ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΛΗ  ΤΩΝ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

"Δράσεις Πολιτισμού"

 Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Ηπειρώτες Λογοτέχνες

Μιχάλης Γκανάς

Ο Ηπειρώτης ποιητής

   

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ

ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ  ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ

ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ  18/12/2009

 

 

Κυρίες και κύριοι

 Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος συνεχίζει και σήμερα τη δεύτερη παρουσίαση, από μια τεράστια σειρά συμπατριωτών μας, δηλαδή εκείνων που έχουν διακριθεί στις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες, στα πλαίσια ασφαλώς του ευρύτερου στόχου της, δηλαδή της ανάδειξης της πολιτιστικής ηπειρωτικής δημιουργίας και ιδιαίτερα των συντελεστών της, ως φυσικών προσώπων και το έργο τους.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί σ’ ότι αφορά στην  παρουσίαση εκείνων που διακρίθηκαν στο γραπτό λόγο, δηλαδή λογοτέχνες και ποιητές, η συνεργασία και η συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα του τμήματος Φιλοσοφικής κρίθηκε περισσότερο αναγκαία, ώστε τόσο η επιλογή, όσο και η παρουσίαση να γίνουν κατά το δυνατόν πληρέστερα και αντικειμενικά από κάθε πλευρά, χωρίς να αφήνονται  αισθητά κενά ή περιθώρια αμφισβήτησης.

Η διεξοδικότερη αναφορά  στους δημιουργούς, εν είδη πορτρέτων θα έλεγα, όπως και η συνολική και συνοπτική αποτίμηση του έργου τους, ώστε να καταστεί ευρύτερα γνωστό και κατανοητό, κρίθηκε επίσης αναγκαία, γιατί συνήθως κατά την παρουσίαση ενός έργου τους, δηλαδή ενός βιβλίου ή συλλογής ποιημάτων,  η αναφορά αναλυτικά εστιάζεται σ’ αυτό το ίδιο το δημιούργημα και ελάχιστα στο δημιουργό του σαν προσωπικότητα, όπως και σε όλο συνολικά το έργο του.

Έτσι λοιπόν σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση ν’ αναφερθούμε στο Μιχάλη Γκανά και στο έργο του, τιμώντας τον  ταυτόχρονα για τη σημαντική προσφορά του στην Ηπειρωτική και ευρύτερα  Ελληνική γραμματεία.

Συμπατριώτης μας λοιπόν, Ηπειρώτης, ο Μιχάλης Γκανάς από μια περιοχή της Θεσπρωτίας τη  Μουργκάνα  που πληγώθηκε όσο ελάχιστες, τόσο από  την  εμφυλιοπολεμική  συγκρούση, όσο και από τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα αυτής της χώρας.

Έζησε στο πετσί του, εξ απαλών ονύχων,  τα επακόλουθα αυτής  της  τραγωδίας με την αναγκαστική περιπλάνησή του εκτός Ελλάδος, χωρίς την πατρική παρουσία και προστασία, γεμίζοντας με  ανάλογες τραυματικές εμπειρίες, αλλά και αργότερα μετά την επάνοδό του στη χώρα το 1954.  Άνθρωπος του μόχθου και της βιοπάλης,  αλλά και της αναζήτησης και της δημιουργίας, ζει στην Αθήνα αφότου ήρθε να σπουδάσει Νομικά στην οικία σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών  και απ’ την οποία η πηγαία κλίση του στα γράμματα και πιο πολύ στην ποίηση του άλλαξε πορεία, με μια πλούσια έκτοτε δημιουργική δραστηριότητα. Δραστηριότητα γόνιμη που απέδωσε σειρά ποιητικών συλλογών, μεταφράσεων της Αρχαίας Ελληνικής γραμματείας και όχι μόνο, αλλά και πεζού λόγου, ενώ στίχοι του έτυχαν της επιλογής σημαντικών σύγχρονων συνθετών σε επιτυχίες που ερμηνεύτηκαν από εξαίρετους καλλιτέχνες.

Επόμενο λοιπόν να τιμηθεί το 1994 με το κρατικό βραβείο ποίησης, όπως και φέτος στο Κάιρο βραβείο Κώστα Καβάφη και το σημαντικότερο, ίσως κατά τη γνώμη μου, να τύχει της γενικής αναγνώρισης, όταν αποσπάσματα ή φράσεις και εικόνες απ’ το έργο του να αναφέρονται ως υπόδειγμα σε κάθε σχεδόν εκδήλωση σχετική με την νεοελληνική ποίηση. Επ’ αυτού διεξοδικότερα θα αναφερθεί ο κύριος ομιλητής, ποιητής και κριτικός κ. Θανάσης Μαρκόπουλος, τον οποίον ευχαριστώ εκ μέρους της Συνομοσπονδίας, όπως και τη συντονίστρια, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεωργία  Λαδογιάννη. Επίσης ευχαριστίες οφείλω να εκφράσω στον πρόεδρο της γερεράς  ομοσπονδίας Μουργκάνας, φίλο και συνεργάτη κ. Θωμά Σμπήτα για την προσφορά του στη συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, όπως ασφαλώς και όλους εσάς και πάνω απ’ όλα τον τιμώμενο στον οποίο εκ μέρους της Συνομοσπονδίας ας μας επιτρέψει να  απονήμουμε τιμητική πλακέτα την οποία φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς ο συμπατριώτης μας διακεκριμένος γλύπτης  καθηγητής της ΑΣΚΤ κ. Θόδωρος Παπαγιάννης, τον οποίον και ευχαριστούμε θερμά.

Πίσω στον Μιχάλη Γκανά

 

      αριθμός επισκεπτών