Πολιτισμός

"φωτογραφία"

Του Βασίλη Γούλα
δημοσιογράφου στην εφημερίδα ESPRESSO

       «Παιδιά που άλλοτε είναι φοβισμένα και ντροπαλά και άλλοτε θαρραλέα και επιβλητικά. Αυτές τις παιδικές ψυχές προσπάθησα να «ακινητοποιήσω» με τη φωτογραφική μου μηχανή. Παιδιά όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το Ιράκ, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και τη Μογγολία».
       Η Άννα Παπούλια, κόρη του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, μιλάει με ευαισθησία ψυχής για τα παιδιά όλου του κόσμου. Πολλά από αυτά κατάφερε να τα «αιχμαλωτίσει» στη φωτογραφική της μηχανή, σε στάσεις ανέμελες και τρυφερές και σήμερα παρουσιάζει την προσωπική της έκθεση στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων. Εκεί η Άννα Παπούλια «ξεδιπλώνει» το ταλέντο της και εκθέτει την προσωπική της δουλειά. Το μοναδικό τοπίο της λίμνης των Ιωαννίνων και τα παιδιά που ζουν στο νησάκι συνθέτουν το φωτογραφικό οδοιπορικό της Άννας Παπούλια. Η εικαστική δημιουργός παρουσιάζει το έργο της στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, από το Σάββατο 27 Αυγούστου έως και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ που οργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής με τη συμμετοχή και της κοινότητας Νήσων.
       Φύση καλλιτεχνική η Άννα Παπούλια διαθέτει μία τεράστια συλλογή από φωτογραφίες που έχει τραβήξει σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Αποφάσισε λοιπόν, να μοιραστεί το ταλέντο της στα "κλικ" με το κοινό και έτσι για μία ακόμη φορά διάλεξε τη μαγική τοποθεσία του νησιού των Ιωαννίνων -το οποίο αγαπάει ιδιαίτερα καθώς το έχει συνδέσει με αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια αλλά και ευχάριστες οικογενειακές στιγμές- για να παρουσιάσει τα έργα της.
Η φωτογραφική μηχανή της κόρης του Προέδρου της Δημοκρατίας προσπαθεί να συμπαρασύρει αυτόν τον μικρόκοσμο των 300 μόνιμων κατοίκων του νησιού σε μια εικαστική περιπέτεια. Η Άννα Παπούλια προσεγγίζει τα παιδιά της λίμνης των Ιωαννίνων και το αντιπαραθέτει με τα παιδιά του παρελθόντος, τους γέροντες.
Το νησί των Ιωαννίνων, που δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα έχει την ιδιαιτερότητά του να προσφέρει στο παιδί ελευθερία, ασφάλεια και ατελείωτες ώρες παιχνιδιού, μέσα στη φύση. «Με τη φωτογραφική μου προσέγγιση επιδιώκω να «ακινητοποιήσω» τα παιδιά. Εκείνα επιλέγουν μόνα τους τον τόπο όπου θα τα παρουσιάσω. Εγώ ορίζω το τεχνικό μου πλαίσιο, μέσα στο οποίο τα παιδιά επιλέγουν τη δική τους στάση και πόζα. Άλλοτε θαρραλέα, άλλοτε ντροπαλά, επιβλητικά ή φοβισμένα...» είπε η Άννα Παπούλια.
       Η κόρη του Προέδρου της Δημοκρατίας εκτός από τα παιδιά αφουγκράζεται και τους γεροντότερους και καταγράφει αναμνήσεις, από τη δική τους παιδική ηλικία.
«Μέλημά μου είναι να ενώσω με τη βοήθεια της φωτογραφίας διαφορετικές μαρτυρίες και να τις μετασχηματίσω σε ένα σύνολο».
Η Άννα Παπούλια, έχει κατά καιρούς δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κυρίως στα παιδιά. Για το λόγο αυτό η νέα της έκθεση, όπως και οι προηγούμενες είναι κατά κύριο λόγο αφιερωμένη σε αυτά. Παιδιά- κυρίως προσφυγόπουλα- από κάθε σημείο της γης έχουν "αιχμαλωτιστεί" με ιδιαίτερη τέχνη από το φακό της κόρης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σοβιετική Ένωση, Μογγολία, Κίνα, Ιράκ, αλλά και Ελλάδα είναι μερικές μόνο από τις χώρες που επισκέφτηκε η εξαιρετικά ταλαντούχα φωτογράφος, η οποία κατορθώνει μέσα από τις φωτογραφίες της να γεμίζει με συγκίνηση το κοινό. Η Άννα Παπούλια, θέλει με τον τρόπο αυτό να ευαισθητοποιήσει και εν συνεχεία να ενεργοποιήσει όλους εκείνους τους μηχανισμούς που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Η δημιουργός με αξιόλογες ευρωπαϊκές σπουδές, διεθνή εμπειρία στην εικαστική φωτογραφία και εκθέσεις σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο εμφανίστηκε πρώτη φορά στα ελληνικά «πράγματα» το 2003 κι έκανε αίσθηση με τα «Παιδιά της Βαγδάτης». Το παιδί και το περιβάλλον του υπήρξαν εξ αρχής το επίκεντρο της κοινωνιολογικής και εικαστικής της αναζήτησης.

31 Αυγούστου 2005
   αριθμός επισκεπτών
       --