ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΛΗ  ΤΩΝ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

"Δράσεις Πολιτισμού"

 Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Ηπειρώτες Λογοτέχνες

Ν. Χουλιαράς: Σκιές ανθρώπων

 

της Παρής Σπίνου

 

«Οι εξοχές του νου» είναι ο τίτλος της νέας δουλειάς του Νίκου Χουλιαρά, που ο ίδιος χαρακτηρίζει «συνέχεια επεισοδίων από προηγούμενο σίριαλ».

Οι 34 πίνακες που εκθέτει στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9Α) μέχρι το τέλος του μήνα δημιουργούν φορτισμένη ατμόσφαιρα, υποβάλλουν με την ιδιόμορφη «σκοτεινή» χρωματική γκάμα, καταργούν τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό.

«Αυτές οι εικόνες που κάθε τόσο έρχονται απ' τα βαθιά για να συναντήσουν στην επιφάνεια του χαρτιού την άκρη του χεριού μου, είναι εικόνες που έχουν γεννηθεί πολύ πιο πριν εντός μου», σημειώνει ο ίδιος στον κατάλογο της έκθεσης. «Σκιές ανθρώπων είναι που με γνώριζαν καλά: άνθρωποι που αγάπησα γιατί δεν είχαν άλλους συγγενείς, γι' αυτό και τώρα κρύβονται κάτω από τ' άσπρο του χαρτιού περιμένοντας κάποιον σαν και μένα, αφού δεν είμαι τιποτ' άλλο παρά το είδος του πολύτιμα άχρηστου -που θα τις τραβήξει από κει και θα τις ελευθερώσει...».

Για το Νίκο Χουλιαρά η ζωγραφική είναι υπαρξιακή και μοναχική. «Προσπαθώ να βρω τα κομμάτια που μέ έχουν φτιάξει και να στείλω μήνυμα σε ανθρώπους που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με μένα. Ανθρώπους που έζησαν, αγάπησαν, μίσησαν», μας λέει ο ίδιος. «Πρέπει πρώτα να τα βρω, να τα πάω καλά με τον εαυτό μου για να μπορέσω μετά να τα πάω καλά με τους άλλους».

Ο ζωγράφος δεν αρνείται τις εμμονές του. Ωστόσο «κάθε φορά για μένα όταν αρχίζω να ζωγραφίσω όλα είναι διαφορετικά και τίποτα δεν είναι το ίδιο», συνεχίζει.

«Αν ήξερα τι πρόκειται να ζωγραφίζω δεν θα το έκανα. Είναι σκληρό το άσπρο χαρτί, όμως αυτό είναι το σπίτι μου κι όταν καταφέρω να φτάσω εκεί βρίσκομαι στο βασίλειό μου, ο βασιλιάς της μοναξιάς».

Η ποιητική ματιά δεν λείπει από το τελάρο του, όπως και από τα μυθιστορήματα και τα τραγούδια που γράφει. Οχι όμως τόσο συχνά, όσο παλαιότερα, την εποχή του Νέου Κύματος, οπότε τον γνωρίσαμε.

«Τραγούδια γράφω και τώρα, αλλά δεν μου κάνει κέφι να βγάζω δίσκους, γιατί ο κόσμος δεν τραγουδάει πια. Προτιμώ κι εγώ να τραγουδάω με τους φίλους μου. Το ίδιο γίνεται και με τα βιβλία. Τα περισσότερα είναι σαχλαμάρες γιατί έχει διαστραφεί το κοινό. Ετσι είναι όμως, η ζωή έχει απ' όλα μέσα, είναι τσίρκο...».

7 - 18/01/2004

◄πίσω στο Νίκο Χουλιαρά

 

   αριθμός επισκεπτών
       --