Πολιτισμός

"φωτογραφία"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ- ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ- ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 Αυγούστου 2005 στις 09:30 μ.μ.

ΝΗΣΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

     Η εικαστική δημιουργός  παρουσιάζει το φωτογραφικό οδοιπορικό της στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, από το Σάββατο 27 Αυγούστου έως και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ που οργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής με τη συμμετοχή και της  κοινότητας Νήσων.

Η Άννα Παπούλια, προσεγγίζει το παιδί της λίμνης των Ιωαννίνων και το αντιπαραθέτει με τα παιδιά του παρελθόντος, τους γέροντες.

     Συνθέτοντας αυτή την αντιπαράθεση δημιουργεί ένα εικαστικό γεγονός, στο οποίο εμπλέκεται ο κοινωνικός χώρος, οι άνθρωποι και η χρονική απόσταση. 

     Η δημιουργός, με αξιόλογες ευρωπαϊκές σπουδές, διεθνή εμπειρία στην εικαστική φωτογραφία και εκθέσεις σε Γερμανία , Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά “πράγματα” το 2003  κι έκανε αίσθηση με τα “Παιδιά της Βαγδάτης”. Το παιδί και το περιβάλλον του, άλλωστε, υπήρξαν εξ’ αρχής το επίκεντρο της κοινωνιολογικής και εικαστικής της αναζήτησης. Για την έρευνά της έχει ταξιδέψει στη Ρωσία, τη Σαχαλίνη, και το Ουζμπεκιστάν, στη Μογγολία, την Κίνα, το Ιράκ και την Ελλάδα. 

     «Ένα παιδί διαμορφώνεται από το βιοτικό και πολιτιστικό περιβάλλον , στο οποίο ζει», παρατηρεί η δημιουργός. «Κατοικώντας σε διάφορες πόλεις (Κολωνία, Βερολίνο, Παρίσι, Αθήνα) διαπίστωσα  πόσο διαφέρει ο χώρος και το οικιστικό περιβάλλον  κάθε πόλης, μέσω της πολεοδομίας της και των γενικότερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών. Αναρωτιέμαι λοιπόν, πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά το περιβάλλον τους. Είναι άραγε σε θέση να συνειδητοποιήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του , μπορούν να τα περιγράψουν ή να τα χαρακτηρίσουν και πως το περιβάλλον ορίζει τα παιδιά;»

      Το νησί των Ιωαννίνων, αυτός ο μικρόκοσμος των 300  μονίμων κατοίκων που δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα έχει την ιδιαιτερότητα του να προσφέρει στο παιδί ελευθερία, ασφάλεια και ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού, μέσα στη φύση.

     «Με τη φωτογραφική μου προσέγγιση επιδιώκω να «ακινητοποιήσω» τα παιδιά. Εκείνα επιλέγουν μόνα τους τον τόπο, όπου θα τα παρουσιάσω. Εγώ ορίζω το τεχνικό μου πλαίσιο, μέσα στο οποίο τα παιδιά επιλέγουν τη δική τους στάση και πόζα.  Άλλοτε θαρραλέα, άλλοτε ντροπαλά, επιβλητικά ή φοβισμένα. Τι μας διηγείται άραγε η πόζα, που παίρνει κάποιος μπροστά στην κάμερα; Πώς γίνεται αντιληπτό το φαινόμενο, «φωτογραφική μηχανή» και πώς εκφράζεται αυτό, μέσα από την ίδια την προσωπικότητα και τη στάση του σώματος που είναι τόσο τρόπος επικοινωνίας όσο και έκφρασης; Πως εξάλλου η καθημερινότητα της ψηφιακής τεχνολογίας έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φακό;»

     Η Άννα Παπούλια  κινητοποιεί και τα ίδια τα παιδιά, καθώς  τα οπλίζει  με φωτογραφικές μηχανές και τους ζητά να φωτογραφίσουν το περιβάλλον στο νησί τους, με τη δική τους ματιά .Οι φωτογραφίες τους θα συμπληρώσουν τα πορτρέτα της δημιουργού και θα αναρτηθούν στους τοίχους του χωριού, στους χώρους του παιχνιδιού.

     Παράλληλα, η φωτογράφος  αφουγκράζεται και τους γεροντότερους και καταγράφει τις αναμνήσεις, από τη δική τους παιδική ηλικία. Οι συνεντεύξεις μικρών και μεγάλων θα αποτελέσουν ένα αυτόνομο στοιχείο της έκθεσης και θα παρουσιασθούν με τη μορφή  βίντεο.

     Έτσι η δημιουργός  θα συμπαρασύρει όλη την κοινότητα στην εικαστική της δημιουργία. «Μέλημά μου είναι να ενώσω, με τη βοήθεια της φωτογραφίας, διαφορετικές μαρτυρίες και να τις μετασχηματίσω σε ένα σύνολο.»

     Επιτυγχάνεται μ’ αυτόν τον τρόπο διαφορετικές όψεις να εκφρασθούν σε διαφορετικά επίπεδα χωρίς να χάνουν την ενότητά τους και η εικόνα γίνεται ένα απ’ τα μονοπάτια για την κατανόηση του ατόμου και του κοινωνικού του χώρου.

 

Πληροφορίες: Βασιλική Λάζαρη  Τηλ: 6944-838833

Κατάλογος: ISBN 960-385-345-3

Κεντρική διάθεση: «ΔΩΔΩΝΗ» Εκδοτική ΕΠΕ

Ανδρέου Μεταξά 28, Αθήνα 106 81

Τηλ.: 210 38 25 485 – Τηλ./Fαξ: 210 38 41 171

e-mail: dobooks@otenet.gr

 

   αριθμός επισκεπτών
       --