Πολιτισμός

"φωτογραφία"

«ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ - ΔΡΑΣΕΙΣ »

Ελένη Βήρου
Ιωάννια Σεπτέμβριος 2003


Ελένη Βήρου

     Μια σειρά εκδηλώσεων με τον τίτλο «Ζωσιμάδων»- Δράσεις πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στην πόλη μας από τις 25 Αυγούστου ως τις 14 Σεπτεμβρίου.

     Τα εγκαίνια της σειράς των εκδηλώσεων έγιναν στο μυσταγωγικό χώρο του Ιτς Καλέ στις 25 Αυγούστου και σηματοδότησαν την πολυσυλλεκτικότητα τους, καθώς οι φορείς που αγκάλιασαν την εικαστική αυτή πρωτοβουλία δεν ήταν λίγοι. Σχεδόν το σύνολο των πολιτιστικών φορέων της πόλης με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και το Δήμο ανταποκρίθηκαν απλόχερα στο κάλεσμα του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής και έτσι πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός πρωτόφαντο για τα δεδομένα της πόλης μας.

     Η εικαστική έκθεση εγκαινιάστηκε με τα έργα 59 καλλιτεχνών, ζωγράφων, χαρακτών, γλυπτών και το κοινό, που την επισκέφτηκε έμεινε ενθουσιασμένο από τις δημιουργίες παλαιότερων και νεότερων καλλιτεχνών, που οι περισσότεροι έλκουν την καταγωγή τους από τα Γιάννινα.

     Το ίδιο ενθουσιώδεις ήταν και οι καλλιτέχνες, που τους δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσουν όλοι μαζί και να καταστήσουν κοινωνούς των δημιουργημάτων τους όλους τους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες της έκθεσης.

     Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι μπήκε ο σπόρος για να πραγματοποιηθούν και στο μέλλον τέτοιου είδους εγχειρήματα, που έχουν καθολική αποδοχή από το φιλότεχνο κοινό και γιατί όχι, να γίνουν και διοργανώσεις μεγαλύτερου βεληνεκούς.

     Στα πλαίσια των εγκαινίων έγινε μουσική εκδήλωση με πιάνο και τραγούδι. Η μουσική ενορχήστρωση ανήκε στον βραβευμένο Σπύρο Δογορίτη που μελωποίησε ποιήματα των Σεφέρη και Ναζίμ Χικμέτ, στο πιάνο ήταν η ταλαντούχα Περσεφόνη Λιαροστάθη και στο τραγούδι η καταπληκτική Σοφία Κυανίδου.

     Το κοινό τίμησε με την παρουσία του την έναρξη των εκδηλώσεων και έδωσε δυναμικά το παρόν και στις υπόλοιπες που ακολούθησαν.

«ΗΧΟΡΑΜΑ» ΣΤΟ ΙΤΣ ΚΑΛΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ

     Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ζωσιμάδων» Δράσεις η δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ήταν το ποιητικό Ηχόραμα «Ήπειρος» σε κείμενα του Ναπολέοντα Λαζάνη, φωτογραφία του Λάζαρου Σακελλαρίου και μουσική σύνθεση και εκτέλεση της Λουάννας Ιωάννου.

     Το Ηχόραμα παρουσιάστηκε στον επιβλητικό χώρο του Ιτς Καλέ και αφορούσε μια συμβολικά ιστορική διαδρομή της Ηπείρου, από την Αρχαία Δωδώνη, στην Ήπειρο της Τουρκοκρατίας, στην Ήπειρο των μεταναστών και στην Ήπειρο του σήμερα.

     Ο εκπληκτικός συνδυασμός των έγχρωμων διαφανειών και των ποιητικών κειμένων ήταν σε συνεχή ροή και σε πέντε ενότητες.

     Η αχλή του παρελθόντος εισχωρεί στο παρόν και προσδιορίζει το μέλλον αυτού του τόπου, της κακοτράχαλης αυτής γης, που τα παιδιά της δημιουργούν εικόνες, λέξεις, ήχους για να αισθάνονται κοντά της. Συντέριασμα ψυχών, μνήμες παλιές, τα υπερήφανα βουνά και τα ερείπια του ένδοξου παρελθόντος, όλα μαζί μιλούν για μια αρμονική συμφωνία, συνύπαρξη κι ένα έντονο απαύγασμα ψυχής. Γλιστρούν διακριτικά στο είναι μας και το ωθούν σε νέες δημιουργίες.

     Τελικά οι Ηπειρώτες είμαστε δεμένοι μ’ αυτή τη γη, με την ορμή των νερών της, τη σκληρότητα της πέτρας της, την άγρια ομορφιά της.

     Αυτές τις σκέψεις μας δημιούργησε το Ηχόραμα και όλοι οι θεατές έφυγαν πιο φορτισμένοι συναισθηματικά από το Ιτς Καλέ τη βραδιά εκείνη στα τέλη του Αυγούστου.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

     Ένα ασπρόμαυρο καταπληκτικό φωτογραφικό οδοιπορικό, που είχε ως θέμα τον «ψαρά» της λίμνης Παμβώτιδας είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε πρόσφατα στο νησί. Η έκθεση φωτογραφίας της Άννας Παπούλια, κόρης του βουλευτή Κάρολου Παπούλια δεν υπολείπονταν καθόλου σε προσέλευση κοινού, από μια πολιτική συγκέντρωση, μόνο που αυτή η συγκέντρωση είχε να κάνει με υψηλά ιδανικά όπως αυτά που μόνο η τέχνη ξέρει να προβάλει.

     Το νησί των παππούδων της επέλεξε η καλλιτέχνιδα να εκθέσει την πολύ σημαντική δουλειά της, δίνοντας έτσι μια ιδιαίτερη οντότητα και άλλη οπτική γωνία στον «ψαρά» της λίμνης προσδίνοντας μια διάσταση μυθική θα λέγαμε στο 24ωρο του αείμνηστου καπετάν Μίχου Γκανναβιάρη, ενός ψαρά που συνέδεσε τη μοίρα του με το υγρό στοιχείο της λίμνης Παμβώτιδας.

     Ο φωτογραφικός φακός της Άννας κατέγραψε με απαράμιλλη ευαισθησία την καθημερινότητα του ψαρά και μας παρέδωσε φωτογραφίες, που διακρίνονται για την αμεσότητά τους, την ομορφιά τους και την καλλιτεχνική τους αξία. Ξύλα και καλάμια, τα φυσικά υλικά του τόπου, ήταν αυτά που «φιλοξένησαν» τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που δέθηκαν αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο.

     Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ακολούθησε ένα πρόγραμμα καθαρής μυσταγωγίας από το Χορωδιακό Εκκλησιαστικό Σύνολο «Ενδόφωνο» του χοράρχη Σπύρου Υφαντή, πρωτοψάλτη Ιωαννίνων, που στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα, εξετέλεσε ένα ορθόδοξο πρόγραμμα με Απολυτίκια, Τριαδικά και Ευλογητάρια. Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση στο χώρο μπροστά στην προβλήτα του νησιού και παραβρέθηκαν πλήθος Γιαννιωτών, καθώς και πολιτικοί απ’ όλους τους χώρους.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΤΣ ΚΑΛΕ

     Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ζωσιμάδων» Δράσεις παρουσιάστηκε τις αρχές Σεπτέμβρη στο Ιτς Καλέ, στο χώρο μπροστά από το Βυζαντινό Μουσείο, μια ιδιαίτερη θεατρική παράσταση. Ο λόγος για την παράσταση της Θεατρικής Εταιρίας Πόλις «Ούτος είναι ο αστήρ μου», μιας παράστασης που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας.

     Τρεις νέες κοπέλλες οι ηθοποιοί κινήθηκαν με την άνεση πολύπειρων επαγγελματιών του θεατρικού χώρου και δημιούργησαν μια συναισθηματική ατμόσφαιρα γεμάτη από τα λόγια των κειμένων των Βικέλα - Ροΐδη. Μπροστά στους θεατές ζωντάνεψε το ολοκαύτωμα του 1822 στη Χίο, μια και η ιστορία του έργου αναφέρεται σ’ αυτό, αλλά και στη δημιουργία του πρώτου αστικού κέντρου του αρτισύστατου νεοελληνικού κράτους της Ερμούπολης από τους πρόσφυγες.

     Η πολύ καλή ερμηνεία των νεαρών ηθοποιών Ρηνιώς Κυριαζή, Αιμιλίας Βάλβη και Στέλλας Ράπτη, συζητήθηκε ευμενώς από τους θεατές και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για μια παράσταση ποιότητας.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΤΣΑΡΗ

     Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής «Ζωσιμάδων» Δράσεις, το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Κατσάρη οργάνωσε πρόσφατα μουσική εκδήλωση με το Λυρικό Κουαρτέτο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

     Ήταν μια υπέροχη βραδιά, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε το Ίδρυμα Κατσάρη, γεμάτη μουσική, ερωτικά τραγούδια από τη Μεσόγειο, τραγούδια από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο και τραγούδια Ελλήνων συνθετών.

     Η σοπράνο Μαριέττα Δελώτη με τους, Θανάση Κατερινάκη, κλαρινέτο, Δημήτρη Γούζιο, τσέλο και Δήμητρα Χόνδρου, πιάνο, μας ταξίδεψαν γλυκά δημιουργώντας μας μια ονειρική διάθεση.

     Το πολυπληθές ακροατήριο χειροκροτούσε θερμά τους καλλιτέχνες δείχνοντάς τους μ’ αυτό τον τρόπο την αποδοχή του και την ευχαρίστησή του για τις αισθαντικές ερμηνείες τους.

     Στο πρώτο μέρος του προγράμματος ακούστηκαν έργα από γνωστούς συνθέτες της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Το δεύτερο μέρος ενθουσίασε τους θεατές με τις πολύ καλές ερμηνείες των γνωστών τραγουδιών, Singing in the rain, Strangers in the night, Summer time, αλλά κυρίως με τα διαχρονικά τραγούδια του Χατζιδάκι. «Τα παιδιά του Πειραιά» έκλεισαν την όμορφη αυτή συναυλία, που μας άφησε με μια καθόλα ευχάριστη ανάμνηση.

   αριθμός επισκεπτών
       --