"Δράσεις Πολιτισμού"

 Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Ηπειρώτες Λογοτέχνες

ΤΑΣΟΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ

Ποιητής-σύμβολο της

σύγχρονης λογοτεχνίας

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας τίμησε τον καταξιωμένο  Γιαννιώτη δημιουργό

 

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

Φωτογραφίες του Κώστα Μπατσή

 

Με την παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του Ηπειρώτη δημιουργού, ποιητή και πεζογράφου Τάσου Πορφύρη και τη βράβευσή του για την πολύτιμη προσφορά του στη λογοτεχνία με την απονομή τιμητικής πλακέτας, έκλεισε ο πρώτος κύκλος σειράς εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με στόχο την ανάδειξη της ηπειρώτικης πολιτισμικής δημιουργίας και τους σύγχρονους συμπατριώτες συγγραφείς, ποιητές, εικαστικούς και ιστορικούς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο λαμπρό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα, παρουσία ομότεχνων και πλήθους συμπατριωτών του τιμώμενου, καταγωμένου  απ΄τον Άγιο Κοσμά Πωγωνίου, περιοχή ιστορική, ιδιαιτέρου κάλλους, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Η υποδοχή των προσκεκλημένων έγινε από τον Έφορο πολιτισμού της Πανηπειρωτικής,  κ. Αλέξανδρο  Αλεξανδρίδη, ο οποίος αφού τους καλωσόρισε έκανε κατατοπιστική αναφορά  στους συντελεστές της εκδήλωσης, τους παρουσιαστές και τον τιμώμενο.

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Κώστας Αλεξίου, έκανε σύντομη ενημέρωση για τη συμβολή της Συνομοσπονδίας στην ανάδειξη της ηπειρώτικης πνευματικής και εικαστικής δημιουργίας και ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την αγαστή συνεργασία του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του πρώτου κύκλου, οι οποίες θα συνεχιστούν και πάλι από τον προσεχή Σεπτέμβρη. Ευχαρίστησε επίσης  τις Ομοσπονδίες και Αδελφότητες της ηπειρώτικης αποδημίας που στάθηκαν αρωγοί στο έργο της, αγκαλιάζοντας αυτό και συνδράμοντας οικονομικά στην πραγμάτωσή του. Μεταξύ αυτών και η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, χορηγού της περιγραφόμενης εκδήλωσης, ο πρόεδρος της οποίας κ. Σταύρος Παππάς απηύθυνε λιτή προσφώνηση, αποστέλλοντας το μήνυμα πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό παρόμοιων κινήσεων, τις οποίες θα πρέπει να αγκαλιάσει το σύνολο των ηπειρώτικων σωματείων.

«Ψυχή» της βραδιάς η πανταχού παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις ως ομιλήτρια, παρουσιάστρια και συντονίστρια, επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εκπρόσωπός του, κυρία Γεωργία Λαδογιάννη. Με το μεστό, συγκροτημένο λόγο και τη μειλίχια εκφορά του μίλησε για την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα παρόμοιων εκδηλώσεων που τιμούν τους σύγχρονους Ηπειρώτες δημιουργούς και  προβάλλουν το έργο τους. Και φυσικά έκανε τη δέουσα παρουσίαση της προσφοράς και της προσωπικότητας του τιμώμενου Τάσου Πορφύρη.

Για το ποιητικό και πεζογραφικό έργο του  παρουσιαζόμενου έκαναν εκτενή αναφορά ο φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας κ. Γιώργος Δ. Παγανός και ο νεοελληνιστής, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μελετητής των σύγχρονων Ηπειρωτών δημιουργών, συγγραφέων και ποιητών, κ. Θανάσης Β. Κούγκουλος. Αναφερόμενοι σ΄αυτόν ξεκίνησαν από το 1961, χρονιά κατά την οποία έκανε την πρώτη του ποιητική κατάθεση με τη συλλογή «Νεμέρτσκα», ένα όνομα, μια περιοχή, ένα βουνό που ρίχνει προστατευτικά τη σκιά του πάνω από το γενέθλιο τόπο του ποιητή, τον Άγιο Κοσμά.

Εραστής αυτού του τόπου ο Τ. Πορφύρης, στάθηκε με έντονη ευαισθησία πάνω απ΄αυτόν και με συντεταγμένες τον  ίδιο τον  τόπο και το χρόνο, δημιούργησε βγάζοντας όλα τα αποθέματα της ψυχής και της θύμισής του όλα όσα ανεξίτηλα είχε ζήσει,  αποκομίσει  και χαράξει  στη μνήμη του τα τρυφερά και ευαίσθητα χρόνια της αθωότητας: άνθρωποι, χωριό, φύση, ήθη, έθιμα, ιστορίες, καταστάσεις, ελπίδες, προσδοκίες, φτώχεια, δυστυχία, πείνα, απογοητεύσεις.

Με διεισδυτική ματιά «ξεγύμνωσαν» το πνεύμα και τις ενοράσεις του Πορφύρη και ανέλυσαν το μύθο του γενέθλιου τόπου όπως, πιθανόν, καθοδήγησαν το δημιουργό, και όπως αυτός αναβλύζει μέσα από τα διηγήματά του, μας έκαναν κοινωνούς εκτός του ποιητικού και του πεζογραφικού του έργου, που μας ήρθε πολύ αργότερα, μόλις το 2006, λέγοντάς μας πως τα διηγήματά του έχουν αφηγηματικό χαρακτήρα, τα οποία περιέχουν στοιχεία μυθιστορήματος.

Συμπερασματικά ο Τάσος Πορφύρης, όπως πηγάζει μέσα από το πλούσιο έργο του, στάθηκε με αγάπη και σεβασμό, με αγνή λατρεία πάνω από το γενέθλιο τόπο και με σπάνια λογοτεχνική μαεστρία μας έδωσε  ως καλός αφηγητής και άριστος τεχνίτης του λόγου και του στίχου σπαράγματα από την προσωπική ζωή και ιστορία του, και δική μας, θα τολμούσα να ομολογήσω. Σπαράγματα συλλεγμένα με επιμονή και υπομονή από την ανεξάντλητη μνήμη και εμπειρία. Δικαίως, λοιπόν,  κατατάσσεται ανάμεσα στα σύμβολα της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Ο ίδιος ο ποιητής μας μίλησε για την αγάπη του προς την πατρώα γης, τις εμπνεύσεις και τα έργα του και εν μέσω θερμοτάτων χειροκροτημάτων διάβασε ποιήματά του απ΄όλες τις συλλογές του.

Την τιμητική πλακέτα που του απονεμήθηκε φιλοτέχνησε ο καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, γλύπτης κ. Θόδωρος Παπαγιάννης. Την όλη επιμέλεια της εκδήλωσης, εικαστική και οπτικοακουστική, είχε ο ακάματος κ. Ναπολέων Ροντογιάννης. 

Συγχαρητήρια σε όλους και… ραντεβού το Σεπτέμβρη.

  

φωτογραφίες από την εκδήλωση



Φωτογραφίες του Κώστα Μπατσή           

     

   αριθμός επισκεπτών
       --