Πολιτισμός

εκδηλώσεις

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δοξαστικό στις ηρωίδες της Πίνδου

 

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

 

Οι Ηπειρώτες δεν ξεχνούν. Θυμούνται και τιμούν. Την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, την οικογένεια, τους ευεργέτες, τους προπάτορες, τους φιλοξενούμενους, τους οδοιπόρους. Τιμούν την ιστορία, τους ανθρώπους που την έγραψαν με τα κατορθώματά τους στις ένδοξες και χρυσές σελίδες του ελληνισμού.

Και είναι πολλές αυτές οι σελίδες, καθώς κι εκείνοι που τις έγραψαν. Ανάμεσά τους, δόξα και καμάρι μας, οι γυναίκες της Ηπείρου, αυτά τα ξαφνιάσματα της φύσης, όπως τις περιέγραψε ο ποιητής, οι πρωταγωνίστριες του ηρωικού Έπους του ΄40, οι οποίες αγωνίστηκαν ισάξια των ανδρών ενάντια στους ξένους εισβολείς και κατακτητές στα κακοτράχαλα βουνά της Πίνδου.

Σ΄ αυτές τις γυναίκες, εθνικό σύμβολο και θρύλος, στις Γυναίκες της Πίνδου-70 χρόνια μετά την ανεπανάληπτη προσφορά τους στην πατρίδα ήταν αφιερωμένη η καθιερωμένη ετήσια γιορτή κοπής της πίτας του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου (Σ.Γ.Η.),  που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Σ΄ αυτές τις μυθικές γυναίκες αναφέρθηκε στον πανηγυρικό της ημέρας η δραστήρια πρόεδρος του Σ.Γ.Η. κ. Εύα Χαλατσά. Ένα πανηγυρικό-δοξαστικό στις γιαγιάδες, τις μανάδες, τις συζύγους, τις αδελφές και τις κόρες, τις αρχόντισσες και τις παρακατιανές, στις ταπεινές και αφοσιωμένες, που ύψωσαν νέες Θερμοπύλες εκεί στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου. Είπε μεταξύ άλλων η κ. Χαλατσά:

«Εμείς σήμερα τιμάμε τη Γυναίκα της Πίνδου. Τιμάμε το θεματοφύλακα των ιερών και οσίων μας. Το συνεχιστής της ένδοξης ιστορίας. Τον πυρήνα της κοινωνίας, το στυλοβάτη της οικογένειας. Προπαντός τιμάμε τη γυναίκα που αγωνίστηκε. Την ηρωίδα του ΄40. Τιμάμε τις γυναίκες που χωρίς δισταγμούς κι αναστολές αφήσανε τις οικογένειες και τη θαλπωρή των σπιτιών τους για να βρεθούν μέσα στο κρύο και το χιόνι. Σκαρφαλωμένες στις αετοράχες της Πίνδου, να πέφτουν, να σηκώνονται, ποτέ να μη λυγίζουν, μόνο ν΄αντιστέκονται σαν στοιχειά της φύσης. Το πρωί να φτυαρίζουν το χιόνι, να ετοιμάζουν τα συσσίτια, να περιποιούνται τραυματίες και το βράδυ στο φως του καντηλιού να πλέκουν, να μπαλώνουν. Κάθε βελονιά και μια προσευχή στην Παναγία. Και οι καρδιές τους πόνεσαν κι αγκάλιασαν όσα η ψυχή αντέχει. Είχαν συναισθανθεί τη μεγάλη τους αποστολή και ήταν έτοιμες για κάθε θυσία. Οι πλάτες τους καθιερώθηκαν πλέον επισήμως ως μόνιμο μεταφορικό μέσο. Και αδιαμαρτύρητα συνέχιζαν τη μάχη ζαλωμένες τις κάσες με τα όπλα και τα τρόφιμα, την αλληλογραφία με τις ειδήσεις του πολεμιστή, αψηφώντας την πείνα, το κρύο, το δάρσιμο της βροχής, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Γυναίκες της Πίνδου περάσατε στην αθανασία».

Αυτές τις γυναίκες τίμησαν οι Γυναίκες του Συνδέσμου Ηπείρου στο πρόσωπο της σεβάσμιας γερόντισσας κ. Βάϊας Τσιάτσιου, από το Κεράσοβο, η οποία έγραψε τη δική της ιστορία, το δικό της τραγούδι, χωρίς κραυγές και τυμπανοκρουσίες. Όπως έκαναν όλες οι ηρωίδες της Πίνδου το ύψιστο χρέος απλά και καθημερινά , σαν να όργωναν το πετροχώραφό τους ή σαν να άνοιγαν το ζυμάρι για την πίτα. Σαν τίποτα περισσότερο.

Κατασυγκινημένη η απλοϊκή ηρωίδα, σεβαστή γερόντισσα Βάϊα  Τσιάτσιου παρέλαβε την τιμητική αναμνηστική πλακέτα από τη βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, καταξιωμένη συμπατριώτισσα κ. Ευγενία Τσουμάνη. Κι έκανε με τρεμάμενη φωνή την καλύτερη ευχή: να είμαστε όλοι καλά και να μην ξανάρθουν μέρες όπως αυτές που έζησε η ίδια πριν από 70 χρόνια.

Η εκδήλωση όμως είχε κι άλλα πολλά και καλά. Ξεκίνησε με τη θερμή υποδοχή που μα έγινε από τη χορωδία του ΕΛ.ΚΕ.ΛΑΜ., η οποία υπό τη διεύθυνση του κ. Θ. Πετρόπουλου απέδωσε με τις μελίρρυτες παιδικές και εφηβικές φωνές πατροπαράδοτα κάλαντα και τραγούδησε αθάνατους  στίχους για την ηρωίδα γυναίκα της Πίνδου, το Έπος του ΄40.

Άψογος παρουσιαστής ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Στέφανος Ντόβας, προλόγισε την εκδήλωση με σύντομη αναφορά στο θέμα της ημέρας και βεβαίως στο διοργανωτή Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου, τη σημαντική παρουσία και πλούσια προσφορά του στην αποδημία και τη γενέθλια γη. Έργο και δραστηριότητες στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέχεια η αντιπρόεδρος του Σ.Γ.Η.. Ρόη Καλαμάκη, η οποία κλήθηκε στο βήμα.

Σύντομο, κατατοπιστικό και πλούσιο σε φωτογραφικό υλικό από τα γεγονότα του ΄40 και τις δραστηριότητες του Συνδέσμου ήταν και το αφιέρωμα που προβλήθηκε και το οποίο είχε επιμεληθεί ο Στ. Ντόβας.

Τις μουσικές γέφυρες στα ενδιάμεσα κάθε ενότητας του προγράμματος πρόσφεραν οι Γ. Κοτσίνης, κλαρίνο,  Κ. Γκουβέντας, βιολί, Β. Τριάντης, λαούτο και Β. Γαλάνης, ντέφι. Τραγούδησαν οι Σ. Σιάτρας, Γ. Κωνσταντίνου, Παπαναστάσης και Φωτεινή Νέτσου. Υπό τη διεύθυνση του Β. Ζιώγα χόρεψαν οι γυναίκες του Σ.Γ.Η. και υπό τη διεύθυνση του Ηλ. Γκαρτζονίκα το πολυβραβευμένο χορευτικό του δήμου Ιωαννιτών, αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα του πολυπληθούς ακροατηρίου.

Παραβρέθηκαν, τιμώντας τις γυναίκες και την Ήπειρο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ευθυμίου, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ιδίου κόμματος κ. Θ. Οικονόμου, ο βουλευτής και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ κ. Αδ. Γεωργιάδης και Π. Αποστόλου αντίστοιχα, εκπρόσωποι της Πανηπειρωτικής κ. Κ. Κωνής, του ΣΥΡΙΖΑ, δημάρχων, φορέων της ηπειρώτικης αποδημίας, λογοτέχνες, δημοσιογράφοι, κ.ά.

 


Φωτογραφία από την εκδήλωση


Η βραβευθείσα σεβαστή γερόντισσα Βάϊα Τσιάτσιου με τη βουλευτή κ. Ευγενία Τσουμάνη,
την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του Σ.Γ.Η. κ. Εύα Χαλατσά και Ρόη Καλαμάκη

  

 

   αριθμός επισκεπτών
      --