Πολιτισμός

"φωτογραφία"

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ
«ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ 2003»


Βασίλειος Κονιτσιώτης

       Ευμενέστατα τα σχόλια και οι κριτικές από το κοινό της πόλεως των Ιωαννίνων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, όσων είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις εκδηλώσεις του Συλλόγου Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Θετικότατες οι … αντιδράσεις στην ποιοτική ευωχία των «δράσεων των Ζωσιμάδων» που πλούτισαν τα πολιτιστικά δρώμενα της Ηπείρου και της πόλης μας ειδικότερα με παραστάσεις και εκδηλώσεις πρωτόγνωρες για την υψηλή ποιότητα, για την πληρότητα και την άρτια από κάθε πλευράς οργάνωση. Αποκομίζοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων το Γιαννιώτικο κοινό και οι χιλιάδες απόφοιτοι της Γεραράς Ζωσιμαίας Σχολής, κάποτε μοναδικού στην χώρα Πρωτότυπου Γυμνασίου του οποίου οι απόφοιτοι εισάγονταν χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την επιλεγμένη παρουσίαση των εκδηλώσεων που για δύο εβδομάδες απετέλεσαν το πολιτιστικό γεγονός της πόλεως των Γραμμάτων και των Τεχνών.

       Άριστη η συνεργασία του Δ.Σ. του Συλλόγου με επί κεφαλής τον Πρόεδρο Φίλιππα Φίλιο, με τα μέλη του Συλλόγου και τους φορείς της πόλεως, οι οποίοι αφειδώς και γενναιόδωρα προσέφεραν χείρα βοηθείας για την επιτυχία των εκδηλώσεων που ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή.

       Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου άρχισαν με την πρωτόγνωρη για τον τόπο από πλευράς ποιοτικής και ποσοτικής συμμετοχής καλλιτεχνών καταξιωμένων στο χώρο των Εικαστικών, αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. με περγαμηνές και δράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι χιλιάδες επισκέπτες στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του φρουρίου της πόλεως στο «Ιτς Καλέ» είχαν την ευκαιρία για πολλές μέρες να απολαύσουν την μοναδικότητα των εκτεθειμένων έργων της ζωγραφικής, της χαρακτικής και της Γλυπτικής Τέχνης. Εξήντα καλλιτέχνες εξέθεσαν, στον ιδανικό για εκθέσεις χώρο, αντιπροσωπευτικά δείγματα της επιμελημένης εργασίας τους, έπλεξαν το νήμα του νόστου και παρουσίασαν τα έργα τους στην πόλη που μεγάλωσαν και σπούδασαν στο ναό της παιδείας στη Ζωσιμαία Σχολή. Οι άριστες κριτικές των έργων αποτελούν τα εύσημα για τους δημιουργούς και για όσους συνέβαλλαν στην παρουσίασή τους. Την ίδια μέρα με την έναρξη των εκδηλώσεων έλαβε χώραν και μουσική εκδήλωση με τις συνθέσεις του αποφοίτου της Ζωσιμαίας Σπύρου Δογορίτη σε ποίηση Γ. Σεφέρη και Ναζίμ Χικμέτ, με την εξαίσια φωνή της Σοφίας Κυανίδου την οποία συνόδευε στο πιάνο η καταξιωμένη στο χώρο Περσεφόνη Λιαροστάθη.

       Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν μετά δύο μέρες στον ίδιο επιβλητικό χώρο του Κάστρου, με ευρεία συμμετοχή του κοινού της πόλεως, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με την προβολή του ποιητικού Ηχοράματος " Ήπειρος". Μια ιστορική συμβολική διαδρομή της Ηπείρου ανά τους αιώνες από την αρχαία Δωδώνη στην Ήπειρο της Τουρκοκρατίας και στην Ήπειρο του σήμερα. Η πανδαισία χρωμάτων ήχου και εικόνας ταυτιζόταν με το τέλειο στο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου και άφησαν κατάπληκτους τους θεατές που καταχειροκρότησαν τους δημιουργούς Ναπολέοντα Λαζάνη για τα ποιητικά κείμενα και για την «φανταστική» φωτογραφία του Λάζαρου Σακελλαρίου. Η προβολή του Ηχοράματος που άγγιζε την τελειότητα διανθίστηκε με την άψογη απαγγελία ποιητικών κειμένων και πεζών από την Ελένη Κόλια και το Βασίλη Ράπτη. Η μουσική σύνθεση και εκτέλεση του Ηχοράματος ήταν της Λουάννας Ιωάννου και οι πέντε ενότητές του με τους τίτλους «Δωδώνη», «Τουρκοκρατία», «Παγκόσμιοι Πόλεμοι», «Ήπειρος πέτρα» και «Δοξαστικό» μάγεψαν για μία ώρα τους θεατές.

       Στο μοναδικό νησί της Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, μια εξαιρετική βραδιά, κάτω από το φως των άστρων και του φεγγαριού της αυγουστιάτικης νύχτας σε μία «λαοσύναξη» Ιωαννιτών και Νησιωτών η ταλαντούχος του χώρου των Εικαστικών Άννα Καρόλου Παπούλια , στο νησί των προγόνων της παρουσίασε καλλιτεχνική έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας με θέματα από το νησί των Ιωαννίνων, των φυσικών καλλονών και από τη ζωή και δράση των ανθρώπων του νησιού, με τίτλο «Ο ψαράς». Η καλλιτέχνης δημιουργός, γνωστή και πέρα απ’ τα ελληνικά σύνορα, αναφέρθηκε με συγκίνηση στον πατρογονικό της τόπο και στους οικογενειακούς και προσωπικούς της δεσμούς με το νησί, αλλά και στην έμπνευση από τον χώρο για τη δημιουργία των θεμάτων της εκθέσεως. Την καλλιτέχνιδα παρουσίασε και προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλιππας Φίλιος και παρουσίασε ο απόφοιτος της Ζωσιμαίας, ρέκτης του καλλιτεχνικού χώρου, Ναπολέων Λαζάνης. Το καλωσόρισμα των χιλιάδων επισκεπτών, για την μεγάλη ανταπόκριση στην έκθεση, έγινε από τον πρόεδρο της Κοινότητας Νήσου Αθανάσιο Θαυμαστό που με το Δ.Σ. της Κοινότητας οργάνωσαν κατά τρόπο άψογο και πρωτότυπο την έκθεση και παρέθεσαν δεξίωση στους προσκεκλημένους. Την ίδια μέρα και λίγο μετά στον ιερό Μοναστικό χώρο του Αγίου Παντελεήμονα της Νήσου, την ίδια κατανυκτική βραδιά, το πολυμελές Χορωδιακό Εκκλησιαστικό Σύνολο «Ενδόφωνον» με χοράρχη τον πρωτοψάλτη Σπυρίδωνα Υφαντή και με συνδετικό κρίκο της χορωδίας με το Σύλλογο το δραστήριο και ενεργό μέλος Κώστα Βλάχο, έψαλλε με κατανυκτική μυσταγωγία, απολυτίκια και εκκλησιαστικούς ύμνους που άφησαν άριστες εντυπώσεις στους παρακολουθήσαντες επισκέπτες στον προαύλειο του μοναστηρίου χώρο, οι οποίοι «ανέλιξαν ψυχές σε υπερβατά επίπεδα κατάνυξης και μυσταγωγίας».

       Την επόμενη Δευτέρα στο κάστρο «Ιτς Καλέ» ο Σύλλογος Ζωσιμάδων και η Θεατρική Εταιρεία «Πόλις», παρουσίασαν εξαίρετη θεατρική παράσταση, παρουσία πλήθους θεατών, με τίτλο «Ούτος είναι ο αστήρ μου». Παράσταση βασισμένη σε κείμενα των λογίων του 19ου αιώνα Δημητρίου Βικέλα και Εμμανουήλ Ροΐδη. Η παράσταση αφορούσε κάθε γενοκτονία και αναγέννηση στον κύκλο της ζωής και της φύσης όπου η ανθρώπινη ύπαρξη διώκεται, βιάζεται, εκμηδενίζεται, αλλά και πάλι αναγεννάτε και θαυματοποιεί. Τα κείμενα αναφέρονταν στην καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους και στον εξανδραποδισμό των κατοίκων όσων γλίτωσαν από το «μαχαίρι», στο ουδέτερο λιμάνι της Σύρου, όπου ένας ακατοίκητος και άγονος τόπος γίνεται καινούργια πατρίδα. Τη δραματουργική επεξεργασία των κειμένων είχε η Αιμιλία Βάλβη και τη σκηνοθεσία η Ελένη Γεωργοπούλου. Ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Αιμιλία Βάλβη, Στέλλα Ράπτη και Ρηνιώ Κυριαζή. Η παράσταση απέσπασε τα συγχαρητήρια και τις ευμενείς κριτικές και θα συζητείται στην πόλη μας για αρκετό χρόνο.

       Τέλος η Συναυλία με το Ελληνικό κουαρτέτο της Μαρίας Δελιώτη, του Θανάση Κατερινάκη, του Δημήτρη Γούζιου και της Δήμητρας Χονδρού απετέλεσε την ευχάριστη έκπληξη των εκδηλώσεων του Συλλόγου Ζωσιμάδων και συνδιοργανωτών με το έργο «Ερωτική Μεσόγειος». Μια μουσική κρουαζιέρα ονειροπόλα στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία και μία ανεπανάληπτη βραδιά κινηματογραφικής Μουσικής με αποσπάσματα από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο καθώς και αξέχαστες μελωδίες από διάφορα μιούζικαλ.

       Ομολογουμένως τέτοιες εκδηλώσεις πλήρεις σε αρτιότητα, οργάνωση και υψηλό πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο και τέτοια παρουσίαση δεν είχε ξαναγνωρίσει ο τόπος μας. Οι ευμενείς και εξαίρετες κριτικές του τύπου και των λοιπών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πιστοποιούν την μετάληψη μνήμης των παλαιοτέρων και των νεοτέρων που είχαν την τύχη να αποφοιτήσουν μιας Μεγάλης του Γένους Σχολής, της Ζωσιμαίας Σχολής. Οι «Δράσεις των Ζωσιμάδων» είχαν ενταχθεί σ’ ένα ευρύτερο πνευματικό και καλλιτεχνικό κύκλο αντάξιο των σκοπών και επιδιώξεων του «Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής» που εκτός των άλλων έχει σαν σκοπό την περαιτέρω πνευματική και ηθική ανέλιξη του τόπου μας, γενέτειρας των αείμνηστων Μεγάλων Ευεργετών του Έθνους, των Ζωσιμάδων, στην ιερά μνήμη των οποίων ήταν αφιερωμένες οι εκδηλώσεις του Συλλόγου.

       Ήδη ο Σύλλογος των αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής λειτουργεί σαν πρότυπο σ’ αυτή την πόλη. Οι πρωτοβουλίες του, οι μέθοδοι και οι σκοποί του συνθέτουν την άοκνη προσπάθεια και το μεγάλο έργο που επιτελείται: Μακάρι να βρει μιμητές…

 

       Βασίλειος Π. Κονιτσιώτης

       Δημοσιογράφος.

       Ιωάννινα Σεπτέμβριος 2003

   αριθμός επισκεπτών
       --