ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΛΗ  ΤΩΝ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Ευεργέτες

«ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ 2006» και «ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ»

Ο λόγος του Θόδωρου Παπαγιάννη
στα εγκαίνια της έκθεσης


        Κυρίες και κύριοι

        Δεν περιμένετε από μένα, πιστεύω, κανέναν μακρύ λόγο, όταν μπροστά μας έχουμε τα ίδια τα έργα τέχνης. Δεν χρειάζονται λόγια τα έργα, λένε αυτό που πρέπει τα ίδια, ξέρουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

ο Θόδωρος Παπαγιάννης στο βήμα
   Αν πρέπει να πω δυο λόγια, είναι να ευχαριστήσω τα «Αγαθοεργά Καταστήματα» που φιλοξενούν την έκθεση σ' αυτόν τον ωραίο χώρο, το ίδρυμα «Κωνσταντίνου Κάτσαρη» και το Σύλλογο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, που οργάνωσε αυτή την έκθεση, και που κάθε Καλοκαίρι μας έχει συνηθίσει σε ωραίες εκδηλώσεις.
        Φέτος ο Σύλλογος αποφάσισε να αφιερώσει αυτή την έκθεση, των 25 δρόντων καλλιτεχνών άνω των 40 ετών, σχεδόν όλων από τα Γιάννενα, στον «Ευεργετισμό». Στον Ευεργετισμό που για όλους τους Ηπειρώτες είναι η περηφάνια μας, που είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε σαν τόπος. Φυσικά μια τέτοια εκδήλωση είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, θα ‘ξιζαν πολύ μεγαλύτερες τιμές και εκδηλώσεις. Μια πρώτη που μου έρχεται στο νου είναι να δημιουργήσουμε ένα πάρκο Ευεργετών και Διδασκάλων του Γένους, σε περίοπτη και σημαίνουσα θέση της Πόλης. Να το στολίσουμε με τις μορφές τους ή σύμβολα. Αυτό θα ήταν μια πράξη ευγνωμοσύνης. Ένας δεύτερος στόχος αυτής της ευθύνης είναι να εμπλουτίσουμε τη συλλογή της Πινακοθήκης, αφού πολλά από τα έργα αυτά θα χαριστούν από καλλιτέχνες. Γιατί πολλοί από μας που εκθέτουμε τα έργα μας δεν αντιπροσωπευόμαστε στη συλλογή της.
        Τρίτον να τιμήσουμε το μεγάλο μας ζωγράφο Κώστα Μαλάμο και να υπενθυμίσουμε πως η Πινακοθήκη αυτή υπάρχει χάρι στις προσπάθειες που εκείνος έκανε, εδώ και πολλά-πολλά χρόνια όταν την δημιούργησε με πολύ κόπο και εξακολουθεί να κάνει, χαρίζοντας μια θαυμάσια συλλογή χαρακτικών έργων στη Ζίτσα, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Σε λίγο θα ανοίξει και εκείνη τις πόρτες της για το κοινό και θα την χαιρόμαστε όλοι.
        Μια Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη δεν είναι μόνον μια έκθεση έργων τέχνης, αλλά όπως αναφέρω και στον πρόλογο αυτού του καταλόγου, (που εκδόθηκε για την έκθεση), είναι κύτταρο πολιτισμού με πολλές δράσεις, π.χ. περιοδικές εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών, βιβλιοθήκη τέχνης, εργαστήρια για παιδιά και άλλες δραστηριότητες. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να βρεθεί ένας μεγαλύτερος χώρος που θα μπορεί να στεγάσει όλες αυτές τις δράσεις.
        Να πω επίσης πως τιμητική θέση στην έκθεση αυτή έχουν τα έργα του φίλου εκλεκτού Ζωγράφου και Χαράκτη, συναδέλφου Βασίλη Καζάκου, που ανεπάντεχα έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας.
        Τέλος είναι δίκαιο να ευχαριστήσω τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη που έφερε το μεγαλύτερο βάρος αυτής της εκδήλωσης, χάρι στις προσπάθειες εκείνου χαιρόμαστε σήμερα αυτή την έκθεση.
        Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωση.

Ευχαριστώ
Θόδωρος Παπαγιάννης
04/09/2006

 
  αριθμός επισκεπτών