Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

« ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΝΤΡΙΜΙΝ »
ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

Στις 30 Ιανουαρίου δόθηκε η πρεμιέρα του έργου του Βασίλη Κατσικονούρη «ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΝΤΡΙΜΙΝ» από το θίασο του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, στην Κομοτηνή. Οι παραστάσεις συνεχίζονται στην πόλη της Κομοτηνής με μεγάλη επιτυχία, αφού η   πληρότητα του θεάτρου αγγίζει το 100% !

Το έργο ανέβηκε σε σκηνοθεσία και κίνηση  Βασίλη Κυρίτση, σκηνικά και κοστούμια Τάσου Ζωγράφου και μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη.

Παίζουν οι νέοι ηθοποιοί : Μάνος Γαλανής, Βασίλης Χατζηδημητράκης, Λήδα Καπνά, Χριστίνα Πλατανιώτη.

Βοηθός σκηνογράφου ήταν η Μυρτώ Καραπιπέρη και βοηθός σκηνοθέτη η Χριστίνα Πλατανιώτη.

Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στην πόλη της Κομοτηνής ο θίασος θα περιοδεύσει στη Θράκη και στην Αν. Μακεδονία.

 

Το έργο έχει πάρει το πρώτο βραβείο στον ομώνυμο διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού το 2002.

   
  

«Καλιφόρνια Ντρίμιν»

του Βασίλη Κατσικονούρη  

 

Υπόθεση:

Το έργο μιλάει για τις τραγελαφικές περιπέτειες δύο λαϊκών παιδιών, που αποφασίζουν να μην πάνε στο στρατό και να καταφύγουν σ’ ένα new age κοινόβιο στην Καλιφόρνια. Σ’ αυτήν τους την προσπάθεια, καταλυτική είναι η «συνδρομή» ενός απίθανου θείου που έρχεται κατευθείαν από τις δεκαετίες του ’50 και ’60. Είναι ο θείος Πέπο…  Παρακολουθούμε μια σειρά από αποτυχημένα σχέδια κλοπής του θείου Πέπο ο οποίος φαίνεται ότι παίζει καταλυτικό ρόλο στις ζωές των παιδιών αφού κάθε συνάντηση μαζί του είναι και μια έκπληξη  για εκείνα. Οι τέσσερις ήρωες του έργου είναι παιδιά κωμικά, αφασικά, χαμένα κάπου σε μια μετεφηβική ηλικία, απελπισμένα. Και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τα παραδεχτούν όλα αυτά, εκτός ίσως από το τελευταίο. Όταν το καταλάβουν κι αυτό, τότε διαβαίνουν το κατώφλι.

   

Σημείωμα του συγγραφέα για την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

« Τελικά εκείνο το φωτάκι που πρωτοάναψε στην Αθήνα το 2004 στο πρώτο ανέβασμα του έργου στο Εθνικό Θέατρο, αναβόσβησε αρκετές φορές σε διάφορες σκηνές. Τώρα φέγγει από τη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Θα έλεγα όμως καλύτερα λάμπει , γιατί πρόκειται για μία πραγματικά λαμπρή παράσταση, η οποία αισθάνομαι ότι τιμά το έργο και το κοινό της Κομοτηνής. Ευχαριστώ το Βασίλη Κυρίτση για τους υπέροχους ηθοποιούς  και συντελεστές που επέλεξε, για την εμπνευσμένη και ουσιαστική καθοδήγησή τους, και όλους μαζί για τη νέα πνοή που έδωσαν στο Καλιφόρνια ντρίμιν. Τέλος , θέλω να ευχαριστήσω και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής  για την ευκαιρία επικοινωνίας που μου δίνει με τους ανθρώπους της πόλης ,οι οποίοι πιστεύω θα ανταποκριθούν με την ψυχή τους σε μία παράσταση που ακριβώς εκεί απευθύνεται».

                                           

                                                                   Βασίλης Κατσικονούρης, Ιανουάριος 2010

 


 Βασίλης Κυρίτσης

Σημείωμα του σκηνοθέτη

 

« Καλιφόρνια », χώρα  της ευτυχίας και της ευημερίας ,των άπιαστων ονείρων και της καλοπέρασης, της τεμπελιάς και της κομπίνας ,ερχόμαστε!...Για να αποκτήσουμε όλα τα καλά  σου, όσα εμείς ονομάζουμε έτσι ’ αρκεί συγχρόνως να έχουμε ξεφύγει από υποχρεώσεις, δεσμεύσεις, εργασία, ιδρώτα, κόπο, σκέψη ! Όλα να ωριμάζουν και να πέφτουν στο δικό μας στόμα, ακριβώς, και μόνα τους!

Που να ‘ναι τελικά αυτή η «Καλιφόρνια» ;

Μακριά, κοντά, δίπλα ή πουθενά ; Πώς να μιλήσεις και τι να πεις σ΄ αυτά τα νέα παιδιά που θέλουν  να φύγουν, πάντα να φεύγουν για πού ; Δεν έχει σημασία, αρκεί να φύγουν για χώρες  και χώρους που κανείς από  μας δεν φρόντισε προηγουμένως, αυτές, να γίνουν συγκεκριμένες και φιλόξενες…

Με «στομωμένες» ευαισθησίες, βομβαρδισμένα μυαλά ,αδιέξοδες επιθυμίες, ευτελισμένα ένστικτα και αλλοτριωμένα  αισθήματα πόσο μακριά  μπορούν να ταξιδέψουν ; Ναι, κάναμε και εμείς ένα ταξίδι μαζί σας , αγαπημένοι νεολαίοι, μήνες τώρα, στην Καλιφόρνια και στους υγροβιότοπους, στις λίμνες και στα ποτάμια του Έβρου, των ονείρων  και των προβληματισμών  σας, έχοντας ως πολύτιμο εργαλείο την μαγευτική Τέχνη του Θεάτρου. Γελάσαμε και πικραθήκαμε μαζί !  Νοιώσαμε ευθύνες να μας βαραίνουν, για όσα, με λάθος τρόπο, κάναμε, αλλά κυρίως για όσα δεν κάναμε για σας !...

Ευχαριστώ το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής που μου έδωσε την ευκαιρία, για μία ακόμη φορά, να απευθυνθώ στο αγαπημένο κοινό της Κομοτηνής. Ευχαριστώ τους εκλεκτούς συνεργάτες μου, συγγραφέα, ηθοποιούς και συντελεστές για το αλησμόνητο ταξίδι καλλιτεχνικής δημιουργίας που μου χάρισαν.

 

                                                               Βασίλης Κυρίτσης, Κομοτηνή, 30-01-2010

   

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

 

Γεννήθηκε στα Γιάννενα και είναι απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Με σπουδές στο Θέατρο Τέχνης και μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού, στο ξεκίνημα του ο Βασίλης Κυριτσης συνεργάστηκε ως ηθοποιός σε πολλές θεατρικές & κινηματογραφικές παραγωγές.. Μεταξύ αυτών, Θ.Τέχνης: (Πέρσες, Όρνιθες. Βάτραχοι, Λυσιστράτη –σκηνοθεσία Κ.Κούν- ) καθώς και στο ελεύθερο θέατρο: Ανοιχτό θέατρο (Γ.Μιχαηλίδη), Δεσμοί (Ασπασία Παπαθανασίου), Ελλη Λαμπέτη κα.

 

 Ως βοηθός σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τους: Μιχ.Κακογιάννη, Μ.Βολανάκη, Στ.Ντουφεξή, Ζυλ Ντασσέν. Υπήρξε καλλιτεχνικός σύμβουλος της Μελίνας Μερκούρη στην «Αθήνα Πολιτιστική πρωτεύουσα1985». Έλαβε μέρος σε σημαντικά ελληνικά και διεθνή θεατρικά φεστιβάλ με διάφορες ιδιότητες. 

 

Ανέλαβε πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής (1985-89), όπου και δημιούργησε τη χειμερινη και θερινή σκηνή του, στη συνέχεια υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης – Λαμίας (1991-94). Υπήρξε διευθυντής και δημιουργός του Φεστιβάλ Πέτρας (1990-91 και 1996), πρώτος Πολιτιστικός Διευθυντής της «Στοάς του Βιβλίου» (1997-01), Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (2003-07) κλπ.  Έχει σκηνοθετήσει πολλά θεατρικά έργα του νεοελληνικού  και του διεθνούς ρεπερτορίου.  Επίσης σχεδίασε και υλοποίησε πολλές θεατρικές παραγωγές.

 


 Βασίλης Κυρίτσης

 

αριθμός επισκεπτών
    --