Πολιτισμός

"εκθέσεις"

Έκθεση γλυπτικών προτάσεων

Γιώργος Χουλιαράς «Ανολοκλήρωτα Έργα»

Διάρκεια Έκθεσης: 28 Μαΐου - 27 Ιουνίου 2009

 

Ή Αίθουσα Τέχνης "Καπλανών 5" φιλοξενεί, με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Χουλιαρά με έργα στο δημόσιο χώρο, την έκθεση γλυπτικών προτάσεων "Ανολοκλήρωτα Έργα", στην οποία και θα παρουσιαστούν μελέτες και έργα που δεν ευτύχησαν να ολοκληρωθούν.


Γιώργος Χουλιαράς

 

Ο Γιώργος Χουλιαράς γράφει για τα έργα που έμειναν ανολοκλήρωτα: "Mια ιδιαιτερότητα της Γλυπτικής, ανάμεσα σε πολλές άλλες, είναι το ότι επιτρέπει να μελετήσεις ένα έργο, στη διαδικασία ενός διαγωνισμού ή διαπραγματεύσεων με ιδιώτη πελάτη και αυτό να παραμείνει στο στάδιο της μελέτης. Δεν μιλώ, βέβαια, για έργα στη πορεία της δουλειάς ενός καλλιτέχνη που παρέμειναν στα σχέδια, κατόπιν  επιλογής του ίδιου. Μιλώ για μελέτες που δεν ολοκληρώθηκαν, παρά τη θέληση του καλλιτέχνη, καθώς και ιδέες για έργα, που θα ήθελε να κάνει ο ίδιος στο χώρο. Έχοντας σαν αποτέλεσμα, ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς ενός Γλύπτη να παραμένει άγνωστο και, κυρίως, αυτό που έχει σχέση με το δημόσιο χώρο.

Στη γλυπτική, το μεγάλο μέγεθος είναι αυτό που επιβάλλεται στο χώρο. Το μικρό όμως, μέγεθος δημιουργεί το δικό του μικρόκοσμο, αποπνέοντας, συγχρόνως, μια αίσθηση μνημειακότητας. Αυτός είναι ο λόγος που στις φωτογραφίσεις, οι μακέτες αποκτούν τελείως άλλες διαστάσεις από αυτές που πραγματικά έχουν.

Με αυτό το σκεπτικό, αποφάσισα, τώρα που μαζεύω τα έργα που έφτιαξα για το δημόσιο χώρο, ώστε να τα εκδώσω, σε βιβλίο, συγχρόνως να παρουσιάσω και έργα που δεν ευτύχησαν να ολοκληρωθούν στο χώρο. Ξεχασμένα και σκονισμένα σε γωνιές του εργαστηρίου, ξανακοιτώντας τα με την ευκαιρία της έκθεσης, άρχισαν να ζωντανεύουν μνήμες και εικόνες για έργα που ποτέ δεν έγιναν, μοιάζουν με απωθημένους έρωτες, που δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν..."

βιογραφικό σημείωμα του καλλιτέχνη►

Photo Album από την έκθεση

Το βιβλίο του Γιώργου Χουλιαρά

αριθμός επισκεπτών
    --