Πολιτισμός

"χορός"

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Ιωάννινα  16/07/2009  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Π.Κ. ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

 

Επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Λιθουανία έχοντας πετύχει τη μεγαλύτερη διάκριση στην εικοσιπεντάχρονη ιστορία του, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Συγκεκριμένα, συμμετέχοντας στο 3ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Παράδοσης «το λουλούδι του ήλιου»,  στην πόλη Σιαουλί της Λιθουανίας, κατέκτησε την πρώτη θέση και το χρυσό βραβείο στην μεγάλη κατηγορία του παραδοσιακού χορού και την τρίτη θέση με το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία του παραδοσιακού τραγουδιού.

Έντεκα κράτη του κόσμου (Ελλάδα, Γεωργία, Λιθουανία, Νότια Κορέα, Ινδία, Τουρκία, Βουλγαρία, Γαλλία, Σλοβενία, Ρουμανία, Πολωνία) με 20 σχήματα συμμετείχαν στο διαγωνισμό, όπου μέσα από επίπονη διαδικασία και πάνω στα υψηλά στάνταρ του Διεθνούς Οργανισμού IOV, που εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο της παγκοσμίου IOV, Rikus Draijer, επιδόθηκαν σε ένα δυνατό διαγωνισμό, μέσα στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας.

Το γιαννιώτικο συγκρότημα, που εκπροσώπησε την Ελλάδα, δίνοντας δείγματα του υψηλού επιπέδου που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, συμμετείχε στη σημαντικότερη κατηγορία από τις έξι, αυτή του παραδοσιακού χορού καθώς και στην τέταρτη, αυτή του παραδοσιακού τραγουδιού, αφού είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα από λίγα συγκροτήματα στη χώρα όπου οι ίδιοι οι χορευτές του έχουν τη δυνατότητα να τραγουδούν πάνω από 150 τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Στην αντίστροφή μέτρηση της τελετής απονομής, από την 6η προς την 1η κατηγορία, το πρώτο επίσημο διεθνές βραβείο στην ιστορία του συγκροτήματος, για την τρίτη θέση στο τραγούδι, ήταν γεγονός και τα πανηγύρια άρχισαν.

Και όταν, φτάνοντας στην 1η κατηγορία, ανακοινώθηκε ότι το χρυσό βραβείο για το χορό, ξαναπαίρνει το ελληνικό συγκρότημα, προσπερνώντας πολύ σημαντικές δυνάμεις του χορού, ιδίως της Ανατολικής Ευρώπης, εκεί εκτυλίχτηκαν στιγμές ανεπανάληπτες.

 Όλοι μια αγκαλιά, γελώντας, κλαίγοντας και τραγουδώντας γύρω από τις σημαίες της Ελλάδας και του Δήμου Ιωαννιτών, έζησαν ό,τι πιο όμορφο είχαν βιώσει στην καλλιτεχνική τους πορεία, αντιλαμβανόμενοι ότι οι χιλιάδες ώρες δουλειάς, οι εκατοντάδες παραστάσεις σε όλα τα επίπεδα, η πίεση και αρκετές φορές οι στερήσεις προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, άξιζαν τελικά τον κόπο.

Τα θερμά συγχαρητήρια των άλλων κρατών, των διοργανωτών και του αντιπροέδρου της παγκόσμιας οργάνωσης IOV, οι αλλεπάλληλες συνεντεύξεις στα ΜΜΕ που κάλυπταν το γεγονός, συνέχισαν την όμορφη βραδιά που ολοκληρώθηκε με χορό και τραγούδι στους δρόμους της πόλης παρέα με πλήθος ντόπιων πολιτών που ακολουθούσαν για ώρα το συγκρότημα.  

Το φεστιβάλ εντάσσονταν στα πλαίσια του εορτασμού της χιλιετίας από την ίδρυση της Λιθουανίας και ήταν από τα σημαντικότερα γεγονότα στη βόρεια περιφέρεια αυτής της βαλτικής χώρας της ευρωπαϊκής ένωσης.

Συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο εκδηλώσεων του Διεθνούς Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης (σε σχέση με την ΟΥΝΕΣΚΟ) και αξιολογείται από τα υψηλά στάνταρ του, που αναφέρονται σε σχετικούς πίνακες στο καταστατικό του.

Στις έξι μέρες που διήρκησε, παρουσιάστηκαν πάνω από 40 ώρες «ζωντανής» δράσης από 650 περίπου συμμετέχοντες.

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, ανεβαίνοντας επίπεδο, εντάσσεται πια όχι μόνο στον κατάλογο όσων συμμετέχουν σε διεθνή διαγωνιστικά φεστιβάλ, αλλά και σε αυτόν των επίσημα βραβευθέντων σε αυτά. Επίσης κατοχυρώνεται στον ευρύτερο χώρο των Συγκροτημάτων, ως ένα Τμήμα που μπορούν οι χορευτές του να αντεπεξέρχονται το ίδιο καλά σε πολλά επιμέρους στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού, όπως ο χορός και το τραγούδι, από τους ίδιους τους χορευτές.

Στα σημαντικά γεγονότα των ημερών στη βαλτική χώρα συμπεριλαμβάνεται η επίσημη επίσκεψη  αντιπροσωπείας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λιθουανία, όπου με επικεφαλείς τους κκ. Παναγιώτη Καρύδη και Νικόλαο Πασσαδέλη, ταξίδεψαν από την πρωτεύουσα Βίλνιους 214 χλμ ώστε να παρακολουθήσουν το διαγωνισμό συμπαραστεκόμενοι στο ελληνικό συγκρότημα, δείχνοντας με αυτήν την  ενέργεια τη σημασία που απέδιδε η ελληνική πρεσβεία στη συγκεκριμένη πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών.

 

Οι συντελεστές της «χρυσής» στιγμής για το συγκρότημα, ήταν:

Διδασκαλία- Επιμέλεια προγραμμάτων- Σκηνική παρουσίαση:

Γκαρτζονίκας Ηλίας, Νούσιας Νίκος.

Στην κατηγορία χορού (1η θέση), χόρεψαν οι:

Κούρτης Κώστας, Ζιώγας Γιώργος, Μητρογιάννης Λεωνίδας, Γκαρτζονίκας Ηλίας, Νούσιας Νίκος, Τσιγγούλης Αχιλλέας, Στύλος Χρήστος, Κώτσης Δημήτρης, Κατσούρας Θανάσης, Αυδίκος Βασίλης, Βώσιος Νίκος, Γιάννούλας Δημήτρης, Μιζάρας Παναγιώτης, Τζόκα Δέσποινα, Βαγγέλη Ναταλία, Ζηκοπούλου Ιωάννα, Γκατζόγια Δήμητρα, Μπίστα Βιβή, Λαγοπούλου Κατερίνα, Οικονόμου Ελίνα, Κούρτη Εύη, Βλάχου Γεωργία, Κούγκουλη Μαρίνα, Σωτηρακοπούλου Ελένη, Δράμαλη Σοφία.

Στην κατηγορία του τραγουδιού (3η θέση), ερμήνευσαν τα τραγούδια οι χορεύτριες:

Τζόκα Δέσποινα, Βαγγέλη Ναταλία, Ζηκοπούλου Ιωάννα, Γκατζόγια Δήμητρα, Μπίστα Βιβή, Λαγοπούλου Κατερίνα, Οικονόμου Ελίνα, Κούρτη Εύη, Βλάχου Γεωργία, Δράμαλη Σοφία.

Μουσικοί:

Χαλιγιάννης Θωμάς (κλαρίνο), Μπατσής Νίκος (ακορντεόν), Ζώης Διονύσης (ντέφι, τουμπελέρκι, νταούλι).

Γραμματέας:

Μπαρμπούτης Γιώργος.

Υπεύθυνη Ιματιοθήκης:

Ελένη Φώτου

 

Φωτογραφίες από τη Λιθουανία και τη βράβευση

 

 

αριθμός επισκεπτών
    --