Πολιτισμός

"χορός"

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΕΝ ΧΟΡΩ», ΣΤΟ ΗΠΕΙΡΟΣ TV1

Υπεύθυνοι παραγωγής: Ηλίας Γκαρτζονίκας (6945 991763), Δημήτρης Γκαρτζονίκας.

Δικτυακός τόπος: www.enxoro.gr και www.youtube.com/enxoro.

Email:  enxoro@enxoro.gr 

 

----------------------------------------------------------------------------------------

Ιωάννινα    27/1/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

 

«Βλαχόφωνος ελληνισμός», μέρος Β΄, από την τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ»

 

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος της εκπομπής «Εν Χορώ» που αναφέρεται στον «Βλαχόφωνο ελληνισμό», θα προβληθεί την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011, από τον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1» των Ιωαννίνων.

Στις συνολικά τρεις περίπου ώρες των εκπομπών παρουσιάζονται στοιχεία της ιστορίας των βλαχόφωνων Ελλήνων, του γλωσσικού ιδιώματος, των εθίμων, του γάμου, της φορεσιάς, των χορών και τραγουδιών, της μαγειρικής και υφαντικής τέχνης, του νομαδισμού, της αρχιτεκτονικής, της διασποράς στον ελληνικό και βαλκανικό χώρο κ.α.

Παράλληλα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και χοροί από το φετινό πανελλήνιο αντάμωμα διανθίζουν την εκπομπή, ενώ σημαντικοί προσκεκλημένοι καταθέτουν την άποψή τους για τα διαφορά στοιχεία που την συνθέτουν.

Το 2ο μέρος θα επαναληφθεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 2.00 μμ.

Υπεύθυνοι παραγωγής είναι οι κκ Ηλίας και Δημήτρης Γκαρτζονίκας.

Ο δικτυακός τόπος της παραγωγής είναι: www.enxoro.gr και www.youtube.com/enxoro     

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

 

«Βλαχόφωνος ελληνισμός» από την τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ»

 

Με μια σημαντική στιγμή άρχισε το 2011 για την τηλεοπτική παραγωγή «Εν Χορώ» των Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα, που προβάλλεται στα Γιάννινα από τον σταθμό «Ήπειρος TV1», αφού η εκπομπή «Εν Χορώ στην Κωνσταντινούπολη» προβλήθηκε στην Πόλη ενώπιων του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου και μελών της Ιεράς Συνόδου, σε εκδήλωση του Συλλόγου Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου Κωνσταντινουπόλεως.

Επρόκειτο για την καταγραφή του οδοιπορικού του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών στην Πόλη το περασμένο καλοκαίρι.  

Η 11η χρονιά συνεχίζεται με την εκπομπή «Βλαχόφωνος ελληνισμός».

 Ιστορία των Βλάχων, γλωσσικό ιδίωμα, έθιμα, παραδόσεις, χοροί, διασπορά στον ελληνικό και βαλκανικό χώρο και άλλα στοιχεία, παρατίθενται κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων με προσκεκλημένους επιστήμονες, γνώστες του αντικειμένου.

Η εκπομπή θα προβληθεί σε δύο μέρη.

Το πρώτο την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στις 10.00 μμ (επανάληψη Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2.00 μμ) και το 2ο την επόμενη Παρασκευή στις 10.00 μμ.

Ο δικτυακός τόπος της είναι: www.enxoro.gr και www.youtube.com/enxoro

 

-------------------------------------------------------------------------------------

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μέγα Ρεύμα Κων/πολης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος στην προβολή της εκπομπής «Εν Χορώ στην Κωνσταντινούπολη».αριθμός επισκεπτών
    --