Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Θεατρική παράσταση στο Λουτράκι,
από τη Λέσχη Φίλων Θεάτρου «Έκφραση»

 

Το έργο: ο «Πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Σκηνοθεσία: Αγαμέμνονος Χαρίτωνα

 Βιογραφικά στοιχεία Αγαμέμνονος Χαρίτωνα

 Το Πρόγραμμα

 Επίσκεψη στο Θέατρο Ζωσιμάδων και φίλων του Αγαμέμνονα 12.01.2008

 

Ένας … Πρόλογος !..

 

   Η εδώ και χρόνια επιθυμία μας ν' ασχοληθούμε, με το αξεπέραστο κλασικό κείμενο του «Πατέρα» του Στρίντμπεργκ, γίνεται φέτος πραγματικότητα, με τη βοήθεια

 αγαπημένων φίλων συνεργατών.


ο Α. Χαρίτων στο ρόλο
του Ίλαρχου

   Ένα εγχείρημα παράτολμο για ερασιτεχνική ομάδα και «φιλόδοξο» για τις δυνατότητές μας και τις όποιες εμπειρίες μας. Όμως το τολμήσαμε, γιατί η αγωνία μας, η χαρά μας και η ηδονή μας, είναι να μπορέσουμε να μάθουμε και να διδαχτούμε.

   Έργο πυρετικών εντάσεων και συγκρούσεων, είναι αναμφισβήτητα μεγάλο, μοναδικό, δυνατό, επίκαιρο, διαχρονικό, παντοτινά σύγχρονο.

   Κι ενώ εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ένα αστικό οικογενειακό δράμα, μιας και διαδραματίζεται σ’ ένα νατουραλιστικό περιβάλλον, δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού καταπιάνεται με τις πανάρχαιες αρχέτυπες δομές του τραγικού. Είναι λοιπόν μια τραγωδία. Ένα «αυτοβιογραφικό» αριστούργημα της ταραγμένης γεμάτης οδύνη και πίκρα ζωής, της φλεγόμενης και παραδαρμένης προσωπικότητας του συγγραφέα.

   Ένα κράμα μεγαλοφυΐας και τρέλας είναι η τέχνη του Στρίντμπεργκ, που δεν χωράει σε προκαθορισμένα καλούπια και σχήματα. Γίνεται έτσι ο πιο σύγχρονος, ο πιο μοντέρνος θεατρικός ερμηνευτής, που οδηγεί τα βήματα των μετέπειτα μεγάλων θεατρικών δημιουργών του εικοστού αιώνα.

   Η ζωή για τον Στρίντμπεργκ είναι οδυνηρή, τραγική και «παράλογη».

   Στον «Πατέρα», με θεματικό πυρήνα τη σύγκρουση δύο συζύγων, (του Ίλαρχου και της Λάουρας) «οικοδομεί» ένα κοινωνικό δράμα - μια τραγωδία. Δυο άνθρωποι μέσα σε μια ασφυκτική, πνιγηρή ατμόσφαιρα στέκονται αντιμέτωποι

   Στον «Πατέρα» εκφράζεται σ’ όλο της το μεγαλείο η λυσσαλέα και προαιώνια πάλη των δύο φύλων. Η ανελέητη και εξοντωτική, σ’ όλη της την αγριότητα και έκταση, σύγκρουση αρσενικού - θηλυκού, για επικράτηση του ενός και ολοκληρωτική συντριβή του άλλου.