ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΛΗ  ΤΩΝ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

"Δράσεις Πολιτισμού"

 Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Ηπειρώτες Λογοτέχνες

Προσφώνηση του προέδρου της ΠΣΕ Κώστα Αλεξίου στην εκδήλωση
προς τιμή του Νίκου Χουλιαρά

                                                                                   

Παλαιά Βουλή  20/11/09

 

Κυρίες και Κύριοι

 


Κώστα Αλεξίου Πρόεδρος της ΠΣΕ

Σημαντικές  υπήρξαν μέχρι  σήμερα οι  προσπάθειες  της Συνομοσπονδίας μας  στην  ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής ηπειρωτικής δημιουργίας με πληθώρα παρουσιάσεων, στο ευρύ κοινό, βιβλίων και ποιητικών συλλόγων αλλά και εκθέσεων εικαστικών έργων. Δηλαδή των δημιουργημάτων και όχι τόσο των δημιουργών.

Ευνόητο λοιπόν υπήρξε και το χρέος της ΠΣΕ να καλύψει το κενό κάνοντας  πιο γνωστούς ευρύτερα, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τους φυσικούς συντελεστές προσωπικά (πορτρέτα) αυτής της δημιουργίας. Δηλαδή σύγχρονες  προσωπικότητες   των γραμμάτων και των τεχνών, τιμώντας τους παράλληλα για το έργο τους.

Η επιλογή, ως έναρξη της σειράς αυτής, στο πρόσωπο του Νίκου Χουλιαρά δεν υπήρξε τυχαία, μιας και αποτελεί αναμφισβήτητα μια σύνθετη και πολυσχιδή καλλιτεχνική φυσιογνωμία με σπάνια ευαισθησία και καταβολές βαθιά ριζωμένες στον τόπο του και στις παραδόσεις.

Απόρια νομοτελειακή της ευαισθησίας του, της εργατικότητάς του και του φυσικού του χαρίσματος, υπήρξε η πληθώρα των δημιουργημάτων του σ’ όλες τις μορφές της τέχνης που καταπιάστηκε, όπως και η αντίστοιχη καταξίωση που ανυπόκριτα απ’ όλους απέσπασε.

Παρόλο που σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών γλυπτική και σκηνογραφία, το κύριο βάρος της δημιουργίας του στράφηκε τόσο προς τη ζωγραφική όσο και στη λογοτεχνία  και ποίηση παράλληλα και προς τη μουσική, με στίχους και μελωδίες, καλύπτοντας έτσι σχεδόν κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Μόνο θέατρο δεν δίδαξε.

Η σημαντική προσφορά του στο γραπτό λόγο δεν καταδεικνύεται μόνο απ’ τις δεκάδες βιβλία και ποιήματα, αλλά κυρίως απ’ την απήχηση που βρήκαν με τη συγκομιδή τιμητικών διακρίσεων και βραβείων  στη χώρα μας, όπως απ’ την Ακαδημία Αθηνών, αλλά και διεθνώς.

Πλούσια επίσης και η παραγωγή του χρωστήρα του, με πληθώρα ατομικών εκθέσεων εδώ και στο εξωτερικό, με δημιουργήματα σημαντικά μερικά  απ’ τα οποία  κοσμούν όχι μόνο την εθνική μας πινακοθήκη, αλλά και ξένα μουσεία. Ολοκληρώνοντας εξ άλλου  τον κύκλο των καλλιτεχνικών του παρορμήσεων, με τη μουσική – απ’ τους πρωταγωνιστές  του νέου κύματος του ’60 – άφησε πολλές επιτυχίες τις οποίες ερμήνευσαν εξαίρετοι γνωστοί καλλιτέχνες.

Αυτόν  λοιπόν τον  ολοκληρωμένο τεχνίτη του λόγου, του χρωστήρα και του πενταγράμμου, με το πηγαίο και αηθαλές τάλαντο, καλούμαστε να γνωρίσουμε πιο  καλύτερα σήμερα από αναφορές για τον ίδιο και το έργο του από διακεκριμένους στον τομέα τους ειδικούς, καλύπτοντας έτσι με τις γνώσεις και το κύρος τους κάθε πτυχή της πολύπλευρης καλλιτεχνικής δημιουργίας του Νίκου Χουλιαρά.

 

   αριθμός επισκεπτών
       --