Πολιτισμός

εκδηλώσεις

ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ  ΘΕΑΤΡΟΥ  ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Στις 11 , 12 και 13 Αυγούστου 2010, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στο Αράχθειο θέατρο Παλαιοχωρίου Σκούπας Άρτας, θα δοθούν τρεις παραστάσεις, που μπορούν να παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο, όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων.

       Στις 11 Αυγούστου θα δοθεί  παράσταση που αφορά στην Αναβίωση του Τζουμερκιώτικου Γάμου. Θα δοθεί η ευκαιρία στους μεγαλύτερους να θυμηθούν ξανά τα ήθη και έθιμα του γάμου και στους νεότερους να πάρουν μια γεύση από την παράδοση. Θα θυμηθούμε τα «Προξενιά» και τα «Αρραβωνιάσματα». Θα αναπιάσουμε ξανά τα προζύμια, θα διπλώσουμε τα προικιά, θα ξυρίσουμε το γαμπρό, θα στολίσουμε τη νύφη, θα παντρέψουμε το ζευγάρι, θα γλεντήσουμε και θα τελειώσουμε με τα «Π’στρόφια». Θα ακουστούν και θα χορευτούν τραγούδια του γάμου. Περισσότερα επί σκηνής...

       Στις 12 Αυγούστου το βράδυ, από την Εταιρεία Θεάτρου Θεσσαλονίκης ΛΑΜΠΙΟΝΙ θα δοθεί η παιδική θεατρική παράσταση Οι Περιπέτειες του Εγώ-Εγώ του Κώστα Κρικέλη. Πρόκειται για ένα ξεκαρδιστικό παραμύθι που εξελίσσεται σε μια πόλη(σαν τις σημερινές). Ένα μικρό παιδάκι(ο Εγώ-Εγώ) θα ζήσει μια φανταστική περιπέτεια σ’ αυτήν την πόλη που θα του μάθει να αγωνίζεται, να προσπαθεί και να ελπίζει σ’ ένα καλύτερο μέλλον

       Στις 13 Αυγούστου από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα δοθεί η θεατρική παράσταση Ο Φιάκας του Δημοσθένη Μισιτζή σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μπακόλα. Φιάκας ο Κ. Καζανάς, Υπηρέτης ο Π. Πανάγου, Ευανθία  η Α. Αθανασιάδη, Θεία η Τζ. Σκαρλάτου, Καζαμίας ο Π. Νάστος. Σκηνικά Θ. Τζάτσος, Κοστούμια Ι. Σταυρίδου, Μουσική Δ. Θεοχάρης, Φωτισμός Β. Νέτης. Πρόκειται για κωμωδία ηθών με χαρακτήρες που ασχολούνται με κατεργαριές και απατεωνιές με μοναδικό στόχο της ζωής τους τον εύκολο πλουτισμό. Διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη του 1870, αλλά παραμένει πάντα επίκαιρο.

Ώρα ενάρξεως παραστάσεων 20:30.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

1. Τον Νομάρχη Άρτας, κ. Γ. Παπαβασιλείου, για την οικονομική ενίσχυση.

2. Τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Ν. Γκόντα, τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Ν. Φάη, και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Σ. Μισθό του ΔΗΠΕΘΕ για τη διάθεση του θιάσου.

3. Τον Πρόεδρο κ. Κ. Μαργώνη και το Δ.Σ. της ΙΛΕΤ για την οικονομική ενίσχυση.

4. Ιδιαίτερα για την παραγωγή του Τζουμερκιώτικου Γάμου ευχαριστούμε:

Τον κ. Χ. Τούμπουρο για τη συγγραφή των θεατρικών διαλόγων, τον κ. Χ. Παπακίτσο για τη συγγραφή του λαογραφήματος, την σκηνοθέτη της θεατρικής ομάδας ΛΑΜΠΙΟΝΙ κ. Α. Γαϊτατζή για τη σκηνοθεσία του έργου, τον σκηνοθέτη της ΑΘΟΑ κ. Σ. Σαρλή για την βοήθεια και την ευγενική του συμμετοχή, την κ. Ζ. Μπαρτζώκα για τη συμμετοχή της, τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Ροδαυγής «Η Αγία Παρασκευή» κ. Χ. Σταύρου για τη διάθεση του χορευτικού τμήματος, τον δάσκαλο του χορευτικού κ. Γ. Κομτζιά και τους χορευτές του συλλόγου, τον κ. Ν. Στάμπαμπα για τη διάθεση των αλόγων του ιπποφορβείου του για τις ανάγκες του έργου, καθώς  και τους λοιπούς συντελεστές της Παράστασης.

5. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε έναν από τους γνησιότερους εκφραστές της δημοτικής παράδοσης, τον μεγάλο δάσκαλο του κλαρίνου κ. Σταύρο Καψάλη, ο οποίος δέχθηκε να συμμετάσχει αφιλοκερδώς μαζί με την ορχήστρα του στη μουσική επένδυση της αναβίωσης του Τζουμερκιώτικου γάμου.

Τέτοιες κινήσεις προσφοράς στον πολιτισμό σπανίζουν στην εποχή μας και αξίζουν πολλών επαίνων.

                                                                       

                                                                           Σας περιμένουμε

                                                          Με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

                                                                Ρίτα Μυστακοπούλου-Νάστου

    

   αριθμός επισκεπτών
      --