Πολιτισμός

"φωτογραφία"

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΝΔΥΡΑΣ

Παιδιά στο νησί τής λίμνης

     Εικαστική δημιουργός με αξιόλογες ευρωπαϊκές σπουδές, διεθνή εμπειρία στην εικαστική φωτογραφία και με αρκετές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (εντυπωσίασαν τα «Παιδιά της Βαγδάτης», 2003), η Άννα Παπούλια παρουσιάζει, από σήμερα (9.30 μ.μ.) έως και την Κυριακή 11/9/2005, το πρόσφατο φωτογραφικό οδοιπορικό της στο νησί τής λίμνης των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο τού εκεί πολιτιστικού φεστιβάλ που οργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής, με τη συμμετοχή της Κοινότητας Νήσων.
     Το παιδί και το περιβάλλον του είναι από τα αγαπημένα θέματα της δημιουργού, με την ίδια να υπογραμμίζει: «Κατοικώντας σε Κολωνία, Βερολίνο, Παρίσι, Αθήνα διαπίστωσα πόσο διαφέρει ο χώρος και το οικιστικό περιβάλλον κάθε πόλης, μέσω της πολεοδομίας της και των γενικότεων πολιτιστικών χαρακτηριστικών. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά το περιβάλλον τους. Είναι, άραγε, σε θέση να συνειδητοποιήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, μπορούν να τα περιγράψουν ή να τα χαρακτηρίσουν και πώς το περιβάλλον ορίζει τα παιδιά;».
     Το νησί των Ιωαννίνων, αυτός ο μικρόκοσμος των 300 μόνιμων κατοίκων όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, έχει την ιδιαιτερότητα να προσφέρει στο παιδί ελευθερία, ασφάλεια και πολλές ώρες παιχνιδιού μέσα στη φύση. Στη συγκεκριμένη έκθεση, η
Άννα Παπούλια προσεγγίζει το παιδί της λίμνης και το αντιπαραθέτει με τα παιδιά του παρελθόντος, τους σημερινούς γέροντες. Παράλληλα, αφουγκράζεται και τις δυο ηλικίες, «οπλίζει» τα παιδιά με φωτογραφικές μηχανές και τους ζητά να φωτογραφίσουν το περιβάλλον (θα έχουν τη δική τους έκθεση αργότερα), ενώ καταγράφει τις σχετικές αναμνήσεις των μεγάλων. Και οι συνεντεύξεις όλων θα αποτελέσουν ένα αυτόνομο στοιχείο της έκθεσης, που θα παρουσιαστεί με τη μορφή βίντεο.

Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/08/2005

   αριθμός επισκεπτών
       --