Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Η ιστορίας της Ηπειρώτισσας στη σκηνή.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών

 

Τη θεατρική παράσταση «Την αγαπήσαμαν και εμείς» παρουσιάζει απόψε Κυριακή το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, στη στοά Ορφέα στο χώρο των «Αθεράπευτων», στις 21.30.


Γεωργία Σκοπούλη

Το έργο αποτελεί δραματοποίηση αποσπασμάτων από το βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη «Αυτές που έγιναν ένα με τη γη», το οποίο αφηγείται αληθινές ιστορίες των γυναικών της Ηπείρου από τα χρόνια του πολέμου και της μετανάστευσης.

Την επεξεργασία του κειμένου και τη σκηνοθεσία έκανε η Λίλη Σακκά και παίζουν στο ρόλο της Βασίλως και του χορού οι Φαίδρα Τζιάλλα, Σούλα Μπαχλάβα, Βιβή Μπάρκα, Έφη Σολδάτου, Γεωργία Παπαδιώτη.

Στην παράσταση ακούγονται και παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια από τους Γιώργο Υφαντή και Θοδωρή Παναγιωτακόπουλο. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Αλέξανδρος Τσανέλης, τη γλωσσολογική επεξεργασία του κειμένου έκανε ο Βασίλης Παπαδήμας, την επιλογή των τραγουδιών ο Γιώρος Τσούκης, τα κοστούμια σχεδίασαν οι Λίλη Σακκά, Αλέξανδρος Τσανέλης και Γεωργία Παπαδήμα (με τη βοήθεια του Βασίλη Παπαδήμα) και κατασκεύασαν οι Γεωργία και Πελαγία Παπαδιώτη, τεχνικός φωτισμού είναι ο Νίκος Δενδρινός, ηλεκτρολόγος ο Γιάννης Φατούρος, την αφίσα έφτιαξε η Άννυ Βλαχοπούλου και τις φωτογραφίες τράβηξε ο Ευκλείδης Φονταράς. Το εισιτήριο θα κοστίζει 12 ευρώ και το φοιτητικό 10 ευρώ.

 

Η αναγνώστρια του «Η.Α», κοινωνική λειτουργός Νικολέττα Καπερώνη, που είδε την παράσταση στην Πρέβεζα πριν από λίγες μέρες, ιδού πως την περιγράφει στο κείμενό της:

 

Δυο λόγια για τη θεατρική παράσταση

Την τελευταία Κυριακή του Μάρτη είχα τη χαρά να παρακολουθήσω στον όμορφα διαμορφωμένο ενδοχώρο του κάστρου του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα (πρώην στρατόπεδο) θεατρική παράσταση βασισμένη στο πόνημα της καλής φίλης Γεωργίας Σκοπούλη «Αυτές που έγιναν ένα με τη γη» με ιστορίες γυναικών της Ηπειρώτικης γης.

Μια τέτοια λοιπόν ιστορία άριστα διασκευασμένη από θεατρική ομάδα πολιτών της Πρέβεζας (κυρίως νεαρών κοριτσιών)-γνωστό ως θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας-με αμεσότητα, λυρισμό και περίσσια ζεστασιά τυλιγμένη μέσα στους ήχους της ζωντανής Ηπειρώτικης παραδοσιακής μας μουσικής, πρόσφεραν στο κοινό μια άλλη αίσθηση σύνδεσης με τις ρίζες μας.

Παράσταση που με την αρχαϊκή εκφορά των δρώμενων στην εξιστόρηση της αυτοβιογραφούμενης ηρωϊδας επί σκηνής, αποδεικνύουν ότι τα μέλη του εργαστηρίου δούλεψαν και δουλεύουν με μεράκι, με τη φωτισμένη καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Λίλης Σακκά.

Ωραίες κι ευγενικές δράσεις πολιτισμού που ανεβάζουν την ποιότητα της ζωής μας δίνοντας αφορμές προβληματισμού πάνω στις διαχρονικές μας αξίες, μέσα από το θεατρικό γίγνεσθαι, έτσι όπως η Λίλη Σακκά και η ομάδα της προσπαθεί να μας μυήσει! Αξίζουν το θαυμασμό και τον έπαινό μας. Απομένει να τους το δείξουμε με την παρουσία μας.

Παλαιότερες παραστάσεις :

το βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη "Αυτές που γίναν ένα με τη γη"

      αριθμός επισκεπτών