Πολιτισμός

εκδηλώσεις

"ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΌΧΘΕΣ"

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα 18-7-10

 

Η Συνομοσπονδία ξεκινά από φέτος το καλοκαίρι μια σειρά εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΌΧΘΕΣ» (Η.Ο) με τις οποίες επιχειρεί να αναδείξει  μέρος από το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της Ηπείρου, σε συνδυασμό με το απαραμμίλου  κάλλος περιβάλλον της και ιδιαίτερα του υδάτινου πλούτου της.

Έτσι οι ποικίλες μορφής εκδηλώσεις, εν είδη διαδρομών, πραγματώνονται παρόχθια σε ποτάμια, λίμνες, πηγές, θάλασσες συνδυάζοντας τα τοπικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά  με το φυσικό πλούτο όπως, ο Αώος, ο Αχέρων, ο Άραχθος, η Παμβώτιδα, ο Αμβρακικός κ.α.

Το φετινό τετραήμερο πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

Τρίτη 27/7. Ξεκίνημα 10 π.μ. από το Βουθρωτό, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της εκείθεν των συνόρων Ηπείρου, με συναυλία και συμμετοχή του πολυφωνικού ομίλου «Φοινίκι», του Αλβανικού «Αγ. Σαράντα » και του χορευτικού ομίλου «Σαγιάδα».  Μια συμβολική γέφυρα μεταξύ των δύο συνόρων.

Το απόγευμα (6μ.μ) στις πηγές, Λαγκάβιτσας δίπλα στις όχθες του Καλαμά με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Μουργκανας, της χορωδίας και  του χορευτικού της Αετόπετρας και Ηπειρωτικής κομπανίας, για να ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στην Αετόπετρα.

Τετάρτη 28/7. (8π.μ.) Πεζοπορική διαδρομή στο φαράγγι του Καλαμά και στις 12 το μεσημέρι επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου. Ακολουθεί σταθμός στο Θεογέφυρο (6μ.μ), συζήτηση με την αρμόδια επιτροπή για την προστασία του Καλαμά και το βράδυ (9μμ) κοντά στις όχθες του Αώου κάτω από το γεφύρι της Κόνιτσας,  ποιητική και μουσική βραδιά με τη συμμετοχή γνωστών λογοτεχνών και μουσικών.

Πέμπτη 29/7. Το βράδυ 9μ.μ. κοντά στον Άραχθο και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, κινηματογραφική βραδιά, αφιερωμένη στον αείμνηστο σκηνοθέτη Στράτο Στασινό με προβολές ταινιών του ιδίου και σχετικές ομιλίες, αλλά και μικρή συναυλία από τον Γιώργο Μεράντζα.

Παρασκευή 30/7. 10 π.μ. αποχαιρετισμός με ένα μικρό γλέντι με τη συμμετοχή των Λαλητάδων και της κομπανίας παραδοσιακής μουσικής των Τ.Ε.Ι. Άρτας.

Μ’ αυτόν τον τρόπο και το είδος των εκδηλώσεων, που η Συνομοσπονδία φιλοδοξεί να έχει συνέχεια, ώστε να καταστεί στο μέλλον  θεσμός, ιδιαίτερα στοχεύει  στην ενίσχυση των πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών κυρίως της νεολαίας με τις ρίζες της.

Για τούτο και κάθε μέρα στον τόπο των εκδηλώσεων θα ακολουθεί στήσιμο πανηπειρωτικής κατασκήνωσης, η οποία θ συνταξιδεύει με τις Η.Ο., η δε Συνομοσπονδία προσκαλεί  τους νέους που θέλουν να έχουν μια άμεση και ζωντανή πατριδογνωσία να συμμετάσχουν.

 

 

Σημείωση:

Δηλώσεις συμμετοχής:

Αλέξανδρος Λαμπρίδης. Έφορος Πολιτισμού ΠΣΕ τηλ.: 6945 338676

Νίκος Ζέκης, Μέλος Δ.Σ. ΠΣΕ Τηλ.: 6974 123992

   αριθμός επισκεπτών
       --