Πολιτισμός

"μουσική"

Ο Γιώργος για τον ...Γιώργο

Γεννήθηκα στα Τζουμέρκα. Ήρθα στην Αθήνα το 1968.

  • Στο τραγούδι μπήκα το 1973 και στη δισκογραφία το 1974. Ήταν η πρώτη μου δισκογραφική  συνεργασία με τον Χρήστο Λεοντή, με τίτλο «Παραστάσεις», που περιείχε τραγούδια από θεατρικές παραστάσεις του συνθέτη. Στο δίσκο αυτό συμμετείχαν οι Μανώλης Μητσιάς και η Τάνια Τσανακλίδου.

  • 1975: ΦΟΥΕΝΤΕ ΟΒΕΧΟΥΝΑ σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου, από την θεατρική παράσταση του ΚΘΒΕ και σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη, θεατρικό έργο του Λόπε ντε Βέγκα.

  • 1976: ΤΡΟΠΑΡΙΑ ΓΙΑ ΦΟΝΙΑΔΕΣ .Μουσική Θάνος Μικρούτσικος, στίχοι Μάνου Ελευθερίου, μαζί με την αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη.

  • 1978: ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ. Μουσική  Χρήστου Λεοντή, στίχοι Γιώργου Αρμένη, από θεατρική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης.

  • 1981: ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 1981. Μουσική Θάνος Μικρούτσικος και Χρήστος Λεοντής.

  • Οι δύο συνθέτες μαζί με τον Μάνο Λοΐζο πραγματοποίησαν εκείνη την χρονιά  συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, με πολλούς τραγουδιστές και μαζί τους κι εγώ.

  • 1982: Βρέθηκα στις Βρυξέλλες, στο θέατρο NOUVEU THEATRE DE BELGIQUE, με σκηνοθέτη τον Ανρί Ρόνς και μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Ήταν μια μουσική παράσταση για τον Καβάφη, με τίτλο «Ο Γέρος της Αλεξάνδρειας»

  • 1983: Με αφορμή την παράσταση στις Βρυξέλλες, ηχογραφούμε  τα τραγούδια της στην μια πλευρά του δίσκου και στην άλλη το έργο « ΙΧΝΟΓΡΑΦΙΑ» σε ποίηση Κώστα Παπαγεωργίου΄

  • 1986: Ηχογραφώ τον προσωπικό μου δίσκο « ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ» σε μουσική Λάκη Παπαδόπουλου, Κώστα Τουρνά, Σπύρου Παπαναστασίου και άλλων.

Επίσης είχα μεμονωμένες συμμετοχές σε δισκογραφίες φίλων, όπως του Νότη Μαυρουδή , του Διονύση Τσακνή και άλλων.

Εκτός από την δισκογραφία, το τραγούδι για μένα ήταν οι πάνω από χίλιες συναυλίες στην Ελλάδα και σε όλο το κόσμο .Θυμάμαι την συναυλία το 1980 στην Νέα Υόρκη, όπου γνώρισα τους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αμερικής, Γκας Χώλ και Άντζελα Νταίηβις. Επίσης θυμάμαι την παράσταση με την συμφωνική ορχήστρα της Βιέννης, σε έργα του Θάνου Μικρούτσικου, όπου γνώρισα τον διεθνούς φήμης μαέστρο Κόϊτσνιχ. Ακόμη αξίζει να αναφέρω ότι είχα την τύχη να τραγουδήσω στην ίδια σκηνή με τον Χάρυ Μπελαφόντε και συγκροτήματα όπως οι Ίντι Λιμάνι από την Χιλή και άλλα. Στην Ελλάδα  ευτύχησα να συνεργαστώ με τους μεγαλύτερους Έλληνες Συνθέτες  και τραγουδιστές.

Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσω πως για να πεις ένα τραγούδι δε χρειάζεται να’ χεις μόνο μια καλή φωνή για να τραγουδήσεις τη μελωδία, αλλά να βρίσκεις κάθε φορά το κλειδί για να βγουν στην επιφάνεια  τα στιβαγμένα συναισθήματα που κρύβει ο στίχος.

  

Λίστα αναπαραγωγής βίντεο, με τον Γιώργο Μεράντζα, από το Χαμάμ, Φεβρουάριος 2011 

   αριθμός επισκεπτών