"Δράσεις Πολιτισμού"

 Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Ηπειρώτες δημιουργοί
στις Τέχνες, τα Γράμματα, τις Επιστήμες

                                                            

Θεόδωρος Παπαγιάννης

Γλύπτης & Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ.

 

       Παρουσίαση του συνόλου του έργου του στην Παλαιά Βουλή

 


Θεόδωρος Παπαγιάννης

   

    

      

  

    

    

    

Ηπειρώτες δημιουργοί

στις Τέχνες, τα Γράμματα, τις Επιστήμες

     

Γα καρπούς ανίει[1]       

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος κατανοώντας το χρέος της προς ανάδειξη της πλούσιας ηπειρωτικής πολιτιστικής δημιουργίας καθιερώνει μια σειρά εκδηλώσεων που αφορούν σε σύγχρονους συμπατριώτες μας δημιουργούς, όπως συνολικά και στο έργο τους.

Αρχής γενομένης από το Νοέμβριο 2009 επιχειρεί την παρουσίαση εκείνων, που διακρίθηκαν στο γραπτό λόγο, λογοτέχνες ή ποιητές, γενικότερα στις τέχνες, το θέατρο και τις επιστήμες, που σημάδεψαν με την παρουσία και το έργο τους, τους αντίστοιχους τομείς του πολιτισμού όπου διέπρεψαν.

Ακόμη σ’ ότι αφορά ιδιαίτερα στη παρουσίαση των σύγχρονων και σημαντικών ηπειρωτών του πνεύματος, της τέχνης και του πολιτισμού, η συνδρομή σχετικών σχολών πνευματικών ιδρυμάτων της χώρας όπως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.α., κρίθηκε περισσότερο αναγκαία, ώστε τόσο η επιλογή, όσο και η παρουσίαση να γίνει κατά το δυνατόν πληρέστερη και πλέον αντικειμενική από κάθε πλευρά, χωρίς να αφήνονται αισθητά κενά ή περιθώρια αμφισβήτησης.

Η ουσιαστική και διεξοδικότερη αναφορά στους δημιουργούς ως φυσικούς συντελεστές, όσο και η συνολική και συνοπτική αποτίμηση του έργου τους, ώστε τούτο να καταστεί και κατανοηθεί ευρύτερα, έχει ανατεθεί σε έγκριτους ειδικούς στον τομέα που αναφέρονται, οι οποίοι και φωτίζουν κάθε πτυχή τόσο της προσωπικότητας του δημιουργού, όσο και του έργου του συνολικά. Την εκδήλωση συμπληρώνουν εκάστοτε σχετικές προβολές, μουσικά ακούσματα, απαγγελίες ποιημάτων, ανάγνωση κειμένων, όπως και η απονομή αναμνηστικής πλακέτας στον τιμώμενο.

 

[1] Από το δίστιχο της ιέρειας (που μιλούσε ελληνικά) στη Δωδώνη (Ήπειρος. 4000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού. Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1997, σ. 46)

Μετάλλιο προσφορά της Πανηπειρωτικής προς τον Γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη
(Γλυπτό του Κυριάκου Ρόκου)


  
  
      αριθμός επισκεπτών