Πολιτισμός

"μουσική"

Ηλίας Λιούγκος

(βιογραφικό σημείωμα) 

ΤΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΜΟΥ

1956-  Γεννήθηκα από γονείς αγρότες, σ’ ένα βουνό, σε μια ερημιά, στο μοναδικό σπίτι που υπήρχε σε απόσταση μιας ώρας  περίπου από το  xωριό Λάλιζα Ιωαννίνων, απ’ όπου και κατάγομαι.

               Ο πατέρας μου, άνθρωπος τίμιος, σκεπτόμενος και με αναζητήσεις, ένα είδος θυμόσοφου, μου μετέδωσε ότι καλό υπάρχει μέσα μου. Τον θυμάμαι σκυφτό με γυαλιά δίπλα στη λάμπα πετρελαίου, με ύφος αθώου παιδιού, να ξεκοκαλίζει το χοντρό αγαπημένο του βιβλίο, που απ έξω έγραφε με ξεθωριασμένα γράμματα, “Αμαρτωλών Σωτηρία”.

Οι γονείς μου, με χαρακτήρες εντελώς διαφορετικούς, σμίλεψαν μέσα μου ροπές αντίθετες, που έκτοτε προσπαθώ να ισορροπήσω.

  Οι δυσάρεστες συγκρούσεις μεταξύ τους με τραυμάτισαν τόσο, ώστε για πολλά χρόνια περιφρονούσα και απέφευγα αυτόν τον τόπο. Όμως  όσο μεγαλώνω διαπιστώνω πως  τελικά εκεί ανήκω και ότι καλό ανθίζει μέσα μου, εκεί έχει τις ρίζες του.  Εκεί άρχισα να ονειρεύομαι αγναντεύοντας το μακρινό  ορίζοντα και πίσω απ τα βουνά της Αλβανίας. Εκεί η μυρωδιά του ξύλου, το χώμα οι πέτρες, οι συμβουλές  του πατέρα μου.  Εκεί τα Ηπειρώτικα τραγούδια στα  πανηγύρια της περιοχής, και ο ήχος της φλογέρας  που συχνά έπαιζε ο πατέρας μου τα βράδια  στο τζάκι με μάγεψαν τόσο ώστε με προέτρεψαν σε ηλικία πέντε ετών  να επιλέξω  οριστικά και αμετάκλητα το δρόμο του μουσικού.  

1968 -  Τελειώνω  το δημοτικό σχολείο και  την επόμενη μέρα φεύγω για την πόλη των Ιωαννίνων.

             Τέσσερα χρόνια στο καφενείο του αδελφού μου. Το βράδυ στο νυχτερινό σχολείο. Χρόνια αθωότητας και  παραμελημένης  εφηβείας σε μια πόλη με αυθεντικούς ανθρώπους , υγρασία και ωραίους δρόμους  για περιπάτους.  Καθόλου εύκολα όμως για έναν ονειροπόλο που δεν ξέρει τι θέλει και πως να το ζητήσει . Οι ευαισθησίες μου για τη μουσική μεγεθύνονται μα δεν βρίσκουν καμιά  ανταπόκριση.  Όμως η μουσική στη ζωή μου, σαν μια κόκκινη διαπεραστική γραμμή, μου δείχνει πάντα την  κατεύθυνση  που πρέπει να ακολουθήσω και εδώ μου έδειξε ότι έπρεπε να φύγω.

1972-  Έρχομαι για πρώτη φορά στην Αθήνα. Περιπλανήσεις, ανέχειες, αποτυχημένες απόπειρες για άσχετα επαγγέλματα. Μια τυφλή αναζήτηση όμως, ευτυχώς  με οδηγεί στον αληθινό μου κόσμο.   

1976 -Γνωρίζω  το Μάνο Χατζιδάκι. Η ζωή μου αλλάζει. Αμέσως κατάλαβα ότι βρήκα αυτό που έψαχνα. Κάτι σαν να ξημέρωσε και είδα για πρώτη φορά το φως του ήλιου. Δάσκαλος, φίλος πατέρας και συνεργάτης ο Μάνος, μου έκανε την τιμή να με εντάξει στους δυο τρεις ανθρώπους που επιθυμούσε να συναντά σχεδόν κάθε μέρα επί είκοσι χρόνια, μέχρι την ημέρα που έφυγε. Εκεί γνώρισα τον εαυτό μου, το αληθινό πρόσωπο της τέχνης και κυρίως έμαθα να διακρίνω την καλή μουσική απ‘ όπου κι αν προέρχεται κι αυτή είναι η μεγάλη μου κληρονομιά. Αν δεν τον είχα γνωρίσει ίσως και να είχα χαθεί.

1983 -Σε ηλικία είκοσι επτά ετών αγοράζω επιτέλους πιάνο και αρχίζω τις μουσικές μου σπουδές. Δυστυχώς  όμως λόγω τεμπελιάς δεν τις ολοκλήρωσα. Το έχω μετανιώσει.

1983- 1994 –Δίσκοι, συναυλίες σε όλο τον κόσμο, επιτέλους κάποια χρήματα, ανεμελιά και ατέλειωτα ξενύχτια στην οδό Ρηγίλλης.  

2000- Γνωρίζω τη σύντροφό μου που με απαλλάσσει από βαριάς μορφής κατάθλιψη, μου χαρίζει το γιο μου  και με ανέχεται μέχρι σήμερα.

2003- Γεννήθηκε ο γιός μου ο Ορέστης. Η ζωή μου αλλάζει  για δεύτερη φορά. Είπα πρέπει να σοβαρευτώ, να τον μεγαλώσω. Μάταια! Μάλλον ο Ορέστης με μεγαλώνει κι εγώ απλώς τον αγαπώ.

2010 – Ζω ανάμεσα σε δυο κόσμους, σχεδόν ισορροπιστής και όχι διχασμένος,. Την ημέρα τρεχάματα λογαριασμοί σχολεία οικογενειακά καθήκοντα τράπεζες κ.λπ., κι όταν νυχτώνει δραπετεύω στις ερημιές της σκέψης και σε λαβύρινθους αγέννητων τραγουδιών.

Πιστεύω στην ποίηση, στην υπέρβαση, στη δύναμη της πίστης, στη μυρωδιά του ξύλου, στη συνέπεια, στις ανατροπές, στον άγιο έρωτα, στην ισορροπία των αντιθέτων, στην πειθαρχία και στον ελεύθερο χρόνο.

      Φοβάμαι τους φόβους μου, τους σεισμούς, την αγοραφοβία μου, και τους δήθεν καλλιτέχνες.

 Λέξεις-φράσεις- ονόματα . Τσαρούχης, καλοκαίρι, Χατζιδάκις, αξιοκρατία, Χρήστος Γιανναράς, Portishead, Μεγάλος ερωτικός, επαγρύπνηση, Tom waits, Κωστής Παπαγιώργης, Rene Magritte, Γιάννης Αγγελάκας, Nikola Piovani, Μάλαμας,  Roger waters, Hooverphonic, άλλα θέλω κι άλλα κάνω,  Massive Attack, Για πού το ‘βαλες καρδιά μου, Ουρανός, Franz Schubert, μαμά γερνάω, Disney, Mahler, Κική Δημουλά, Radiohead, Ορέστης, Καληνύχτα!

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ :                                                                                                                      

     

         Ως ερμηνευτής

·         1976  Μάνου Χατζιδάκι  ΤΑ  ΠΑΡΑΛΟΓΑ” Η Πρώτη δισκογραφική μου εμφάνιση με τους:  Μαρία     Φαραντούρη,  Διονύση Σαββόπουλο, Μελίνα  Μερκούρη, και  Μίκη Θεοδωράκη.

·         1977  Διονύση Σαββόπουλου ΑΧΑΡΝΗΣ” στη ζωντανή παράσταση που δόθηκε στο Ρήγα στην  Πλάκα και  στη συνέχεια στην ηχογράφηση του  δίσκου  που ακολούθησε το καλοκαίρι. Τραγουδούν: Σ. Μπουλάς, Ν. Παπάζογλου, Ν. Ζιώγαλας,  Ηλίας Λιούγκος, Μ. Τανάγρη, Μ. Ρασούλης, Β. Ξύδης, και  Κ. Γεωργίου. 

·         1977   Νότη Μαυρουδή  ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ” μουσική πάνω σε ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι.  Τραγουδούν: Αρλέτα,  Ηλίας Λιούγκος. 

·         1981  ΚΕΡΚΥΡΑ 81 ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ”

·         1982  Μάνου Χατζιδάκι ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ” με τους Σαπφώ Νοταρά, Βασίλη Λέκα, Μαριάνα Ευστρατίου Παγκάκη, Έλλη Πασπαλά, και  Γιάννα Κατσαγιώργη.

·         1983  Μάνου Χατζιδάκι ΟΙ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΑΣ” με τους Βασίλη Λέκα, Έλλη Πασπαλά, και  Νένα    Βενετσάνου

·         1986 Μάνου Χατζιδάκι ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ” με τους Βασίλη Λέκα, Έλλη Πασπαλά, και Μαρία  Φαραντούρη.

·         1987 Μάνου Χατζιδάκι ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ” με τους Βασίλη Λέκα, Έλλη Πασπαλά και Γιώργο Νταλάρα.

·         1988  ΣΤΟ ΣΕΙΡΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΠΑΙΔΙΑ” Ζωντανή ηχογράφηση από τις παραστάσεις του Ζουμ.

·         2004 Τατιάνας Ζωγράφου ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ”  Συμμετοχή με ένα τραγούδι.

·         2007 Τατιάνας Ζωγράφου ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΩ”  Συμμετοχή με ένα τραγούδι.

 

   Ως συνθέτης

         Κυκλοφόρησαν οι παρακάτω προσωπικοί δίσκοι 

  • 1983  ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ Τραγουδούν:  Φλέρυ  Νταντωνάκη, Ηλίας Λιούγκος .

 και  Ζωή Αντιόχου.

  • 1985  ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟσε στίχους Αγαθής Δημητρούκα  με την Έλλη Πασπαλά και τον ίδιο.
  • 1990  ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΩ ΑΠΟΨΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Τραγουδούν: Ηλίας Λιούγκος , Βούλα Σαββίδη.
  • 1996  ΚΩΜΟΠΟΛΕΙΣ” σε στίχους Ζωής Παναγιωτοπούλου. Τραγουδούν:  Ηλίας Λιούγκος ,

 Μόρφω Τσαϊρέλη, και  Ζωή  Παναγιωτοπούλου.

  • 2002  “ΤΟ ΦΙΛΙ ΜΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ  με ερμηνευτές τους ΑΝΕΜΟS, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Νίκο Κουρουπάκη,

Μελίνα Κανά, Βασίλη Γισδάκη, Νότη Μαυρουδή, και Δημήτρη Μητροπάνο.

 

Επίσης, συνεργασίες ως συνθέτης

·         1982  ΚΕΡΚΥΡΑ 82 ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ” (συμμετέχοντας με το Νανούρισμα,  την πρώτη συνθετική μου εμφάνιση).

·         2001  Γιώργου Νταλάρα Η ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ”   Συμμετοχή με δύο τραγούδια.

·         2002 Γιώργου Νταλάρα ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ” Συμμετοχή με ένα τραγούδι.

·         2003 “ΘΕΛΕΤΕ ΔΕΝΤΡ’ ΑΝΘΙΣΕΤΕ ΘΕΛΕΤΕ ΜΑΡΑΘΗΤΕ”  Συμμετοχή με δύο τραγούδια στη μουσικοποιητική παράσταση από το τρένο στο Ρουφ

·         2003 ΦΛΕΡΥ ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ” Συμμετοχή με ένα τραγούδι, στο δίσκο για το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη.

·         2003  Μόρφως Τσαϊρέλη  -Ηρακλή Βαβάτσικα.ΓΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΑΚΚΟΡΝΤΕΟΝ”  Συμμετοχή με ένα τραγούδι.

·         2003  “ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ” Μουσική για το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη.

·         2005  Καλλιόπης Βέττα  ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” Συμμετοχή με ένα τραγούδι.

·         2006  Αλκίνοου Ιωαννίδη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ” Συμμετοχή με ένα τραγούδι.

·         2007 “ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙΜΟΥ” Νανουρίσματα. Συμμετοχή με ένα τραγούδι.

·         2008  Μελίνας ΚανάΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ”  Συμμετοχή με δύο τραγούδια

·         2009  ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ” ένα τραγούδι μελοποιημένο και τραγουδισμένο από μένα σε ένα ποίημα του Γιώργου Σαραντάρη.

·         2010  “ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ ΣΩΜΑΤΩΝ-Μπαλάντα για το Νίκο Κούνδουρο” μουσική για το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Αντώνη Μποσκοΐτη. Στίχοι τραγουδιού τίτλων Λίνας  Νικολακοπούλου, ερμηνεία Παντελής Θεοχαρίδης .

 

Βίντεο: Μελίνα Κανά Ηλίας Λιούγκος «Μη σκέφτεσαι Γερμανικά»

  


 

 

  

 

   αριθμός επισκεπτών