"Δράσεις Πολιτισμού"

 Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Ηπειρώτες Λογοτέχνες

Πορφύρης Τάσος

Κείμενα του Ηπειρώτη Λογοτέχνη

"Η ΚΑΡΤΑ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ"


Τάσος Πορφύρης

Το τρόλλεϋ φίσκα καθώς ξεκινούσε από τη στάση της πλατείας Κάνιγγος. Ο παππούλης τα κατάφερε και ανέβηκε την τελευταία στιγμή κι έψαχνε εναγωνίως με το σβησμένο του βλέμμα για θέση. Ένας μεσόκοπος σηκώθηκε από τη θέση του λέγοντάς του: _Ελάτε, καθίστε. _Σας ευχαριστώ, ψέλλισε ο παππούς και βολεύτηκε τοποθετώντας ανάμεσα στα πόδια του μια νάιλον σακούλα με ψώνια. Αμέσως μετά άρχισε να ψάχνει το πορτοφόλι του για το εισιτήριο. Εκείνη τη στιγμή να σου φάντης μπαστούνι ο ελεγκτής: _Παρακαλώ τα εισιτήριά σας. _Ορίστε το εισιτήριο, είπε ο παππούλης, μονάχα που δεν πρόλαβα να το ακυρώσω, δεν με κρατούν τα πόδια μου κι έψαχνα πρώτα για θέση ` παρακαλώ, ακυρώστε το εσείς. _Υποψιάζομαι πως με δουλεύετε άγρια. Σας ξέρω εσάς από την καλή ` προσπαθείτε να μετακινηθείτε τζάμπα και βρίσκετε ένα σωρό τρόπους να το καταφέρετε. Παρακαλώ τα στοιχεία σας. _Τι να τα κάνετε τα στοιχεία μου; _Μα για την απόδειξη που θα σας κόψω. Πρέπει να πληρώσετε πρόστιμο ` το εικοσαπλάσιο του αντιτίμου. _Δεν έχω τόσα χρήματα μαζί μου. _Δεν πειράζει, θα το πληρώσετε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. που ανήκετε. Ο παππούλης έτεινε την ταυτότητά του προς τον ελεγκτή ` «εν ριπή οφθαλμού» ένας επιβάτης άρπαξε την ταυτότητα κι απευθυνόμενος στον ελεγκτή του ’σουρε τα εξ αμάξης για την περιφρόνησή του προς τον ηλικιωμένο επιβάτη. Εκείνος διαμαρτυρήθηκε έντονα για την χειρονομία και ο καυγάς άναψε. Με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων καταλάγιασαν οι «εχθροπραξίες» και ο ελεγκτής αφού έδωσε την απόδειξη στον παππούλη προχώρησε στον έλεγχο των υπολοίπων επιβατών.

Κάποτε έφτασε και σε μένα. _Το εισιτήριό σας. _ Δεν έχω. -Δεν έχετε εισιτήριο; _Όχι. _Λυπάμαι, μα θα πρέπει να σας κόψω απόδειξη με το πρόστιμο. Αφού αντέγραψε τα στοιχεία μου από την ταυτότητα που του έτεινα χωρίς να προλάβει να την ζητήσει, απαίτησε να πληρώσω το πρόστιμο. Του είπα πως δεν πληρώνω κι άρχισαν να τρέμουν τα χέρια του και να φωνάζει: _Θα με τρελάνετε εσείς σήμερα! Ο ένας μου δίνει εισιτήριο μη ακυρωμένο, ο άλλος αρνείται να πληρώσει! Οδηγέ σταμάτα, είπε απευθυνόμενος στον οδηγό του τρόλλεϋ. Ο οδηγός υπάκουσε. Συμπτωματικά ένας αστυφύλαξ της τροχαίας βρισκόταν στο πεζοδρόμιο. Ο ελεγκτής κατέβηκε, κάτι του ψιθύρισε και να σου το όργανο να με ερωτά: _Γιατί δεν πληρώνετε το πρόστιμο; _Γιατί έχω κάρτα απεριορίστων διαδρομών, του απάντησα. _ Γιατί δεν το είπατε στον ελεγκτή; _Γιατί δεν με ρώτησε αν έχω κάρτα, όλο για εισιτήρια ρωτούσε ` και για έναν επί πλέον λόγο. Γιατί φέρθηκε εντελώς απολίτιστα -βάναυσα μπορώ να πω- στον υπερήλικα επιβάτη ` ξέρει αυτός σε ποιον. Και το ξέρουν και οι υπόλοιποι επιβάτες. Ο ελεγκτής άρχισε να αφρίζει. _Μα κύριε, έκοψα απόδειξη, τι θα γίνει; Του είπα πως υπήρχαν δύο τρόποι να τακτοποιηθεί το θέμα. Ο ένας ήταν να πληρώσει αυτός το πρόστιμο και ο άλλος -ο πλέον ανώδυνος- να ξαναβάλει την απόδειξη στο στέλεχος καρφιτσώνοντάς την και να γράψει επάνω της: «άκυρον λόγω βλακείας». Το επιβατικό κοινό ξέσπασε: _Καλά να πάθεις, σου χρειαζότανε` και ο παππούλης είχε ξεραθεί στα γέλια κι ανάμεσά τους έλεγε: _Αχ παιδάκι μου να ζήσεις ` χαλάλι το πρόστιμο. Χρόνια είχα να γελάσω έτσι. Ο αστυφύλακας κατέβηκε κι όπως ήταν μυστακοφόρος σαν να διέκρινα ένα αδιόρατο χαμόγελο. Μαζί του κατέβηκε κι ο ελεγκτής. Άξιος ο μισθός του!

Αυτά βέβαια δια το «δέον γενέσθαι». Τα πράγματα δεν γίναν έτσι αλλά εντελώς διαφορετικά. Παρακαλώ σκεφτείτε ό,τι θέλετε. Ας μην τα κάνω όλα εγώ! Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να το παίξετε συγγραφείς! Όλοι γράφουν την σήμερον ημέραν, ακόμα κι εγώ!

Τάσος Πορφύρης           

◄Πίσω στα κείμενα του Τάσου Πορφύρη

   αριθμός επισκεπτών
       --