ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΛΗ  ΤΩΝ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Ευεργέτες

«ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ 2006» και «ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ»

Ο λόγος του Φίλιππα Φίλιου
Προέδρου του Συλλόγου στα εγκαίνια της έκθεσης


Αγαπητοί φίλοι.

       Ως Πρόεδρος του Συλλόγου των Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων σας καλωσορίζω στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης των 25 εικαστικών καλλιτεχνών, που γίνονται στα πλαίσια των «Ζωσιμαδών Δράσεις 2006» και «Ευεργετισμού», αποτελούν δε την απαρχή μιας σειράς μελετών και εκδηλώσεων για την ανάδειξη του τεράστιου και σημαντικού έργου των Ηπειρωτών Ευεργετών.
       Σαν Ηπειρώτες αισθανθήκαμε από τα παιδικά μας χρόνια την καταλυτική δράση που είχε η ευεργεσία στην μόρφωσή μας αλλά και στην καθημερινή μας ζωή.

ο Φίλιππας Φίλιος στο βήμα
  Ο Ευεργετισμός έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, όταν οι προσφορές των χορηγών στην Αθήνα, θεωρούνταν σαν την πλέον ευγενική πράξη και οι χορηγοί είχαν τιμητική θέση, προς τιμήν των οποίων, ανεγείρονταν μνημεία και κατασκευάζονταν χορηγικοί τρίποδες.
Από εκεί αντλήσαμε και εμείς το έμβλημα της εκδήλωσής μας.
       Με αφορμή λοιπόν τα διακόσια χρόνια από τον θάνατο του Ζώη Καπλάνη, και το άνοιγμα της διαθήκης του που ορίζει εκτός των άλλων και την ανέγερση της Καπλάνειας Σχολής, ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας), αποφάσισε την ανακήρυξη του έτους 2006 σαν έτος Ευεργετισμού. Την μελέτη εγγράφων, ανέκδοτων και μη, ανέλαβε το Πανεπιστήμιο και τα πορίσματα της έρευνας θα εκδοθούν και σε ψηφιακή μορφή, με παράλληλη διοργάνωση ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα κατά τον μήνα Νοέμβριο. Η έκθεση των υλικών και των πορισμάτων του Συνεδρίου, θα παρουσιαστεί μαζί με το Τμήμα Αθηνών του Συλλόγου μας και στην Αθήνα σε ειδική τελετή.
       Η σημερινή εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τα "Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων" και το "Ίδρυμα Κωνσταντίνου Κάτσαρη", που με την πράξη τους αυτή βοηθούν τα μέγιστα στην ανάδειξη της πολυδιάστατης προσφοράς του Ευεργετισμού.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα, τον Μητροπολίτη μας και τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου των Αγαθοεργών τον Ναπολέοντα Μάργαρη και το ίδρυμα Κάτσαρη.
       Οι εικαστικοί Καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με προθυμία και ανιδιοτέλεια, συμβάλλοντας έτσι στο δύσκολο έργο που ανέλαβε ο Σύλλογός. Αυτή η ενέργεια είναι για μας απόδειξη ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο, στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε και να εμφυσήσουμε στις νεότερες γενιές τα ιδεώδη του Εθνικού Κεφαλαίου που λέγεται Ευεργετισμός. Να σημειώσουμε εδώ ότι παίρνουν μέρος και καλλιτέχνες που η καταγωγή τους είναι από όλα τα μέρη της Ελλάδας και από το Εξωτερικό και υπάρχουν έργα που πρώτη φορά εκτίθενται δημόσια.
Έχουν δε την πρόθεση να συμβάλουν στον εμπλουτισμό της Πινακοθήκης Ιωαννίνων με έργα τους.
Ανέλπιστη μοίρα απομάκρυνε από κοντά μας τις μέρες αυτές τον αγαπητό μας φίλο και συμμαθητή τον Δάσκαλο Καλλιτέχνη Βασίλη Καζάκο.
Ο Βασίλης ήταν ένθερμος υποστηριχτής της εκδήλωσης αυτής.
Τον συντροφεύουμε στο ταξίδι του, αφιερώνοντας την έκθεση αυτή στη μνήμη του.
Επίσης έχουμε ιδιαίτερο χώρο για τον πρωτομάστορα της δημιουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης, τον μεγάλο Κώστα Μαλάμο, και της γυναίκας του, αείμνηστης Ιωάννας Μητσέας Μαλάμου
       Θα κάνω ιδιαίτερη μνεία στην ευγενική και ουσιαστική απόφαση της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Κάρολου Παπούλια, να θέσει υπό την αιγίδα του, την προσπάθειά μας αυτή.
Το ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.

       Θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την έκθεση στο περιοδικό του Συλλόγου «ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ», που θα κυκλοφορήσει, στον Κατάλογο που εκδώσαμε, καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα μας, όπου έχουμε τοποθετήσει τα πλήρη βιογραφικά των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, μαζί με μια σειρά αντιπροσωπευτικών τους έργων.
       Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Τζιώρτζη για την συμβολή του, τον Ναπολέοντα Μάργαρη, τον Γιώργο Ζάρα από τα Αγαθοεργά Καταστήματα, τον Θανάση Ζυγούρη, τον Λάζαρο Σακελλαρίου που είχε την επιμέλεια των εκδόσεων (Πρόσκλησης, αφίσας και Καταλόγου Καλλιτεχνών), τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη που εργάστηκε ατελείωτες ώρες για να συντονίσει όλη αυτή τη δουλειά, τον Καλλιτέχνη Τάκη Στεφάνου που συνέβαλε στο στήσιμο της έκθεσης, αλλά πάνω από όλα τον αγαπητό Θόδωρο Παπαγιάννη που είχε την ευθύνη και την επιμέλεια αυτής της έκθεσης και τον καλώ στο βήμα, να πάρει το λόγο.

Ευχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.

 
  αριθμός επισκεπτών