανωτική Επιτροπή.

- Ο Δήμος Νεστορίου.

-Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ :

 

ΜΑΝΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΟΤΣΙΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ.

 

 

 

Πολύ φιλικά,

Γιάννης Μότσιος

27 Ιουλίου 2021

Περισσότερα για τον Γιάννη Μότσιο

    

    

     

      αριθμός επισκεπτών