"Δράσεις Πολιτισμού"

 Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Ηπειρώτες Λογοτέχνες

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αίθουσα Παλιάς Βουλής, Μάιος, 28, 2010

 

Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ      Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ

 

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΚΑΙ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

Απολογισμός Α΄ Κύκλου

 


Γεωργία Λαδογιάννη

Κυρίες και κύριοι, Καλησπέρα.

Είναι η 5η εκδήλωση, σήμερα, αφιερωμένη στον Τάσο Πορφύρη, ένα ακόμα σύμβολο της σύγχρονης λογοτεχνίας που την τροφοδοτεί η βαθιά αγάπη για όσα ακριβά μας δίνουν ταυτότητα και ρίζες, για όσα δίνουν τόπο για την σκέψη και την συγκίνησή μας.

            Θέλω να σας ευχαριστήσω που με την παρουσία σας δείξατε πόσο χρειαζόμαστε τους λογοτέχνες και πόσο εκτιμάτε τις πολιτικές για τον πολιτισμό, όπως οι εκδηλώσεις αυτές, που πραγματοποιεί η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

            Όπως γίνεται κατανοητό, η αποψινή εκδήλωση ολοκληρώνει έναν Α΄ Κύκλο, χωρίς ταυτόχρονα να έχουμε προλάβει την παρουσίαση όλων των λογοτεχνών που είχαμε προγραμματίσει. Κι εδώ είναι ο χρόνος που μας επέβαλε αυτή την παρέκκλιση (: αρχίσαμε λόγω των εκλογών αργότερα, τελειώνουμε λόγω της ζέστης και της κρίσης νωρίτερα).

Όμως εκείνο που έχει σημασία είναι αυτό που έγινε, το ίδιο το γεγονός των εκδηλώσεων, που τόσο ως περιεχόμενο όσο και ως μορφή, θέτει σε νέες βάσεις το ζήτημα της παρέμβασης στον πολιτισμό. Αν θα είχαμε να κάνουμε κάτι σαν απολογισμό, το πρώτο που θα σημειώναμε θα ήταν η συνεργασία ενός φορέα με ισχυρή αντιπροσωπευτική βάση, όπως είναι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, και ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος, του Π.Ι., που αναλαμβάνει την επιστημονική ευθύνη αλλά και απολαμβάνει το ‘αγαθό’ που του προσφέρει η Πανηπειρωτική: την επικοινωνία με την εξωπανεπιστημιακή κοινωνία. Δεν χρειάζεται, νομίζω, περαιτέρω ανάλυση της σημασίας που έχει το γεγονός και της ανάγκης να σκεφτούμε ότι μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο πρότυπο για πολλές ακόμα δράσεις, με επιτυχία και θετικά αποτελέσματα.

Από την δική μας πλευρά, αισθανόμαστε ότι εμείς οι πανεπιστημιακοί επιστρέφουμε ένα μέρος του κοινωνικού μας χρέους, προς την κοινωνία που μας έδωσε τις δυνατότητες να μορφωθούμε. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε θερμά τους ανθρώπους της Πανηπειρωτικής (τον Πρόεδρο και το Δ.Σ., τον κ. Αλεξίου και τον Γραμματέα κ. Κατσένη, φυσικά και τους Συλλόγους και τα Δ.Σ.) που αποφάσισαν εκδηλώσεις τόσο ξεχωριστές, υψηλότατου επιπέδου, με διάρκεια και τακτικότητα, με απαιτήσεις και μεγάλες δαπάνες. Της δόθηκε η ευκαιρία να επιβεβαιώσει πόσο θερμοί συμπαραστάτες είναι οι Σύλλογοι της Συνομοσπονδίας, που ορισμένοι ανέλαβαν το σοβαρό κόστος ορισμένων εκδηλώσεων, και κυρίως η συμπαράσταση όλων υμών και ημών.

Ένα ακόμη σημείο θα πρέπει να θιγεί: οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν ένα φόρουμ της τέχνης του λόγου και της λογοτεχνικής κριτικής. Τα έργα που ακούστηκαν, οι μελέτες που παρουσιάστηκαν, οι ίδιοι οι λογοτέχνες, οι κριτικοί και οι φιλόλογοι που πέρασαν από το βήμα ανέδειξαν τις εκδηλώσεις σε γεγονός με ειδική βαρύτητα στα δρώμενα της ακαδημαϊκής χρονιάς που ολοκληρώνεται.

Αλλά ένας βαθύς λόγος εκτίμησης θα πρέπει να απευθυνθεί στον ξεχωριστό δημιουργό της ελληνικής γλυπτικής, τον Θόδωρο Παπαγιάννη, που χάρισε την έμπνευση και την τέχνη και τις χάραξε στις επιφάνειες του μπρούντζου των μεταλίων που δόθηκαν στους λογοτέχνες.

Κι ακόμη: η σημασία αυτών των εκδηλώσεων μεγιστοποιείται γιατί ένας άνθρωπος προικισμένος με πάθος δημιουργικό και προσφοράς στη συλλογική προσπάθεια, πήρε την πρωτοβουλία να ταξιδέψει στον ασύνορο χρόνο και χώρο τόσο τις ίδιες τις εκδηλώσεις όσο και την πλαισίωσή τους με σημαντικότατο εγκυκλοπεδικό, φιλολογικό, εκδοτικό και εικαστικό υλικό. Είναι ο Ναπολέων Ροντογιάννης και η ιστοσελίδα του www.giannena-e.gr .

Η σημασία των εκδηλώσεων θέλω να πιστεύω ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από όσα σύντομα προσπάθησα να θίξω, ενώ η επιτυχία τους είναι πρόσθετο κίνητρο για την συνέχισή τους. Είμαι σίγουρη ότι εγκαίρως θα είμαστε σε θέση να την ανακοινώσουμε.  

 

Στη σημερινή εκδήλωση παρευρίσκονται δύο αγαπητοί συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης. Η καθηγήτρια κυρία Σεμά Σανταλτζή, κλασική φιλόλογος, πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών Γλωσσών, όπου και ο Τομέας Ελληνικής Γλώσσας και λογοτεχνίας, και ο κ.      , Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, του Τμήματος Καλών Τεχνών. Και ακόμα ένα μέλος της νέας γενιάς του Τούρκων νεοελληνιστών που τώρα σχηματίζεται και το Π.Ι. συμβάλλει πολύ σε αυτό, ο  φοιτητής μας, ο Φαρετίν   . Τους καλωσορίζουμε και τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους.

 

Στην εκδήλωσή μας: τον ποιητή και πεζογράφο Τάσο Πορφύρη θα παρουσιάσουν δύο ξεχωριστοί ομιλητές. Και θα εξηγήσω αμέσως γιατί είναι ξεχωριστοί. Πρώτα ο κ. Παγανός

Ο κ. Κούγκουλος, με καλό κριτικό έργο και επιτυχημένος φιλόλογος, διδάσκων, και όχι μόνο, την ελληνική γλώσσα και τη λογοτεχνία στο Π.Α., ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή Η Ήπειρος ως λογοτεχνικός μύθος στους Ηπειρώτες λογοτέχνες, στο Π.Ι., με την δική μου επίβλεψη, και είναι ο πρώτος που μελετά σε επίπεδο διδακτορικής διατριβής τη σχέση της φαντασιακής και της πραγματικής Ηπείρου, στη λογοτεχνία των Ηπειρωτών, μετά το 1945.

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

 

◄πίσω στις Δράσεις Πολιτισμού

  

   αριθμός επισκεπτών
       --