Πολιτισμός

εκδηλώσεις

«Κοινωνική ασπίδα» στο εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών (Αναδημοσίευση)

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

 

Γιώργος Τσαντίκος

 

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την προάσπιση του εβραϊκού νεκροταφείου Ιωαννίνων, μπαίνει σε διαδικασία εκδηλώσεων την ερχόμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

 


Εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων

 «Τα Γιάννενα θυμούνται» και το μεσημέρι στις 14.30 οι πολίτες τους καλούνται να συγκεντρωθούν μπροστά στο νεκροταφείο, στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να εκφράσουν τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια να προστατευτεί η ιστορική μνήμη της πόλης από τις επιθέσεις φυλετικού μίσους από νεοναζί που υφίσταται σωρηδόν την τελευταία πενταετία το νεκροταφείο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 19.30 η  Πρωτοβουλία Πολιτών διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών στην οδό Παρασκευοπούλου. Οι ομιλητές είναι ερευνητές και συγγραφείς βιβλίων για τα Γιάννενα και την εβραϊκή κοινότητα: Θα μιλήσουν η Φραγκίσκη Aμπατζοπούλου, καθηγήτρια Nεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Ελένη Κουρμαντζή, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, ο Σάββας Μιχαήλ, συγγραφέας και μεταφραστής, ο Απόστολος Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας μηχανικός, ο Γιώργος Σομπότης, συγγραφέας και ο Μιχάλης Σπέγγος, επίσης συγγραφέας.
Η πρωτοβουλία υπάρχει και δικτυακά στο ιστολόγιο http://polites1.blogspot.com . Εκεί, βρίσκονται το ιδρυτικό της κείμενο, οι πρώτες υπογραφές κατά των επιθέσεων στο εβραϊκό νεκροταφείο (η συλλογή συνεχίζεται) καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας. Επίσης, διαθέτει προφίλ στο facebook (POLITESIOANNINON).
Το εβραϊκό νεκροταφείο έχει υποστεί δεκάδες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, με βεβηλώσεις τάφων και αναγραφή φιλοναζιστικών και ρατσιστικων συνθημάτων και συμβόλων. Η προστασία του από την αστυνομία αποδείχθηκε ελλιπής και πριν από λίγους μήνες πολίτες των Ιωαννίνων αποφάσισαν να πάρουν την πρωτοβουλία για την «κοινωνική προστασία» του μνημείου.
Η Πρωτοβουλία τονίζει στο κείμενό της μεταξύ άλλων πως «Έτσι θα σταλεί μήνυμα πως τα Γιάννενα σέβονται τη δημοκρατία, την πολυπολιτισμικότητα και το δικαίωμα των πάντων να ζουν και να δημιουργούν ελεύθεροι, το νεκροταφείο, δεν αποτελεί μόνο ιερό θρησκευτικό χώρο της ισραηλιτικής κοινότητας, αλλά και πολιτισμικό μνημείο της πόλης, η βεβήλωση των ιερών αποτελεί εσχάτη προσβολή της ανθρώπινης ύπαρξης και η βαρβαρότητα δεν έχει θέση στη "μικρή - μεγάλη" μας πόλη».

Ποιοι είμαστε

Πρωτοβουλία Πολιτών

Μια πρωτοβουλία πολιτών των Ιωαννίνων ενάντια στο ρατσισμό και υπέρ της ανάδειξης του εβραϊκού νεκροταφείου των Ιωαννίνων ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής μνήμης της πόλης

 

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2009

Διευρύνεται η πρωτοβουλία

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
η πρωτοβουλία πολιτών όλο και διευρύνεται παρά τη θερινή ραστώνη. Ήδη το κείμενο υπογραφών υπογράφεται πλέον από 101 πολίτες. Μετά τη συνέντευξη Τύπου στις 28 Ιουλίου, η δημοσιότητα ήταν μεγάλη όπως και η ανταπόκριση. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί μια περίληψη όλων των δημόσιων αναφορών στα ΜΜΕ. Δεκάδες πολίτες δε, υπέγραψαν ήδη αυθόρμητα το κείμενο στέλνοντας ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση και το όνομά τους δημοσιεύεται παρακάτω, στην πρώτη ανάρτηση.
Από την αρχή επισημάναμε ότι η πρωτοβουλία στηρίζεται στους ίδιους τους πολίτες, γι' αυτό και δεν υπάρχει ούτε κάποια γραμματεία, ούτε γραφείο Τύπου. Το κείμενο θα δημοσιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα στα μέσα ενημέρωσης και όσο μπορεί ο καθένας από εμάς θα προσφέρει στη δημοσιοποίησή του.
Ο στόχος όπως από την αρχή συμφωνήθηκε είναι να γίνει μια εκδήλωση- συγκέντρωση έξω από το εβραϊκό νεκροταφείο, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ως τότε ένας δεύτερος στόχος είναι να υπογραφεί το κείμενο από όσους περισσότερους πολίτες γίνεται.
Κι ο πιο πρόσφορος τρόπος γι' αυτό είναι ένα μήνυμα στη διεύθυνση email: mnimio@gmail.com
Από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, από τους παραδοσιακούς, χέρι με χέρι το κείμενο και οι υπογραφές, μέχρι τους πιο σύγχρονους μέσω Διαδικτύου. Φαντασία να έχει κανείς και διάθεση.
Το μπλογκ και η ηλεκτρονική διεύθυνση παραμένουν πάντως ο τόπος συνάντησης όλων μας.

Καλό μήνα να έχετε.

Αναρτήθηκε από Πρωτοβουλία Πολιτών στις 12:43 πμ

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009

Κείμενο υπογραφών για την προάσπιση του εβραϊκού νεκροταφείου Ιωαννίνων

Οι επαναλαμβανόμενες βεβηλώσεις στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης μας, δεν ανακαλούν μόνο μνήμες του 1944 στην ισραηλιτική κοινότητα, αλλά προσβάλλουν βάναυσα την ιστορία της πόλης και την αξιοπρέπειά μας.

Τα Γιάννινα δεν ξεχνούν.
Η Γιαννιώτικη κοινωνία ήταν πάντα πολυπολιτισμική. Τον πολιτισμό της τον διακρίνει η όμορφη σύνθεση της ποικιλίας και όχι η ψυχρή ασχήμια της ομοιομορφίας.

Οι Γιαννιωτοεβραίοι , αποτελούν κομμάτι αυτής της κοινωνίας και μέρος του πολιτισμού της. Γι’ αυτό οι ιερόσυλοι βανδαλισμοί στους τάφους της ρωμανιώτικης εβραϊκής Κοινότητας , πέρα από το βαθύ πόνο των οικείων, προκαλεί θλίψη και οργή στον ελεύθερο άνθρωπο.

Καλούμε, λοιπόν, τους συμπολίτες μας, που απεχθάνονται την ιδεοληψία τον νεοναζιστικού ρατσισμού, σε μια συμβολική εκδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο του εβραϊκού νεκροταφείου.

Έτσι θα σταλεί μήνυμα πως :

-Τα Γιάννενα σέβονται τη δημοκρατία, την πολυπολιτισμικότητα και το δικαίωμα των πάντων να ζουν και να δημιουργούν ελεύθεροι.
-Το νεκροταφείο, δεν αποτελεί μόνο ιερό θρησκευτικό χώρο της ισραηλιτικής κοινότητας, αλλά και πολιτισμικό μνημείο της πόλης.
-Η βεβήλωση των ιερών αποτελεί εσχάτη προσβολή της ανθρώπινης ύπαρξης.
-Η βαρβαρότητα δεν έχει θέση στη ‘μικρή - μεγάλη’ μας πόλη.

ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΑΛΕΞΙΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ,
Β
ΑΒΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΒΑΒΒΑΣ ΦΩΤΗΣ, ΒΑΝΤΟΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΒΡΑΖΙΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΓΡΑΒΑΝΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΓΡΙΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,
Δ
ΕΡΕΚΑ ΑΝΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΑΝΝΑ,
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΖΔΡΑΒΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΖΕΡΒΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΖΗΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΖΩΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ,
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΚΑΜΠΕΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΤΑΣΟΣ, ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΚΑΠΕΛΛΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ ΦΙΛΗΜΩΝ, ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΑΤΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΟΛΟΚΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΚΟΥΡΜΑΝΤΖΗ ΕΛΕΝΗ, ΚΟΥΤΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΛΕΛΑ,
Λ
ΑΡΔΑΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΛΕΚΚΑΣ ΛΕΑΝΔΡΟΣ, ΛΥΚΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΛΩΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΑΖΑΝΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΜΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΑΝΤΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΑΡΝΕΛΛΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, ΜΑΣΑΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΕΡΤΖΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΙΤΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΠΑΛΑΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, ΜΠΟΥΚΑΣ ΜΙΛΤΟΣ
Ν
ΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΝΑΚΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΝΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΝΑΣΤΟΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΝΟΥΣΙΑ ΕΒΕΛΙΝΑ, ΝΤΑΦΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Ο
ΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΚΩΣΤΑΣ, ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΤΑΣΟΣ, ΠΑΠΠΑΣ Ι. ΚΩΣΤΑΣ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΠΑΤΟΥΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΠΙΠΕΡΑΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ ΣΙΛΑ, ΠΡΟΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΡΑΠΤΗΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΡΑΠΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΡΗΓΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΡΙΣΤΑΝΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

ΣΑΪΝΗ ΚΕΛΛΥ, ΣΑΪΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΣΙΩΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΟΦΗΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΣΠΕΓΓΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΣΠΥΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΛΑΚΗΣ, ΣΩΜΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΤΖΕΛΕΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΤΖΟΥΜΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΤΟΛΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ, ΤΣΑΚΤΣΙΡΑΣ Χ. ΚΩΣΤΑΣ, ΤΣΑΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΤΣΑΜΠΑΛΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΤΣΙΓΚΟΥΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΤΣΙΟΓΚΑΣ ΤΑΣΟΣ, ΤΣΙΟΛΙΟΥ ΗΛΙΑΝΑ, ΤΣΟΛΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΦΙΛΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ, ΦΩΛΙΑ ΑΝΝΑ,
Χ
ΑΣΙΩΤΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΧΗΤΟΣ ΑΛΚΗΣ, ΧΗΤΟΣ Κ. ΒΑΣΙΛΗΣ.

 

Υπογραφές στη διεύθυνση mnimio@gmail.com

 

   αριθμός επισκεπτών
       --