Πολιτισμός

λογοτέχνες

Δημήτρης Χρ. Βλαχοπάνος

Βιογραφικό σημείωμα

 

   Ο Δημήτρης Χρ. Βλαχοπάνος γεννήθηκε το 1953 στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας, στο οποίο πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Τέλειωσε τις γυμνασιακές του σπουδές


Δημήτρης Βλαχοπάνος

 στην Άρτας και τις πανεπιστημιακές του στα Γιάννενα. Είναι φιλόλογος και υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

   Ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με το συνδικαλιστικό κίνημα των καθηγητών και ταυτόχρονα ανέπτυξε δράση σε θέματα πολιτιστικής και πνευματικής ζωής. Ανέλαβε την έκδοση του σχολικού περιοδικού «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ», το οποίο βραβεύτηκε για την καλύτερη εμφάνιση στο διαγωνισμό της εφημερίδας «Τα Νέα».  Οργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων με φιλολογικό, λογοτεχνικό και πνευματικό περιεχόμενο, ενώ παρουσίασε στο κοινό συγγραφείς και το έργο τους.  Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

   Κείμενά του παρουσιάστηκαν στα Γιάννενα στο Λογοτεχνικό Συνέδριο που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον Ιούλιο του 2004 και στο Εικοστό Πέμπτο Ποιητικό Συμπόσιο της Πάτρας, που συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο  από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τελεί  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Νομαρχίας Αχαΐας, του Δήμου Πατρέων και του Πανεπιστημίου  Πατρών.

   Τον Νοέμβριο του 2006 τιμήθηκε από το Φιλολογικό και Λογοτεχνικό Όμιλο Αγρινίου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» με το δεύτερο βραβείο για το ποίημά του «Αρνητικό αχανές», με το οποίο έλαβε μέρος στον 3ο πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε για το 2005 – 2006 ο εν λόγω Όμιλος.

 

Τίτλοι των έργων του:

  • «εν κινήσει – κάπως προς τα ποιήματα και τα παλιά τραγούδια». Ποιητική συλλογή, έκδοση: Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Άρτας, 2004

  • «ΚΟΜΜΕΝΟ ΠΟΤΑΜΙ». Μυθιστόρημα, εκδόσεις «Πέτρα», 2005

  • «γράμματα ιάματα». Ποιητική συλλογή, εκδόσεις «άπειρος χώρα», 2006

  • «Άι Κομμένο – της άσβεστης μνήμης». Συλλογή κειμένων, εκδόσεις «Εντύπωσις», 2007

  • «Πηγάδια και πήγασοι – αφηγήματα της δραχμούλας», συλλογή αφηγημάτων, εκδόσεις «Πέτρα», 2007.

  • Μυθιστόρημα «Λίγο πριν τα σύννεφα» 2011 εκδόσεις: ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

   αριθμός επισκεπτών
       --