Πολιτισμός

"μουσική"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

ΣΠΑΡΤΗ

ΣΑΙΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

 

ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ, ΔΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ

 

Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη

  

Δυο ξεχωριστοί όσο και διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι συναντώνται, μάλλον αναπάντεχα, στην αποψινή συναυλία. Εκείνος του «πατριάρχη» του ρεμπέτικου Βασίλη Τσιτσάνη (1915-1984) με εκείνον του παγκοσμίως αναγνωρισμένου και δοξασμένου Μίκη Θεοδωράκη (γενν. 1925). Και οι δυο υπηρέτησαν με αξιοσύνη τη λαϊκή μουσική του τόπου, ο καθένας με το δικό του τρόπο, με τα δικά του μουσικά εφόδια. Ωστόσο η λαϊκή μουσική τους σκέψη κάπου συναντιέται. Στις πηγές και τις επιρροές τουλάχιστον. Ο Μίκης Θεοδωράκης, βεβαίως, που απέκτησε ζηλευτή ακαδημαϊκή μουσική μόρφωση, ανέπτυξε πολύπλευρη μουσική δράση, η οποία καλύπτει όλο σχεδόν το φάσμα της τέχνης των ήχων. Η λαϊκή μουσική, όμως, ήταν αυτή που του έδωσε τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με τον παντού στον κόσμο Ελληνισμό. Δεν μοιάζει, λοιπόν,  αταίριαστη η συμπόρευση των τραγουδιών των δυο μεγάλων μουσικών δημιουργών, όπως αυτή που επιχειρείται σε αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα, που πρωτοπαρουσιάζεται την Παρασκευή 30 Ιουλίου στο Σαϊνοπούλειο  Αμφιθέατρο της Σπάρτης. Τουναντίον συνυφασμένα τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη δημιουργούν ένα σαγηνευτικό μουσικό πλέγμα, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ακρόασης, ικανό να προκαλέσει ευφορία και συγκίνηση μαζί.

Τα διαχρονικά τραγούδια των δυο δημιουργών, που έχουν εξασφαλίσει προ πολλού μια θέση στη μνήμη, αλλά και στην καρδιά, θα ερμηνεύσουν τέσσερις πανάξιοι τραγουδιστές: η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Μπάσης, η Καλλιόπη Βέττα και ο Δώρος Δημοσθένους. Τις ερμηνείες τους θα συνοδεύσει η Λαϊκή Ορχήστρα ‘’Μίκης Θεοδωράκης’’.

 

 

Για πληροφορίες:

Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τηλ. 210 9200260 και 210 9246024, φαξ: 210 9241362, e-mail: info@mikistheodorakisorchestra.gr

 

Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα, τηλ. 27310 26261, 27310 28007, φαξ 27310 28146,

e-mail: idrymaia@otenet.gr

 

Η αφίσα της εκδήλωσης

   αριθμός επισκεπτών
       --