Πολιτισμός

"εκθέσεις"Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ – Μέτσοβο

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Ελληνική Ενδυμασία: Έντυπες πηγές 16°°-20°° αιώνα

από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

 

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ε. ΑΒΕΡΩΦ

23 Μαρτίου - 10 Μαΐου 2009

ΕΚΘΕΣΗ

Τον Μάρτιο του 2009 η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ πρόκειται να φιλοξενήσει την έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Η Ελληνική Ενδυμασία: Έντυπες πηγές 16ου-20ου αιώνα από τις Συλλογές τον Μουσείου Μπενάκη». Πρόκειται για τον τρίτο σταθμό της αξιόλογης αυτής έκθεσης, που μετά την επιτυχία της αρχικής παρουσίασής της στο Μουσείο Μπενάκη, ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη και στην Κέρκυρα. Η έκθεση στο Μέτσοβο θα διαρκέσει από τις 23 Μαρτίου μέχρι τις 10 Μαΐου 2009.

Οι απεικονίσεις ενδυμασιών από ευρωπαϊκές εκδόσεις των ξένων περιηγητών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα από τον 16ο έως και τις αρχές τον 20ού αιώνα, συνιστούν ένα θησαυρό οπτικών μαρτυριών για το ενδυματολογικό ρεπερτόριο των κατοίκων της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τα 220 χαρακτικά, τα οποία περιλαμβάνει η έκθεση, προσφέρονν στους θεατές τη δυνατότητα της γνωριμίας με ένα συναρπαστικό και άγνωστο εικονογραφικό υλικό. Η φαντασία στη σύνθεση των διαφόρων τμημάτων που απαρτίζουν την ελληνική φορεσιά, οι τολμηροί χρωματικοί συνδυασμοί, η σπάνια μορφολογική ποικιλία, η οπτική φαντασμαγορία και ο πλούτος των περίτεχνων κοσμημάτων έθελγαν το μολύβι των ξένων ζωγράφων-περιηγητών.

Η οργάνωση των εκθεμάτων παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης τοπικών ενδυματολογικών ιδιαιτεροτήτων, καθώς και διακρίσεων και κατηγοριών που διαμορφώθηκαν κατά τη περίοδο της τουρκοκρατίας και οι οποίες σχετίζονται με την Κοινωνική Διάρθρωση (κληρικοί-κοσμικοί), τα Ταξικά Στερεότυπα (άρχοντες, αστοί, χωρικοί), ακόμα και τις Επαγγελματικές Διαφοροποιήσεις (π.χ. στρατιωτικοί, έμποροι, ναυτικοί, ψαράδες, χορευτές, κ.λ.π.) Περιλαμβάνονται επίσης απεικονίσεις ενδυμασιών μέσα σε παραστάσεις πολυπρόσωπες, που αναπαριστούν ποικίλες εκδηλώσεις του νεοελληνικού βίου (π.χ. τοκετός, γάμος, χοροί, γεύματα κ.λ.π.)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Φανή-Μαρία Τσιγκάκου

ΧΟΡΗΓΟΙ: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα • Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε. • Γ. Καραβίας & Συνεργάτες - Ασφάλιση Έργων Τέχνης

Η πρόσκληση της εκδήλωσης

αριθμός επισκεπτών
    --