Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Ζωντάνεψαν την παλιά Ήπειρο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ

Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας (ΘΕΠ) ζωντάνεψε σκηνές από την Ήπειρο που χάνεται,
σε μια εκπληκτική σε ευρηματικότητα παράσταση με το έργο
«την αγαπήσαμαν και μείς»

 

Το Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2008 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Πεύκης, ανέβηκε από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας το έργο «την αγαπήσαμαν και μείς» που στηρίζεται στο βιβλίο της κ. Γεωργίας Σκοπούλη

«Αυτές που γίναν ένα με τη γη».

           Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πεύκης στα πλαίσια του 1ου Θεατρικού Νοέμβρη του Δήμου Πεύκης.

           Σε ένα κατάμεστο θέατρο, με άνω των 400 θεατών, οι γυναίκες ηθοποιοί του ΘΕΠ έλαμψαν με την υποκριτική τους ικανότητα και ζωντάνεψαν ένα κομμάτι της ζωής της Ηπείρου που χάνεται.

           Η σκηνοθέτις κ. Λίλη Σακκά είχε την έμπνευση να δώσει στην παράσταση στοιχεία αρχαίας τραγωδίας και κατάφερε ένα αφηγηματικό κείμενο να το δραματοποιήσει χωρίς να καταφύγει στο διάλογο. Αυτό ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία της παράστασης.

           Με τη μουσική υπόκρουση τραγουδιών και σκοπών της Ηπείρου εκτυλίσσονταν η ιστορία της Βασίλως που είναι λίγο πολύ η ιστορία κάθε ηλικιωμένης Ηπειρώτισσας. Το τραγικό και κωμικό στοιχείο εναλλάσσονταν.

Τα βάσανα και οι καημοί της ηρωίδας εναλλάσσονταν με τις λιγοστές χαρές, προκαλώντας ανάμικτα αισθήματα στους θεατές. Ήταν σαν να αφηγούνταν η ίδια η Ήπειρος και η ευαισθησία της πέτρας της τους δικούς της καημούς.

           Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πεύκης κ. Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στο θεσμό του Θεατρικού Οργανισμού του Δήμου Πεύκης, την καθιέρωση από φέτος του Θεατρικού Νοέμβρη καθώς και στη συνεργασία σε πολιτιστικά θέματα με το Σύλλογό μας.

 Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννα Γιαννούλα–Λαζάνη απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε σύντομα στους σκοπούς και το έργο του Συλλόγου γύρω από τα πολιτιστικά που έχουν σχέση με την Ήπειρο και Ηπειρώτες δημιουργούς. Ευχαρίστησε το Δήμο για την άριστη συνεργασία καθώς και το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας για το έργο που επιτελεί και την αφιλοκερδή αποψινή παρουσία του.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο συντονιστής και Γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Τριάντης, ο οποίος αναφέρθηκε στους συντελεστές της παράστασης και στο έργο. Διαβίβασε επίσης τις ευχαριστίες του ΘΕΠ προς εκείνους που τους βοήθησαν στις προσπάθειές τους και ειδικότερα τους Νομάρχη Πρέβεζας κ. Βασίλη Ιωάννου, τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Μιλτιάδη Κλάπα και τον Βουλευτή της ΝΔ νομού Πρέβεζας κ. Γιώργο Τρυφωνίδη, για τη διατήρηση του πολιτιστικού τους χώρου στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα στη Πρέβεζα.

Πριν από την έναρξη της παράστασης, ο φιλόλογος καθηγητής κ. Θεόδωρος Γόγολος παρουσίασε το βιβλίο της συγγραφέως κ. Γεωργίας Σκοπούλη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ένα έργο πρωτοποριακό για το τόπο μας, στον τομέα της λαϊκής αυτοβιογραφίας, πολυσήμαντο από ιστορικής, κοινωνιολογικής, λαογραφικής και λογοτεχνικής άποψης (περισσότερα Η ΛΑΪΚΗ ΑΥΤΟΓΡΑΦΙΑ από τον κ. Θ Γόγολο ).

Μετά το πέρας της παράστασης ακολούθησε η βράβευση της Συγγραφέως και των συντελεστών της παράστασης. Επακολούθησε δεξίωση στο φουαγέ του θεάτρου όπου παρατέθηκαν παραδοσιακό τσίπουρο , λουκούμια, αναψυκτικά κτλ σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Οι θεατές, Ηπειρώτες στην πλειονότητά τους, θυμήθηκαν παλιές στιγμές της Ηπειρώτικης ζωής τους και εξέφρασαν τον ανυπόκριτο θαυμασμό τους και την επιθυμία  “τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται συχνά”. Δεσμευθήκαμε

 

Νοέμβριος 2008  

το βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη "Αυτές που γίναν ένα με τη γη"

      αριθμός επισκεπτών