Πολιτισμός

"φωτογραφία"

ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

«ΣΥΡΡΑΚΟ: ΠΕΤΡΑ και ΜΝΗΜΗ και ΦΩΣ»

 

Μετά το Συρράκο Ηπείρου και το Δήμο Περιστερίου Αττικής,  η πολιτιστική κίνηση «Μέθεξις» σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, διοργανώνει στα Γιάννινα παράλληλη εκδήλωση και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως».

Πρόκειται για «ταξίδι στο χθες και το σήμερα» ενός ιστορικού χωριού, υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μέσα από το λόγο, την εικόνα και τον ήχο.

Η εκδήλωση και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 23 Μαΐου στις 8.00 μμ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Είναι η πρόταση των μελών της «Μέθεξις» ως προς τη μορφή που μπορεί να έχει μια ενέργεια ανάδειξης και προβολής, με σκοπό την αξιοποίηση, σημαντικών στοιχείων της Ηπείρου και της Ελλάδας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός σημαντικού χωριού με έντονο το στίγμα του στην ιστορία του τόπου και της χώρας.

Του Συρράκου.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων με 15λεπτη ομιλία  του Ηπειρώτη Μάρκου Αντωνίου.

Του Αρτινού ποιητή και συγγραφέα, ο οποίος εισήγαγε σε άρθρο του τον παραπάνω τίτλο που έγινε βιβλίο, εκπομπή και ντοκιμαντέρ, 30λεπτο μέρος του οποίου θα προβληθεί στο τέλος της εκδήλωσης.

Μεταξύ των παραπάνω, ο παραδοσιακός τραγουδιστής Κώστας Γεροδήμος συνοδευόμενος από τους Θωμά Χαλιγιάννη (κλαρίνο), Δημήτρη Μπόγδο (βιολί), Διαμαντή Παπαναστασίου (ντέφι), Βασίλη Τσίκα (λαούτο) καθώς και όμιλος γυναικών από το Συρράκο με την επιμέλεια του Γιώργου Μπέλλου και μουσική συνοδεία του ιδίου (κλαρίνο) και Κώστα Μπέλλου (λαούτο), θα ερμηνεύσουν έξι τραγούδια που συναντώνται στη μουσική παράδοση του χωριού.

Στη συνέχεια, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, 40 φωτογραφικοί πίνακες μεγάλων διαστάσεων του Συρράκου θα «υποδεχτούν» τους επισκέπτες δίνοντάς τους στοιχεία του σημαντικού παρελθόντος και του πολλά υποσχόμενου παρόντος, ενός από τα χωριά που απετέλεσαν σημεία αναφοράς στην Ιστορία της Ελλάδας.

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων απετέλεσε αρωγό στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και της έκθεσης, η οποία θα κλείσει το «ταξίδι» της στην Πρέβεζα, το Φθινόπωρο.

 

Η διάρκειά της είναι 23 ως 31 Μαΐου 2011, κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 11 πμ -01.00 μμ και 7.00 μμ -9.00 μμ.

 

Για την «Μέθεξις» στη συγκεκριμένη εκδήλωση συναντώνται «οικιοθελώς και αφιλοκερδώς» καταθέτοντας την άποψή τους, μέλη της καταγόμενα από το Συρράκο ή φίλοι του που έζησαν στις πόλεις της Ηπείρου με τον μεγαλύτερο αριθμό συρρακιωτών μετά την σταδιακή ερήμωσή του τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αυτοί είναι οι: Ηλίας Γκαρτζονίκας (Γιάννινα), Δημήτρης Γκαρτζονίκας (Γιάννινα), Βαγγέλης Γιωτόπουλος (Πρέβεζα), Χρήστος Κατσάνος (Άρτα) .

 

έκθεση "ΜΕΘΕΞΙΣ" Γιάννινα, πρόσκληση


έκθεση "ΜΕΘΕΞΙΣ" Γιάννινα, αφίσα


Στον ήχο του κλαρίνου το βαρύ


Μνήμη, γιαγιά στο καλντερίμι


Πέτρα και Φως


ΣΥΡΡΑΚΟ, ΠΕΤΡΑ ΜΝΗΜΗ ΦΩΣ


Βάλια Μάρι

  

(video) ΣΥΡΡΑΚΟ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 23/5/2011Μεταφορτώθηκε από το χρήστη enxoro την 13 Μάι 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ & ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: «ΣΥΡΡΑΚΟ: ΠΕΤΡΑ και ΜΝΗΜΗ και ΦΩΣ» (Γιάννινα, Πνευματικό Κέντρο 23/5/2011, 8.00 μμ), είσοδος ελεύθερη.

   

   αριθμός επισκεπτών
       --