•               

  ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ           

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ              

   

  Ιωάννινα, 24.04.2013     

   

      

  Επιστολή του Δημάρχου στον Πρωθυπουργό

  -          Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ για επείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ


     Φίλιππας Φίλιος

  Τρία σημαντικά ζητήματα θέτει με επιστολή που έστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Ο κ. Φίλιος αναφέρεται στην κατάργηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής που οδηγεί και στην ακύρωση κάθε προοπτικής για ίδρυση Πολυτεχνείου, στον κίνδυνο περικοπής της Ιόνιας Οδού, όπως και στην υποβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

  Ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκειμένου να αποτραπούν εξελίξεις που στερούν αναπτυξιακές δυνατότητες των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.

  Η επιστολή του Δημάρχου κοινοποιήθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων, στον Υπουργό Παιδείας, στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών, όπως επίσης στους βουλευτές και τους δημάρχους της Ηπείρου.

  Ο Δήμαρχος επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννη Παπαλέξη από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε τα θέματα αυτά να συζητηθούν άμεσα σε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

  Ο κ. Παπαλέξης δεσμεύτηκε η συνεδρίαση αυτή να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

  Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

  Η επιστολή του Δημάρχου προς τον Πρωθυπουργό είναι η ακόλουθη:

  Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης

  Η τελική μορφή που λαμβάνει το Σχέδιο Αθηνά, με τα Προεδρικά Διατάγματα τα οποία δημοσιεύθηκαν αποτελεί ευθεία βολή όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο. Κι αυτό καθώς, ενάντια στο κοινό αίτημα όλων των φορέων της περιοχής, όπως εγγράφως είχε διαβιβαστεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καταργεί την Αρχιτεκτονική Σχολή και βάζει τέλος σε κάθε πιθανότητα ίδρυσης Πολυτεχνικής.

  Ο Δήμος Ιωαννιτών, ο μεγαλύτερος δήμος της Ηπείρου, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαμαρτυρία του για την εξέλιξη αυτή, καθώς η τελική πρόταση δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας και στον εξορθολογισμό των Σχολών του Ιδρύματος.

  Η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην προοπτική του Πανεπιστημίου και ολόκληρης της Ηπείρου, την οποία για λόγους που δεν γνωρίζουμε, αποστερεί από την περιοχή το Υπουργείο Παιδείας.

  Κ. Πρόεδρε

  Η εξέλιξη που αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έρχεται ως συνέχεια άλλων που αποτελούν πλήγματα για τα Ιωάννινα και την Ήπειρο.

  Θέλω να κάνω ειδική αναφορά στο ζήτημα της Ιόνιας Οδού, με αφορμή τον κίνδυνο να μείνει εκτός σύμβασης παραχώρησης ένα σημαντικό τμήμα του οδικού άξονα. Πρόκειται για το τμήμα της Κλόκοβας, στην Αιτωλοακαρνανία. Αν τελικά κάτι τέτοιο λάβει την μορφή της οριστικής απόφασης, τότε το σύνολο του έργου, το οποίο αναμένουν χρόνια οι Ηπειρώτες απαξιώνεται και δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί στο ρόλο για τον οποίο σχεδιάστηκε.

  Η μετάθεση της υλοποίησής του, σε συνδυασμό με το αντίστοιχο που συμβαίνει στον άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65) ο οποίος δεν θα συνδεθεί με την Εγνατία, είναι σε βάρος της Ηπείρου και των αναπτυξιακών προοπτικών του τόπου.

  Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω της συνεχούς υποβάθμισης του αεροδρομίου Ιωαννίνων και της αδυναμίας του ελληνικού κράτους να ολοκληρώσει τα έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού στον αερολιμένα. Τα έργα ξεκίνησαν το 2006 και μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το ένα τρίτο του συνολικού φυσικού αντικειμένου. Θεωρούμε ότι η λύση που έχει επιλεγεί για δραματική περικοπή του προϋπολογισμού και του έργου, δεν είναι η ιδανική καθώς και πάλι θα έχει αφήσει τα Γιάννινα και την Ήπειρο χωρίς σύγχρονο αεροδρόμιο, όπως αυτό που είχε σχεδιαστεί.

  Κ. Πρόεδρε

  Γνωρίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για την περιοχή μας και αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που κάνετε, μέσα στα ασφυκτικά οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και την παρέμβασή σας, ώστε να αποφευχθούν εξελίξεις που είναι σε βάρος της Ηπείρου και δυστυχώς θα την σημαδεύουν για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε αρκετά τα θέματα που μπορούν να λυθούν χωρίς να απαιτούνται οικονομικοί πόροι. Αρκεί η πολιτική βούληση και ο καλύτερος συντονισμός.

  Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε άλλη ενημέρωση.

  Σας ευχαριστούμε θερμά

   


    

    

   
          αριθμός επισκεπτών