Πολιτισμός

"μουσική"

Los Tres Amicos 

"Τραγουδώντας το χθες και το σήμερα"

Μικρή μουσική αναδρομή

στα δρώμενα της πόλης μας

Στο τέλος της σελίδας υπάρχουν τραγούδια που
μας έστειλε ο Θωμάς Ζυγκόπουλος και τα δημοσιεύουμε

Τα Γιάννινα, αν και τούτο δεν είναι ευρύτερα ανά την Ελλάδα γνωστό, υπήρξαν κατά το πρόσφατο παρελθόν μια μικρή αλλά αξιόλογη κυψέλη μουσικής κουλτούρας και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Με την άνθηση της καντσονέτας στη γειτονική Ιταλία στα τέλη του περασμένου αιώνα και στα πρώτα χρόνια του αιώνα μας, αναπτύχθηκε στα Γιάννινα στις αρχές της δεκαετίας του `20 ένα μουσικό ρεύμα επηρεασμένο από το πνεύμα της «Μπελ Επόκ» που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της πρώτης μαντολινάτας από τους αδελφούς Καλύβα.


Θωμάς Ζυγκόπουλος

Στην αξιόλογη αυτή προσπάθεια έλαβαν μέρος πολλοί παλιοί Γιαννιώτες απαρτίζοντας το ορχηστρικό και φωνητικό τμήμα της μαντολινάτας. Η ορχήστρα αποτελούνταν από μαντολίνα, μαντόλες και κιθάρες. Την τετράφωνη χορωδία πλαισίωνε η αφρόκρεμα των κανταδόρων της εποχής.

Η μικρή αστική κοινωνία της πόλης μας δέχονταν και αφομοίωνε ευχάριστα τα ακούσματα και τις μουσικές προτιμήσεις και επιλογές μεγάλων αστικών κέντρων, ελληνικών και ξένων. Έτσι  ταυτίστηκε με τη νοοτροπία της κανταδόρικης Αθήνας, αγάπησε τη Ναπολιτάνικη καντσονέτα, και λάτρεψε τους ρυθμούς του βαλς, του ταγκό, της σάμπας και της ρούμπας των μεγάλων αστικών κέντρων της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Σ’ αυτό βοήθησε κατά μέγιστο λόγο η πληθώρα των κινηματογράφων, χειμερινών και θερινών  που υπήρχαν στη μικρή μας πόλη και οι οποίοι αποτελούσαν το παράθυρο επικοινωνίας προς τον έξω κόσμο. Στα θέματα των ταινιών που προβάλλονταν, καθώς και στο καστ και το ρεπερτόριο των θιάσων που συχνότατα κατέφθαναν στην πόλη μας έβρισκε ο καθένας το δικό του πρότυπο και ανακάλυπτε τα δικά του προσωπικά καλλιτεχνικά χαρίσματα.

Έτσι είχαμε στην πόλη μας τον δικό μας ξακουστό κορνετίστα Χάρυ Τζαίημς, στο πρόσωπο του αξέχαστου Σωτήρη του κορνέτα, δίπλα μας περνούσε και μας χαιρετούσε το αντίγραφο του μεγάλου τενόρου Καρούζο, ο μοναδικός Τάκης Καλόγηρος που γοήτευε τους ακροατές του τραγουδώντας το « Άϊ Μαρί», αγοράζαμε τα σικέρ μπουρέκ μας από τον Γιαννιώτη Σαλιάπιν, τον Γιώργο τον Τσεκούρα, ζούσαμε Ναπολιτάνικες βραδιές ακούγοντας τις θαυμάσιες καντσονέτες που απέδιδε θαυμάσια ο Λευτέρης ο Κούτσικος, ταξιδεύαμε στην εξωτική Χαβάη με το χαβανέζικο συγκρότημά του Λάκη Κέκεση και η πληθώρα των κανταδόρων με τις κιθάρες  και τα μαντολίνα μας μετέφερναν νοερά στα γραφικά στενά της Πλάκας.

Γέννημα θρέμμα αυτής της γενιάς η παρέα μας, συντροφιά με τη βασίλισσα κιθάρα αντρώθηκε και γαλουχήθηκε στους ήχους της  πολυφωνικής μουσικής, ακολούθησε τα βήματα των υπέροχων Τρίο από την Ελλάδα και τη Λατινική Αμερική, περπάτησε τους δρόμους του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού και του ρεμπέτικου, μοναδική σπίθα που απόμεινε από το  φωτεινό και ένδοξο παρελθόν που ανεπιστρεπτί παραχώρησε το μεγαλείο του στη μιζέρια της σημερινής εποχής.

Το τρίο μας δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει κάποιες πνευματικές μας ανάγκες και αποτελείται από τρεις φίλους που γνωρίζονται και κάνουν παρέα από τα παιδικά τους χρόνια. Ποτέ δεν είχαμε την πρόθεση να γίνομε επαγγελματίες και ό,τι δημιουργήσαμε πλάστηκε από τη στόφα που περιέχει τα δυο μαγικά υλικά, το μεράκι και την αγάπη που τόσο αγνά και αφτιασίδωτα ξέρει να χρησιμοποιήσει ο ερασιτέχνης καλλιτέχνης


Από αριστερά:
Β. Γάκης,     Θ. Ζυγκόπουλος Τ. Λέττας

Ο μεγαλύτερος της παρέας μας είναι ο Βασίλης ο Γάκης. Γεννήθηκε το 1936 στα Γιάννινα και μεγάλωσε στη συνοικία του Κάστρου. Τα πρώτα μαθήματα στην κιθάρα τα πήρε από τον πατέρα του τον κυρ Γιώργο που ήταν τσαγκάρης, αλλά αγαπούσε πολύ την κιθάρα και το τραγούδι. Με τ’ αδέρφια του, τον Λάκη και τον Τόλη δημιούργησαν στις αρχές της δεκαετίας του `50 το τρίο των αδελφών Γάκη στα χνάρια του «Τρίο Κιτάρα». Το τρίο των αδελφών Γάκη άφησε εποχή. Έπαιζε σε κέντρα διασκέδασης της εποχής και έκανε εκπομπές στον τότε στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης. Ο Βασίλης και τ’ αδέρφια του υπήρξαν μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών. Στο τρίο ο Βασίλης σολάρει και τραγουδάει σεκόντο. Σήμερα ο Βασίλης δεν είναι πια μαζί μας. Πριν λίγα χρόνια ταξίδεψε το στερνό ταξίδι.

Το δεύτερο μέλος της παρέας μας είναι ο Τάσος ο Λέττας. Γεννήθηκε το 1942 στα Γιάννινα. Ο κυρ Λίας ο πατέρας του Τάσου, τσαγκάρης κι αυτός συνεργάζονταν με το τσαγκάρικο του Γάκη.  Προσκολλήθηκε στο τρίο των αδελφών Γάκη και απετέλεσαν ένα θαυμάσιο κουαρτέτο που σκορπούσε το κέφι και τη χαρά στους θαμώνες των κέντρων που πήγαιναν για να διασκεδάσουν. Παλιό στέλεχος της Φιλαρμονικής και Χορωδίας του Δήμου Ιωαννιτών καθώς και της εκκλησιαστικής χορωδίας της Αγίας Αικατερίνης. Στη δεκαετία του `70 ο φίλος του Θωμάς, ο οποίος είναι και το τρίτο μέλος της παρέας τον έφερε σε επαφή με τον αείμνηστο δάσκαλο της κλασικής κιθάρας του «Ελληνικού Ωδείου» Αθηνών, Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου με τον οποίο συνέχισε μαθήματα κλασικής κιθάρας κι από τη σχολή του οποίου αποφοίτησε. Στο τρίο σολάρει και τραγουδάει σεκόντο ή πρίμο. Είναι συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος.

Το τρίτο μέλος της παρέας και ο μικρότερος σε ηλικία είναι ο Θωμάς Ζυγκόπουλος. Γεννήθηκε στα Γιάννινα το 1947. Από μικρός αγάπησε και ασχολήθηκε με τη μουσική. Απόφοιτος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας σπούδασε ταυτόχρονα και κλασική κιθάρα, τα πρώτα χρόνια στο Δημοτικό Ωδείο στα Γιάννινα με τον αείμνηστο Βασίλη Παραλίκη και μετέπειτα στο «Ελληνικό Ωδείο» Αθηνών στην τάξη του Χαράλαμπου Εκμεκτσόγλου απ’ όπου πήρε και πτυχίο κλασικής κιθάρας. Βασικό στέλεχος της τετράφωνης αντρικής χορωδίας του Δήμου Ιωαννιτών από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της και βασικό στέλεχος της τετράφωνης εκκλησιαστικής χορωδίας της Αγίας Αικατερίνης Ιωαννίνων. Επί μία δεκαετία περίπου διδάσκει κλασική κιθάρα στο «Ελληνικό Ωδείο» Ιωαννίνων, παραρτήματος των Αθηνών και βγάζει πολλούς μαθητές που σήμερα ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική. Την εξαετία 1983-89 βρίσκεται αποσπασμένος ως εκπαιδευτικός στο Μόναχο, όπου παράλληλα σπουδάζει στο Ρίχαρντ Στράους Κονσερβατόριουμ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μόναχο δημιουργεί ορχήστρα και παρουσιάζει ελληνική μουσική σε γερμανική καλλιτεχνική σκηνή.

          Επανερχόμενος απ’ το Μόναχο συναντιέται με τους παλιούς του φίλους και δημιουργούν το τρίο, στο οποίο ακομπανιάρει και είναι ο πρίμος.                                     

 

Θωμάς Ζυγκόπουλος

Ακολουθούν μερικά τραγούδια σε VIDEO ανεβασμένα στο  YouTube

Σημείωμα σύνταξης: Για να δείτε χωρίς διακοπές τα παρακάτω video, περιμένετε να φορτωθεί αρκετά (κόκκινη ανοιχτόχρωμη γραμμή), πατώντας την παύση (ΙΙ).
Πατώντας το εικονίδιο  HQ  → Watch in high quality έχουμε καλλίτερη εικόνα. Βρίσκεται κάτω δεξιά της προβολής, δίπλα στον ήχο. Μπορείτε επίσης να δείτε το video σε ολόκληρη την οθόνη, πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο, κάτω δεξιά της προβολής.

 

  1. Το Τραγούδι: Παλιά λατέρνα (Γ. Οικονομίδης-Αλ. Σπάθης)

  2. Το Τραγούδι: QuizasQuizas (O. Farres)

  3. Το Τραγούδι: Φύγε κι εσύ (Γ. Πάριος)

  4. Το Τραγούδι: Να μπορούσα να γίνω (Φ. Πολυμέρης)

  5. Το Τραγούδι: Χατζηκυριάκειο (Ποτ – πουρί)

  6. Το Τραγούδι: Έγια Μόλα (Α. Χατζηχρήστος)

  7. Το Τραγούδι: Γουστάρεις για το ακρογιάλι (Α. Χατζηχρήστος)

  8. Το Τραγούδι: Το τρίτο ποτήρι (Ν. Χατζηαποστόλου - Σωτήρχος)

  9. Το Τραγούδι: Όμορφες Βραδιές – Κάτω απ’ το Φεγγάρι (Αφοι Καρώνη)

  10. Το Τραγούδι: Φεύγω Μαργαρίτα (Πολυκαντριώτης – Ρίτας)

  11. Το Τραγούδι: Η άμαξα ( Ποτ - Πουρί )

  12. Το Τραγούδι: Μάτια μπλε (Στ. Ξαρχάκος – Λ. Παπαδόπουλος)

   αριθμός επισκεπτών
       --