Πολιτισμός

λογοτέχνες

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΙΛΟΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Ο Βαγγέλης Φίλος γεννήθηκε το 1954 στα Άγναντα Άρτας. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάζεται στα Ιωάννινα. Έχει εκδώσει  τα εξής βιβλία:

 

«Μηδενική Ακολουθία», ποιήματα, Ιωάννινα 1989.

«Ενθαλπία», ποιήματα και πεζά, Ιωάννινα , 2005.

«Αλιάνθη», πεζά, Ιωάννινα 2007.

«Θεάλια», πεζά, Ενδοχώρα, Ιωάννινα, 2009.

 

Έργα του Βαγγέλη Φίλου, δημοσιεύτηκαν, κατά καιρούς, στα περιοδικά

« Ηπειρωτικό ημερολόγιο», «Φηγός», «Αργοναύτης», «Νουμάς», «Σύγχρονη σκέψη» σε εφημερίδες, σε ιστολόγια και ιστοσελίδες του διαδικτύου και αλλού.

                Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιευμένου έργου του είναι αναρτημένο στο προσωπικό ιστολόγιο: vfilos.blogspot.com

Ποιήματά του μεταφρασμένα στα γαλλικά από τον Δημήτρη Φίλια δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «ΡΑΣΙΝ».

Ποιήματά του στα ελληνικά και τα ουγγρικά περιλαμβάνονται  στην Ανθολογία ( δίγλωσση έκδοση)  «Χειραψία / Έλληνες και Ούγγροι ποιητές των ημερών μας» που εκδόθηκε  στη Βουδαπέστη ( επιμέλεια, ανθολόγηση: Γιάννης Μότσιος – Έρικα Σέπες).              

Ποιήματά του περιλαμβάνονται στην Ανθολογία ποιητικών έργων της τριετίας 2003-2005 του περιοδικού «Εμβόλιμον»- τεύχος 53-54. ( Οι Θανάσης Βενέτης και Γιώργος Θεοχάρης που υπογράφουν την ανθολογία επέλεξαν 30 έλληνες ποιητές).

Πήρε μέρος σε διάφορα λογοτεχνικά συμπόσια όπου και παρουσίασε εισηγήσεις και έργα του ( Συμπόσιο Ποίησης, στην Πάτρα, Πανελλήνια Ολυμπιάδα, στην Αρχαία Ολυμπία κ.λ.π.).

Τιμήθηκε το 1992, με τον Α΄ έπαινο της κριτικής επιτροπής του Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού στη μνήμη Άγγελου Σικελιανού, που οργάνωσε ο «Μουσικοφιλολογικός Όμιλος Ορφεύς» της Λευκάδας για το ποίημά του  «Η προδοσία των λουλουδιών».

Το έργο του «Είδωλο» διδάχτηκε από την καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ζωή Σαμαρά στους μαθητές του Β΄ έτους της  Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

Από την έκδοση του περιοδικού «Φηγός»-1998- είναι μέλος της συντακτικής του επιτροπής.

                Το λογοτεχνικό έργο του Βαγγέλη Φίλου απέσπασε θετικές κριτικές από κριτικούς και λογοτέχνες που άλλες δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες και άλλες περιλαμβάνονται στην ιδιωτική του συλλογή, ως στοιχεία προσωπικής επικοινωνίας. Το Δεκέμβριο του 2009, τιμήθηκε για το έργο του, σε εκδήλωση, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.  

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

 

Διεύθυνση κατοικίας: Στρατηγού Δημητρίου Ιωάννου 7, 45445, Ιωάννινα.

Τηλέφωνο: 6944549746

E-mail: vfilos@gmail.com

Ιστολόγιο: http://vfilos.blogspot.comΒαγγέλης Φίλος

Τα εξώφυλλα των βιβλίων
   αριθμός επισκεπτών
       --