Πολιτισμός

"μουσική"

"Η ΠΙΟ ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΟΡΦΗ ΑΡΜΟΝΙΑΣ"
ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ   9  ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ,  ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

 

Βαγγέλης Κώτσου

 

Ο Βαγγέλης Κώτσου γεννήθηκε στην Αθήνα από Ηπειρώτες γονείς που τον γαλούχησαν με το ηπειρώτικο δημοτικό τραγούδι και τα ηπειρώτικα πολυφωνικά ακούσματα.

Με το πηγαίο ταλέντο του και τις ιδιαίτερες σπουδές του κατάφερε να διακριθεί στη μουσική από την ηλικία των επτά ετών.

 

Είναι καθηγητής στη σχολή μουσικολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Εθνικομουσικολογίας με ειδίκευση στο Πολυφωνικό τραγούδι Ηπείρου και συνεργαζόμενος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Τυφλίδας Γεωργίας στο τμήμα του πολυφωνικού τραγουδιού.

Το 2000 μετά από πρόσκληση του WORLD MUSIC INSTITUTE των ΗΠΑ παρέδωσε μαθήματα πολυφωνικού τραγουδιού σε ειδικό κοινό 10.000 μουσικών με ειδικό σύστημα εικονοτηλεκπαίδευσης.

Από το 1990 διδάσκει πολυφωνικό, παραδοσιακό τραγούδι και χορωδία στο Λύκειο Ελληνίδων, στο ΕΛΚΕΛΑΜ, στο Ίδρυμα ΖΗΣΗ, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, στο σωματείο ΕΛΛΟΙ, στην Πνευματική κίνηση Βορείων Προαστείων, στο Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού και στον σύλλογο Μορφές Εκφρασης.

Έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων σε παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής στο “Hρώδειο», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία.

Έχει συνεργασθεί με τον Κίμωνα Καρά, τον Λάμπρο Λιάβα, τον Στέφανο Βασιλειάδη, την ομάδα ΜΕΛΜΟΚΕ,

τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στην παράσταση «Και με φως και με θάνατο ακαταπαύστως» και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στην τελετή έναρξης του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου το 1997  στην Αθήνα.

Σαν τραγουδιστής έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραγωγές

καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως η Δήμητρα Γαλάνη και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Από το 1995 είναι υπεύθυνος του πολυφωνικού σχήματος «Κτισμάτων» ενώ είναι ιδρυτής και υπεύθυνος του πολυφωνικού σχήματος «Ηπείρου».

Για το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, τις καλλιτεχνικές και οργανωτικές επιμέλειες μεγάλων μουσικών παραγωγών και την εν γένη πλούσια δράση του, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.

Σήμερα, συνεχίζει τη διαδρομή του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας σαν διευθυντής ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής, διευθυντής και τραγουδιστής πολυφωνικού τραγουδιού, καθηγητής πολυφωνικού τραγουδιού, τραγουδιστής παραδοσιακού τραγουδιού, επιμελητής μουσικών παραγωγών, συγγραφέας και ερευνητής.

Με την πληθωρική παρουσία του συνεχίζει την παράδοση των μουσικανθρώπων και τραγουδιστάδων της Ηπείρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι τιμή μας λοιπόν, να τον έχουμε απόψε μαζί μας εδώ, αυτόν και τους υπόλοιπους συνεργάτες του σ΄ αυτό το μουσικό ταξίδι στην πιο αρχέγονη μορφή αρμονίας.

Ήρθε η στιγμή,  να τους δώσουμε τη σκυτάλη να μας υποδεχθούν με τη μουσική τους.

 

 ◄ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

   αριθμός επισκεπτών
       --