Πολιτισμός

"εκθέσεις"

Έκθεση Γιώργου Τσιούρη

Την Δευτέρα 1η Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο της Ζωσιμαίας  Παιδαγωγικής  Ακαδημίας
εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Τσιούρη με θέμα

« Ορεινά περάσματα- Αγγελικές παρουσίες»

Την έκθεση θα προλογίσουν
ο κ.Απόστολος Παπαϊωάννου καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και
ο κ.Γρηγόρης Κωνσταντή Μασαλάς και
η Ιστορικός Τέχνης Ελένη Μάργαρη

Η Ιστορικός Τέχνης Ελένη Μάργαρη μεταξύ άλλων γράφει…

Ένα από τα πιο γοητευτικά γνωρίσματα της ζωγραφικής του Γιώργου Τσιούρη, εξάλλου, συνιστά η οπτική γωνία που επιλέγει για να αποδώσει τα τοπία του. Από ψηλά και μακριά παρουσιάζει πολλά από τα θέματά του, υπερτονίζοντας το μεγαλόπρεπο φυσικό τοπίο και, θωρόντας το από αυτή τη διαφορετική πλευρά, ανακαλύπτει ομορφιές και αρετές του πρωτόγνωρες. Ανάμεσα στις πανύψηλες, επιβλητικές βουνοκορφές ο καλλιτέχνης αφήνεται σε μια ατέρμονη πτήση ακολουθώντας τους πελαργούς που αποδημούν και παρασύρει το κοινό, με το ρεαλιστικό σχέδιο και την ακριβή πινελιά, των συγκεκριμένων έργων, σ’ ένα φανταστικό ταξίδι πάνω από τα βουνά και τη γη της Ηπείρου. Πάνω από τη γη πετούν και οι άγγελοι του Τσιούρη. Μοιάζουν με άρχοντες βυζαντινούς που έφιπποι και ένοπλοι εισβάλλουν στους πίνακές του, αφού απέδρασαν από τις αγιογραφίες του, στις οποίες έχει να επιδείξει μακρά θητεία. Οι συνθέσεις με τους αγγέλους αποτυπώνουν μια πολύ διαφορετική θέαση όχι μόνο του ηπειρώτικου τοπίου, αλλά ολόκληρης της ελληνικής καλλιτεχνικής παράδοσης. Στο πάνω μέρος τους οι βυζαντινίζουσες μορφές πετούν πάνω από το ρεαλιστικά αποδοσμένο, φανταστικό τοπίο, στο οποίο συχνά εντοπίζονται αρχαιοελληνικά ερείπια. Ολόκληρη η ιστορία της ελληνικής τέχνης συνοψίζεται στους υπερρεαλιστικής σύλληψης και εκτέλεσης πίνακες, που αποκαλύπτουν τις πολλές και ποικίλες όψεις της καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας του δημιουργού τους. Όλες οι διαφορετικές αυτές μορφές, ωστόσο, ενώνονται αρμονικά στις συνθέσεις σαν μέσα σε ένα θεατρικό σκηνικό, όπου οι ετερόκλητοι πρωταγωνιστές με φυσικότητα υποδύονται τον ρόλο τους στα πλαίσια ενός συγκροτημένου, ολοκληρωμένου θεατρικού έργου. Το ταξίδι στη δημιουργία του Γιώργου Τσιούρη αφήνει στον θεατή μια δυνατή εντύπωση της εικόνας του ηπειρώτικου τοπίου, τόσο έντονη που κόβει την ανάσα, σαν να ίπταται ο ίδιος πραγματικά πάνω από τον τόπο και την ιστορία της τέχνης του. Κυρίως, όμως, η μορφοπλαστική πολυμορφία του ιδιώματος του δημιουργού, η άνεση και η τόλμη του να κινείται ταυτόχρονα σε πολλές καλλιτεχνικές σχολές και η βαθιά και ειλικρινής εκφραστικότητα της δουλειάς του συνιστούν τη μεγαλύτερη αρετή των έργων του. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να επιστρέφει, εν πνεύματι ή εν σώματι, στον τόπο του, να τον αντιλαμβάνεται με βλέμμα διαφορετικό και να τον αποδίδει κάθε φορά με τρόπο αλλιώτικο, αναδεικνύοντας αφενός τις πολλές και διαφορετικές όψεις της ίδιας της πατρίδας του, αλλά και τη δική του καλλιτεχνική πολλαπλότητα.

 

Ο Απόστολος Γ. Παπαϊωάννου Καθηγητής Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας και του Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μεταξύ άλλων γράφει…

 Χωρς υπερβολ ο ζωγρφος Γιργος Τσιορης παρουσιζει ργο πρωττυπο, γνσιο, αυθεντικ

αυτ που δικαιωματικ αποκαλεται καλλιτεχνικ δημιουργα. Το διαπιστνει κανες πολ εκολα 

καθς παρατηρε τις ασλληπτες «ταχτητες» που τρχουν στους ζωγραφικος πνακες, τις φορτισμνες 

καταστσεις, τις εντσεις αλλ και τις ισορροπες, που χι λγες φορς θυμζουν τα αριστουργματα του 

Γκρκο, που πρσφατα θαυμσαμε σε αθηναϊκ μουσεο. Εναι φανερ τι ο ζωγρφος χει μελετσει 

τη ζωγραφικ της βυζαντινς περιδου, τη ζωγραφικ της Αναγεννσεως, χωρς αυτ να σημανει τι 

αντιγρφει. Ο Γ. Τσιορης χει τη δικ του ραση, τη δικ του εικαστικ γλσσα, η οποα δοκμασε τη 

δναμ της και πτυχε απλυτα, αν κρνει κανες απ το αποτλεσμα. Σε λο το ργο

 του εναι κδηλη η αγωνα και ο σκληρς αγνας του ζωγρφου να αποδσει με το χρμα τις 

εμπειρες που του δωσε η ζω.  σως το βασικτερο χαρακτηριστικ αυτς της, ντως, μεγλης 

και υψηλς τχνης να εναι η ελευθερα, αυτ η σπνια ιδιτητα που τσο ανγκη χει και η αληθιν 

τχνη και ο φιλτεχνος. 

Ο ζωγρφος κατχει πολ καλ τ σημανει αυτονομα στην τχνη και πσο βαρ τμημα 

καταβλλει γι’ αυτν. Η διαπστωση αυτ εναι ορατ καθς προβλλει μπροστ μας το σνολο 

του ργου του, το σνολο των ερευνν και των αναζητσεν του. Διακρνει κανες ακμη τι αυτ 

η υπεθυνη στση του απναντι στην τχνη και τη ζω τον οδγησε σε μια προσωπικ τεχνοτροπα 

που συνδυζεται απ το να μρος με τη βαθι γνση της τοπικς ιστορας και απ το λλο με τη 

συνειδητοποηση της λαϊκς παρδοσης, πως διασθηκε και επιβωσε ς τις μρες μας.  

Η ζωγραφικ τχνη του Γιργου Τσιορη χει να ακμη πλεονκτημα.

Εναι σιωπηλρεμη και στοχαστικ. Η γαλνη που τη διακρνει αποκαλπτει ανησυχες και τον 

Σντομο βιογραφικ του Γιργου Τσιορη 

Ο Γιώργος Τσιούρης γεννήθηκε στα Γιάννενα . Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Επίσης, έκανε θεωρητικές και ιστορικές Σπουδές στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Συνέχισε τις Σπουδές του στην SCHOOL OF FINE ARTS του Οντάριο. Έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις στις οποίες το έργο του διακρίθηκε και βραβεύτηκε. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει 28 χρόνια στα ΤΕΙ Αθήνας στο Τμήμα Γραφιστικής ως Τακτικός Καθηγητής. Έλαβε μέρος σε σημαντικές διεθνείς και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει μονογραφία με τίτλο “το σχέδιο και το χρώμα μας αποκαλύπτουν”, εκδόσεις ΙΩΝ. Διδάσκει στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας 28 χρόνια ως μόνιμος καθηγητής στο Τμήμα γραφιστικής. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Βορρέ, στην έδρα της ΕΟΚ και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά και στο Ιταλικό Κοινοβούλιο. 

 

Δύο έργα του καλλιτέχνη






Περισσότερα για τον Γιώργο Τσιούρη

   

αριθμός επισκεπτών
    --